Bursa'da sağlık çalışanları 3. kez iş bıraktı. Aile Sağlığı Merkezi'ndeki sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Aile hekimleri, hemşireler, ebeler ve sağlık emekçileri, sağlık müdürlükleri önünde bir araya gelerek üçüncü kez iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Basın açıklamasına Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, BURSAHED, Bursa Tabip Odası, Genel Sağlık-İş Bursa Şubesi, Hekim Birliği Sendikası Bursa Şubesi, Hekimsen Bursa Şubesi, SES Bursa Şubesi katıldı.
“Haklıyız, Kararlıyız” sloganıyla yapılan eylemde sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nı sorunları çözmeye davet etti. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini isteyen sağlık çalışanları, "Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz" dedi.
Sağlık çalışanları yaptıkları açıklamada, yönetmeliklerin kendilerini gereksiz bürokratik işlemlere ve ağır performans baskısına maruz bıraktığını belirtti. Yönetmelikteki kriterlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını puanlama sistemine dayalı bir yarışa zorladığını vurgulayan sağlık emekçileri, sözleşme feshi tehdidinin meslek onurunu zedelediğini ifade etti.
“Sağlık Bakanlığı Sorunları Çözmek Yerine Bizi Engellemeye Çalışıyor”
Sağlık çalışanları, temel taleplerini dile getirirken, eylemleri sırasında hukuksuz cezalarla karşılaştıklarını belirtti. Anayasal haklarını kullandıklarını vurgulayan çalışanlar, “Sağlık sistemini sorunlar yumağı haline getiren bu yönetim anlayışına karşı mücadele edeceğiz” dedi.
“Aile Sağlığı Merkezleri Ticarethane Değil”
Aile sağlığı merkezlerinin artan maliyetlerle başa çıkamaz hale geldiğine dikkat çeken sağlık çalışanları, giderlerini kendi ceplerinden karşılamak zorunda kaldığını belirterek, “Biz hekimiz, esnaf değiliz” diyerek tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu sistemle ASM’ler de çalışan ebe ve hemşirelerin tavan katasıyı artırılmadığı için ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır. Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve idari bürolarda çalışanların çok altına inmiş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar olmuştur. Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve Entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır" denildi.
Sağlık çalışanları, meslek onurlarını ve halkın sağlık hakkını savunmak için mücadele ettiklerini belirterek, beş taleplerini şöyle sıraladı:
"1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır."