Sosyal-İş üyesi Leroy Merlin işçilerinin 3 Ekim'den bu yana Bursa ve Ankara mağazalarının önündeki direnişleri sürüyor.
Türkiye'nin ilk Yapı Market ve AVM grevi olan Leroy Merlin grevine milletvekileri, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.
Grev kararı alınmadan önce sendika tarafından yapılan açıklamada, makul taleplerine karşın Leroy Merlin patronlarının anlaşmaya yanaşmadığı belirtildi. Patronun, işçilerin çalışma koşullarını geriye götürecek teklifler yaptığı, ücret zammı ve sosyal haklar konusunda da uzlaşma sağlanmadığı kaydedilirken, patronun bu tekliflerinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Sendika yüzde 15 zam öneriyorYapı onarım işlerinde Avrupa ikincisi, dünya dördüncüsü Leroy Merlin, Türkiye'deki ilk mağazasını 2010'da Bursa'da ikinci mağazasını bir yıl sonra Ankara'da açtı. Firmanın dünya çapında 69 bin 600 çalışanı var.
Nisandan bu yana devam eden TİS görüşmelerinde idari konular ve çalışma koşulları ile ilgili 11 maddede, parasal haklar ile ilgili maddelerin ise tamamında anlaşma sağlanamadı.
Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı iki iş yerinde sendika üç yıllık, işveren ise bir yıllık TİS imzalamak istiyor.
İşverenin yüzde 4,5 ücret artışı öneriyor. Sendika ise birinci yıl için yüzde 7, yılda 5 günlük 4 ikramiye (toplam 20 günlük ikramiye), mevcut yol ve yemek yardımının yanı sıra iki bayram için 100'er TL bayram yardımı, yılda bir defa 200 TL yakacak yardımı ve çocuk yardımı talep ediyor. Bunun işverene maliyeti yüzde 15.
Sendika, çoğu iki yıldır zam alamayan Leroy Merlin işçilerinin ücretlerinin enflasyon karşısında yüzde 15'lik bir kayba uğradığı için TİS ile bu kayıpların giderilmesinin gerektiğini belirtiyor.