Parseker: Türkiye sağlık turizminde merkez olabilir

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, Türkiye'ye son üç yılda Almanya, Hollanda, Avusturya, Kıbrıs ve Rusya başta olmak üzere dünyanın yaklaşık 50 ülkesinden tedavi için 243 bin 203 hasta geldiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

 

Parseker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün küresel krizin sadece finansal kaynaklarda yaşanmadığını belirterek, temel küresel sorunun, dünya demografisindeki çarpık tablonun olduğunu söyledi. 

Dünyada 1 milyara yakın insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ve aynı sayıdaki kişinin de obezite hastalığıyla mücadele ettiğini dile getiren Parseker, yaşlanan nüfusun evde bakımı için robot destekli bakım ve uzaktan izleme sistemleri konusunda epey mesafe alındığını, estetik cerrahi sektöründeki büyümenin devam ettiğini anlattı.

Özellikle kitlesel tıp turizmi pazarının bu yıl 100 milyar doları aşmasının beklendiğini ve 2020'de 5 katına ulaşacağının tahmin edildiğini vurgulayan Parseker, bu noktada sağlık turizminin önemli olduğuna dikkati çekti. Parseker, sürdürülebilir sağlığın giderek daha fazla önem taşır hale geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Dünya Sağlık Örgütünün 2009 verilerine göre, Türkiye sağlık sektörüne Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 6,74'ünü, Çin yüzde 4,56'sını, İngiltere yüzde 9,33'ünü, ABD yüzde 16,20'sını, Fransa yüzde 11,72'sini, Almanya yüzde 11,32'sini ve Rusya yüzde 5,43'ünü harcıyor. Artan yaşam süresi, yaşlanan nüfus, pahalanan sağlık hizmetleri özellikle nüfusu kalabalık olan gelişmiş ülkeleri orta vadede derin bir açmaza sürükleyecek.

Türkiye gibi ülkelerin, sağlık hizmetlerini çeşitlendirerek, sağlık teknolojilerine ve insan kaynağına yatırım yaparak, Ar-Ge ve inovasyonla maliyetleri aşağı çekerek dünyanın sağlık merkezi olma şansı var. Ben, genelde Türkiye'nin ve özelde Bursa'nın bir sağlık turizmi merkezi olabileceğine inanıyorum. Türkiye'ye son üç yılda Almanya, Hollanda, Avusturya, Kıbrıs ve Rusya başta olmak üzere dünyanın yaklaşık 50 ülkesinden tedavi için 243 bin 203 hasta geldi. Ancak kentimize yurt dışından tedavi amaçlı gelenlerin sayısı bin civarında.''

''Amerika'da 3 bin 600 civarında Türk doktor var''

Bursa'nın, sağlık turizminde Türkiye'de en çok yabancı çeken 12. kent olduğunu vurgulayan Parseker, İstanbul, Kayseri, Adana, Gaziantep, Ankara, Antalya, İzmir, Isparta, Trabzon, Kocaeli ve Diyarbakır'ın Bursa'nın önünde yer aldığını bildirdi.

Mevcut sıralamanın Bursa'nın potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu belirten Parseker, Bursa'ya termal turizm için yabancı yatırımcı çekilmesi gerektiğini anlattı.

Parseker, sağlık serbest bölgeleriyle ilgili yasal düzenleme yapılmasının büyük önem taşıdığını ancak bu düzenlemenin uygulanabilir hale getirilip, hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Kitlesel tıp turizmi, Türkiye'nin rekabet avantajının çok yüksek olduğu bir alan. Turizm sektöründe geldiğimiz yer ortada. Turizm gelirinde ilk 10 ülkeden biriyiz. Tıptaki yerimiz giderek gelişiyor. Bugün sadece Amerika'da 3 bin 600 civarında Türk doktor var. Gazi Yaşargil'den Mehmet Öz'e kadar bu alanda mütevazı olamayacak kadar güçlü isimlere sahibiz'' dedi.

Meksika'nın, 10 yıl içinde yılda 650 bin sağlık turizmi ziyaretçisi çekmeyi planladığını dile getiren Parseker, bu ülkede bunu özendirecek bir teşvik mekanizmasının kurulduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin geleceğin sektörlerinden biri olan sağlık turizminde hızlı yol almasının önemli olduğunu vurgulayan Parseker, bu yönlendirmeyi, vergi ve diğer finansal teşviklerle devletin yapması gerektiğini kaydetti.