Bursa Demokrasi Güçleri, yoksulluk ve zamlara karşı Kent Meydanı'nda bir araya geldi. Saat 16'da başlayan basın açıklaması ve protesto gösterisine, CHP Bursa İl Örgütü, Dem Parti Bursa İl Örgütü, Sol Parti Bursa İl Örgütü, sivil toplum örgütleri ve sendikalar katıldı.
Basın açıklamasını Neslihan Binbaş ve Nadir Kırlılar okudu.
Binbaş, zamların artık hayatın bir parçası haline geldiğini belirterek, "Sadece hayatta kalabilmek için çalışıyor ve aldığımız bütün parayı kiraya, çarşıya pazara, okula, toplu ulaşıma veriyoruz. 2022 Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre Türkiye’de nüfusun en çok kazanan yüzde 10’unun yıllık ortalama gelirinin, en az kazanan yüzde 50’lik kesimden 23 kat fazla olduğu belirtiliyor. Türkiye, Brezilya, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerle birlikte dünyada gelir dağılımının en eşitsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor" dedi.
'ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ÇOK ALTINDA'
Binbaş, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin 430 lirayı geçtiğini, açlık sınırının aylık 13 bin liraya yaklaştığını söyledi. Parasız sağlık ve eğitim istediklerini söyleyen Binbaş, "Eğitim giderleri her geçen gün artmakta. Aileler en basit kırtasiye giderlerini karşılayamaz duruma geldi. Çocuklarımız kantinden yiyecek alamayacak durumda. Seçim öncesi vaat edilen bir öğün yemek de yalan oldu. Gençlerimiz üniversite tercihlerini istedikleri gibi değil, ailelerinin bulunduğu şehirdeki üniversitelere yapmak zorunda kalıyor. Başka illerde okuyanlar ise ciddi bir barınma ve gıda sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Bu meseleler yetmezmiş gibi bir de iktidar tarafından ÇEDES adı altında kendilerinin istedikleri gibi bir nesil yetiştirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
Bugünlerde asgari ücretin belirleneceğini hatırlatan Binbaş, "Telaffuz edilen rakamlar yine açlık ve yoksulluk sınırının çok çok altında. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon insan asgari ücretle çalışıyor. Aileleri ile birlikte bu rakam ülke nüfusunun çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Evet, bizler biliyoruz ki tüm işçilerin insanca yaşamasını sağlayacak ücret alabilmesi mümkündür" dedi. Binbaş, "Biz adalet istiyoruz. Gelirde, vergide ve ülkede adalet istiyoruz. Her insan gibi insanca yaşamak istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz, hakkımızı alana kadar da mücadelemizi büyütmeye kararlıyız. Sendikasızlaşmaya karşı sendikalarımızın yanındayız. Sendikaları için direnen Özak, Agrobay ve direnen tüm işçilere buradan selam gönderiyoruz" diye konuştu.
'YOKSULLUĞU İNSAN HAKLARI İHLALİ OLARAK GÖRMEYEN PARTİYE OY VERMEYECEĞİZ'
Türkiye'de küresel ve bölgesel savaş politikaları nedeniyle silahlanma için ayrılan bütçe ve savaştan kaçıp ülkeye göç eden insanların en temel ihtiyaçlarına ayrılan pay krizin bir başka nedenlerinden olduğunu ifade eden Nadir Kırlılar, şöyle konuştu:
"Yanlış yönetilen ekonomi politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, işsizlik ve pandeminin etkisiyle artan yoksullaşma, 6 Şubat depremi ile birlikte ülke çapında derinleşerek yayıldı. Deprem sonrasında barınma krizinin ve afet yönetimindeki eksikliklerin daha da belirgin hale gelmesiyle beraber özellikle seçim sürecinde politika yapıcıların gündemine giren derinleşen yoksullukla mücadeleye yönelik hak temelli ve çok boyutlu bir çözüm üretmeyen, yoksulluğu bir insan hakları ihlali olarak görmeyen hiç bir siyasi partiye oy vermeyeceğiz."
Kırlılar, "En düşük emekli maaşı en az asgari ücret kadar olmalı. Toplam emekli sayısının yaklaşık 15 milyon olduğu düşünüldüğünde emeklilerin yarısından fazlası 7 bin 500 lira aylık alıyor. Ortalama emekli aylıkları ise 8 bin 500, 9 bin lira civarında. Emekli maaşı yaşam değil, ölüm maaşı. Bu ücretler karşısında emeklilerimiz ciddi bir geçinme mücadelesi veriyor. Yıllarını üretimde verip prim ödeyen ve sonunda hak ettiği emekliliğe kazanan emeklilerimize hak ettikleri maaşlar verilmeli" dedi.