Merkez Bankası politika faizini iki puan artırdı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi oranını yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Faizin yeniden cazip hale getirilmesiyle, dolarda düşüş oldu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Son üç toplantının ardından yeniden faiz artışına giden Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti.

Küresel ekonomideki belirsizliklerin sürdüğüne, enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediğine dikkat çeken Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK), yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı değerlendirilmektedir. Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir."

Ekonomi çevrelerinde beklenti, politika faizinin sabit tutulması yönündeydi.