Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu tarafından 17 Ocak 2024 tarihinde Bloomberg (uluslararası) basın organına verilen mülakatta “Otoyollardan sağlığa kadar uzanan ve kamu-özel sektör ortaklığı olarak adlandırılan projelerde anlaşmalar mümkün. Daha küçük tesisleri tek çatı altında toplamak amacıyla inşa edilen 22 hastaneden biri olan bir şehir hastanesinin Körfezli bir Arap yatırımcıya satışı konusunda görüşmeler sürüyor ve bunu diğerleri de izleyebilir.” diye açıklama yapılmıştı.
Bu açıklama üzerine CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a 26 Ocak 2024 tarihinde soru önergesi ile; satış görüşmesi sürdürülen şehir hastanesini, bu hastanenin satış bedelini, sözleşmesi ve satış süreçlerini, 2024 yılı içeresinde kaç şehir hastanesinin satışıyla ilgili görüşme yapılması planlandığı gibi sorular da dahil olmak üzere satış ile ilgili kamuoyunu aydınlatacak 5 soru yöneltmişti.
Cevdet Yılmaz: Bahsi geçen hususlar Sağlık Bakanlığı’nın görev ve yetki alanı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz 13.02.2024 tarihinde CHP’li Pala’ya verdiği cevapta “Yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar Sağlık Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir.” diye belirterek dikkatleri Sağlık Bakanlığına yönlendirmişti. CHP’li Pala da vakit kaybetmeden başka bir soru önergesi ile aynı soruları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelmişti.
Sağlık Bakanından henüz ses yok!
CHP’li Pala yapmış olduğu açıklamada, “2024 yılının başında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun basına yapmış olduğu açıklama ile bir şehir hastanesinin Körfezli bir Arap yatırımcıya satışı konusunda görüşmeler yürütüldüğünü öğrendik. Bu açıklamanın ardından bu hastanenin hangi şehir hastanesi olduğunu, bu hastanenin satış bedelini, sözleşmesi ve satış süreçlerini, 2024 yılı içeresinde kaç şehir hastanesinin satışıyla ilgili görüşme yapılması planlandığı gibi soruları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordum. Açıklamayı yapan Cumhurbaşkanlığı yetkilisi olmasına karşın Yılmaz konunun muhatabının Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi. Aynı soruları hemen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttim ancak üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçmesine karşın bir cevap alamadım. Şehir Hastaneleri ve parçası olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiş yapılanmalardır. Ocak ayında bu hastanelerden bir tanesinin devamında ise diğerlerinin Körfez sermayesine satılması üzerine görüşmelerin sürdüğüne dair bir açıklama yapılıyor. Ancak 2 ayı aşkın bir süredir hem sözü edilen hastaneyi hem de devamında satışı düşünülen hastaneleri kamuoyuna açıklayamadılar. Sağlık sistemini piyasalaştırdıkları gibi şeffaflıktan da uzak bir yaklaşım sergiliyorlar. Mücadelemiz sayesinde önce 34 olarak ilan ettikleri Kamu Özel İşbirliği yöntemiyle yapılacak Şehir Hastanesi sayısını 18 ile sınırlandırmak zorunda kaldılar, şimdi de bu 18 hastanenin bazılarını satmak zorunda kaldıkları anlaşılıyor. Sağlık Bakanının açıklamalarını bekliyorum.” dedi.