PELİN AKDEMİR / BURSAPORT
Bursalı moda tasarımcısı Yıldırım Mayruk, bütün koleksiyonunu kentte adına açılacak müzeye bağışladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak müzede, Mayruk'un 300'e yakın koleksiyonunun sergilenmesinin yanı sıra dikim ve eğitim atölyeleri de olacak.
Bursa'nın merkezinde bulunan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı binası, müze-atölye olarak Yıldırım Mayruk adıyla hizmete açılacak. Müzede, Mayruk'un koleksiyonunun sergilenmesi, kadınların ve gençlerin eğitim alabileceği ve sonrasında çalışma hayatına katılabileceği bir akademi-atölye oluşturulması hedefleniyor.
HEM MÜZE HEM ATÖLYE
Proje kapsamında bugün Yıldırım Mayruk ve Barbaros Şansal kente geldiler. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Tarihi Belediye Binası'nda yapılan görüşmenin ardından Mayruk ve Şansal müzenin yapılacağı binayı gezdi.
Binanın içerisinde Yıldırım Mayruk Müzesi, kafesi, mağazası, dikim atölyesi, üst katlarında eğitim atölyeleri oluşturulacak. Birinci katta sergi salonu, müzesi, kafeteryası, mağazası, alt katta konferans salonu, dikiş ve kesim atölyeleri, üst katta eğitim atölyeleri olacak. 'Eskiyi getir, yenile götür' projesi de hayata geçirilecek. İnsanlar, kullanmadığı, modası geçmiş olarak gördüğü kıyafetleri getirip, yenileyip yeniden kullanılabilir şekle döndürebilecekler.
Yıldırım Mayruk, Bursa'da kendi adına geniş kapsamlı proje oluşturulmasından mutlu olduğunu belirterek, "Hayatımızın her dakikasında moda var. Tabi bizim esas gayemiz eğitim. Çok mutluyum. Bursalıyım biliyorsunuz. Bu kadar sene Bursa benimle hiç alakadar olmamıştı. O nedenle kırgındım" dedi. Mayruk, sadece müze için koleksiyonunu vermek istemediğini fakat projenin atölye-eğitim çalışmaları içermesiyle birlikte projeye sevindiğini belirterek, "Moda müzesi, kafesi, atölyeleri olan bir projeye adım atmış oluyoruz. Ben Türkiye'nin her tarafında tanındım, Bursa'da tanınmamıştım" dedi.
Belma Simavi'den gelen koleksiyonla birlikte 300'e yakın bir koleksiyon olacağını söyleyen Mayruk, "Müze açacağımızı duyan bir çok kişi 'ben de elimdekini veririm' dedi. İlk müşterim benim hep sanatçılar oldu. Sanatçılarla çalışmayacağım demiştim ama halen daha bir ay evvel giydirdiğim Türkan Şoray var. Zaman zaman Emel Sayın oldu. Bir de Bülent Ersoy var" diye konuştu. Mayruk, müzeye bağışlanacak koleksiyonun içerisinde Türkiye'de olmayan malzemelerin de olduğunu belirterek, "İşimi seviyorum. Artık veda ettim, birisi çıkıp da 'ne olur bana' demezse dikmeyeceğim. Elimizde müthiş bir kumaş arşivi var. Bizim kumaşlarımız İsviçre, İtalya, Fransa'dan gelen kumaşlar. Müthiş bir dantel koleksiyonu var. Hepsini buraya getiriyoruz" dedi.
'KADIN İSTİHDAMINA KATKI DA SAĞLAYACAK'
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcılarından Mehmet Yıldız, projeyi anlattı. Yıldız, "Bursa'ya değer katmış insanları Bursa'da yaşatmak istiyoruz. Yıldırım Bey ile aylar öncesinden yapılan görüşmelerimizde buraya bir Yıldırım Mayruk Müzesi, Moda ve Tasarım Atölyesi açalım fikrini paylaşmıştık. Kendisi de memnuniyetle bu teklifimizi kabul etti. Bugün de bizi ziyaret etti. Protokolün son aşamasını konuştuk. Önümüzdeki aylarda Yıldırım Mayruk Müzesi, Moda ve Tasarım Atölyesi açacağız" dedi.
Atölyesinde aynı zamanda kadın istihdamına da destekleyeceğini söyleyen Yıldız, "Yeteneği, ilgisi olan kadın, erkek herkes buradan yetişecek topluma katkı sağlayacak. Biz bu kentte sadece kumaş üretmeyelim, ürüne ve katma değere yüksek olan tasarımlara dönüştürelim diye yola çıktık" diye konuştu.