Başbakan'ın hangi açıklaması doğru?

CHP'li Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın Yaşar Büyükanıt'la Dolmabahçe Sarayı'ndaki görüşmeleri için yaptığı birbirine zıt iki açıklamayı Meclis gündemine taşıdı. Oran, Başbakan'a "Mezara gider ve olağan görüşme açıklamanızdan hangisi doğru?" diye sordu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 4 Mayıs 2007'de Dolmabahçe'de dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yaptığı açıklama için önce, "Baş başa yaptığım görüşmeler benimle mezara gider", daha sonra da "Bu görüşme de haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir" açıklamasıyla ortaya çıkan çelişkiyi gündeme getirdi.

Oran, Erdoğan'a, "Kamuoyu Dolmabahçe Sarayı'ndaki bu görüşme hakkında yaptığınız iki çelişkili açıklamadan hangisine itibar edecek? Hangi açıklamanız doğrudur?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM'ye sundu.

İki farklı açıklama yaptı

Erdoğan'ın, Dolmabahçe Sarayında, 2007'de dönemin Genelkurmay Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşme hakkında, 7 Ağustos 2010 tarihinde Isparta'daki mitingde "Baş başa yaptığım görüşmeler benimle mezara gider" açıklamasını yaptığını anımsatan Oran, önergesinde şunları kaydetti:

"Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun bu görüşmeyle ilgili sorularına ise, 'Başbakan ile kendisine bağlı olan Genelkurmay Başkanı'nın haftalık görüşmelere başlaması ve asker-sivil ilişkilerinin olması gerektiği şekle dönüşmesi, Türk siyaseti açısından olumlu bir gelişmedir. Bu görüşme de haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir' yanıtını verdiniz. Açıklamalarınızdan hangisi doğru?"

Umut Oran'ın, Erdoğan'ın yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

"- Sıradan ve olağan bir görüşmenin içeriği hangi sebeple sizinle birlikte "mezara" gidecektir?

- Kamuoyu Dolmabahçe Sarayı'ndaki bu görüşme hakkında yaptığınız iki çelişkili açıklamadan hangisine itibar edecek? Hangi açıklamanız doğrudur?

- 27 Nisan 2007'de yapılan Genelkurmay Başkanlığı açıklamasından sonra yapılan bu görüşmede bahsedilen açıklama hakkında da görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?

- Yapılan bu görüşme sırasında herhangi bir şekilde resmi bir tutanak tutulmuş mudur, bu tutanaklar ne zaman kamuoyuna açıklanacaktır?

- Yapılan görüşmede siz ve Genelkurmay Başkanı dışında resmi göreve sahip kimler bulunmuştur, bu kişilerin görüşmede bulunma sebebi nedir?"