Kemal Ekinci'den Bakan Avcı'ya İmam Hatip soruları

CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci, AKP iktidarının eğitimde ağırlık verdiği İmam Hatip Okullarına ilişkin son durumu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci, AKP iktidarının son yıllarda sayısını hızla artırdığı İmam Hatip Okullarına ilişkin son durumu Meclis gündemine taşıdı.

Eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren yeni düzenleme doğrultusunda, okulların dönüştürülmesi işlemleri kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı listelere göre, 81 ilde 673 imam hatip ortaokulu (İHO) açıldığının belirtildiğini ifade eden Ekinci, Bursa'da geçen yıl 19 olan imam hatip lisesi sayısının bu yıl 27'ye yükseldiğini kaydetti.

2013-2014 Öğretim Yılı'nın 16 Eylül 2013 tarihinde başladığını hatırlatan Kemal Ekinci, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde; Bursa'da yeni öğretim yılı itibariyle mevcut İmam Hatip Liseleri ile diğer okullardaki öğrenci sayısının ne olduğunu sordu.

Ekinci'nin önergesinde Avcı'dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

-İmam Hatip Okulları için ayrılan derslik ve dersliklerdeki öğrenci sayıları nedir?

-Bursa ilinde mevcut okulların İmam Hatip Okullarına dönüştürülmesi nedeniyle diğer okullara başvuru yapan öğrencilerden açıkta kalan var mıdır? Varsa sayısı nedir?

-Bursa ilinde okul öncesi öğretmeni olarak kaç aday açıkta kalmıştır? Bu öğretmenler için ne yapılması düşünülmektedir?

-İlköğretimin 1. Kademesi beş yıl iken ilkokul olarak dört yıla indirilince Sınıf Öğretmenlerinin ne kadarı mağdur olmuştur? Mağdur olan öğretmenler için yapılan bir planlama var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

-İlköğretimin 2. Kademesini oluşturan ortaokul, üç yıldan dört yıla çıkarılmıştır. Bu öğretim basamağında kaç adet branş öğretmeni açığı meydana gelmiştir? Ortaya çıkan açık nasıl kapatılacaktır?

-Lise öğretimi zorunlu eğitim kapsamına alındı. 2011-2012 öğretim yılında liselerde okullaşma oranı yüzde 65 civarındadır. Bursa kentinde okul ve derslik ve öğretmen ihtiyacı var mıdır? Varsa sayıları nelerdir?

-Bu kapsamda Çalışma ve Sağlık Bakanlığı bürokratlarından Milli Eğitim Bakanlığına görevlendirilen kamu personeli var mıdır? Varsa sayısı ve görevleri nelerdir? Bu işlem yapılırken kaç adet üst düzey bürokrat başka görevlere atanmıştır ve atandıkları görevlerin eğitimleri ve yapmakta oldukları işlerle ilgisi var mıdır?

-Liselere giriş sınavlarının(SBS) kaldırılacağı ve dershanelerin kapatılacağı Bakanlık tarafından belirtilmişti. Daha sonra SBS'nin kaldırıldığı, fakat altı dersten her dönem birer merkezi sınavın yapılacağını açıklandı. Tek merkezi sınav yerine, çoklu merkezi sınav yapılması, dershanelerin de eğitim programlarını değiştirerek hayatiyetlerini sürdürecekleri anlamına mı gelmektedir? Eğer böyle ise bu konuda nasıl bir çalışma yapılmakta olup, dershanelerin kapatılması ne zaman gerçekleşecektir?

-Okulda öğrencilerin okul forması mı, serbest kıyafet mi giyeceklerine velilerin oyları ile karar verileceği belirtilmiştir. Bursa İlinde bulunan okullarda yapılan oylamaların sonuçları nelerdir? Yapılan oylamalar sonucunda kaç okulda ne tür kıyafet uygulaması yapılmaktadır?

-2013-2014 Öğretim yılı başlamış olmasına karşın Bursa İlinde ataması yapılmayan okul müdürleri ve müdürü bulunmayan okul var mıdır? Ataması yapılmayan müdürlerle ilgili ne tür bir çalışma yapılmaktadır?