BM'den ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 'Gazze'de aşırı güç kullanımını kınıyoruz' dedi ve tüm tarafları ateşkes ilan etmeye davet etti.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Mısır Başbakanı Hişam Kandil ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Kahire'deki Başbakanlık binasında bir araya geldi.

Kandil ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Ban Ki-mun, ''Gazze'de aşırı güç kullanımını kınıyoruz'' dedi. Bölgedeki durumu 'kritik' olarak tanımlayan BM Genel Sekreteri Ban, ''İsrail'in kendini savunma ve halkının güvenliğinden endişe etme hakkı var ve biz buna saygı duymalıyız ancak bu Gazze'deki sivil vatandaşların öldürülmesini ve binaların yıkılmasını haklı çıkarmaz'' diyerek bütün tarafları ateşkese çağırdı.

Mısır'ın bölgede barışın sağlanması için harcadığı çabaya dikkati çeken Ban Ki-mun, ''askeri operasyonların devam etmesinin yıkımın devam etmesi anlamına geleceğini'' ifade etti. Mısır'ın, Gazze'deki krizi çözmeye ve Filistin halkına yardım etmeye kararlı olduğunu söyleyen Başbakan Hişam Kandil ise ''Operasyonların acilen son bulması gerekiyor'' diye konuştu.

Şiddeti durdurun

Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuşan Ban Ki-mun, ''Daha kötü sonuçları olabilecek bu gerginliğin artmasını önlemek için acil önlemler alınmalı. Kişisel olarak bütün tarafları şiddeti durdurmaya çağırıyorum'' diye konuştu.

Ban Ki-Moon, İsrail'e gideceğini, burada İsrailli yöneticilerden şiddeti durdurmalarını ve uluslararası hukuka bağlı kalmalarını isteyeceğini belirtti.

Uluslararası topluma destek çağrısı

Arabi ile Suriye'deki çatışmalar konusunda görüştüklerini belirten Ban, uluslararası toplumu AB ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin bütün Suriyeli tarafların dahil olacağı siyasi bir geçiş dönemi oluşturulmasına ilişkin çabalarına destek vermeye çağırdı.

Ban, Suriye'nin şiddetli çekişmenin yaşandığı bir bölgeye dönüşmesi korkularının olduğunu dile getirdi.

Tehlikeli bir süreçten geçiyoruz

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ise Ban Ki-Mun ile görüşmesinde, bölgede barışın sağlanması için harcanan çabaların yönünün değişmesini ve Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda alınan kararları değerlendirdiklerini dile getirdi.

Suriye konusuna da değinen Arabi ''Bu sorun bir şekilde çözülmeli. Geçtiğimiz Haziran ayında Cenevre'de ateşkesin sağlanması, geçiş döneminin başlaması ve tam yetkili bir hükümetin kurulması üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Şu an elimizdeki plan bu'' diyerek BM Güvenlik Konseyi'nin bu planın uygulanmasına yardımcı olması gerektiğini söyledi.