Bursa’nın yetiştirdiği önemli keman sanatçısı ve orkestra şefi Kerem Tunçer, 23 Kasım’da Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’yla birlikte Öğretmenler Günü Konseri’nde Bursalılar’la buluşacak.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak konserde Şef Kerem Tunçer’e viyolada Burcu Evren Yazıcı, Mert Kurtçu ve Şirin Adım, kemanda Zeynep Soyberk solist olarak eşlik edecek.
Konser programında şu eserler yer alacak:
“Johann Sebastian Bach "Brandenburg Konçerto No.6, BWV.1015"; Wolfgang Amadeus Mozart "Senfonik Konçertant, Kv.364"; Ludwig van Beethoven "Senfoni No: 3, Op.55 "Eroika"
KEREM TUNÇER: BURSALILARI KONSERİMİZE BEKLİYORUZ
“Cumhuriyetimizin koruyucu melekleri Öğretmenlerimiz için, Öğretmenler Günü’ne özel bir program hazırlayacağız. Konserimizi bu ana tema üzerinden şekillendirdik. 23 Kasım’da Dünya müzik tarihinin en büyük öğretmenlerinin eserlerini seslendireceğiz” diyen Kerem Tunçer, bu özel programa ilişkin şu bilgileri verdi:
“Konserimizi, J.S.Bach’ın 6.Brandenburg Konçertosu ile başlatacağız. Öğrencilerine Avrupa’da pek çok önemli okulu kazandırmış başarılı Viyola öğretmenimiz Burcu Evren Yazıcı ile Salzburg Mozarteum’da öğrenimini sürdüren eski öğrencisi Mert Kurtçu bu zarif eseri topluluğumuzla birlikte seslendirecekler.
İlk yarının ikinci eseri olarak ise W.A.Mozart’ın ünlü Senfonik Konçertant’ını seçtik. Bu eser benim açımdan da çok özel bir eser; hem küçüklükten beri sıkça bir kemancı olarak seslendirdiğim, hem de büyük ustam Daniel Barenboim’in yönetiminde sıkça seslendirmemizden dolayı kendisinden öğrenerek içselleştirdiğim bu yapıtın manevi değeri benim için çok yüksek. Bu eseri orkestramızın değerli müzisyenlerinden keman sanatçısı Zeynep Soyberk ve viyola sanatçısı Şirin Adım ile birlikte seslendireceğiz. Bu özel ve dokunaklı eseri iple çekiyorum.
Konserimizin ana yemeği ise hiç şüphesiz konserin ikinci yarısında seslendireceğimiz L. van Beethoven’ın muhteşem 3. Senfonisi olacak. “Sinfonia Eroica” (Kahramanlık Senfonisi) adıyla tanınan bu görkemli eser, bestecilerin devrimci öğretmeni olan Beethoven’ın duvarları yıkarak ve kapıları adeta kırarak Romantik Dönem’i başlattığı, belki de en devrimci ve öğretici eserlerinin başında yer almaktadır. Beethoven, halkını kurtaran ve eşitlik getiren hümanist büyük kahramana ithaf ettiği bu eseri, ilk olarak Napolyon’a ithaf etmiş, ancak Napolyon’un kendisini İmparator ilan etmesi sonucunda büyük bir hayal kırıklığına uğrayarak bu ithafı müthiş bir kızgınlıkla geri çekmiştir. Beethoven’ın ideallerine ve hayallerine tam anlamıyla uyan, Eroica’nın savunduğu fikirleri ve duyguları Dünya’da Başöğretmenimiz Atatürk’ten daha çok hak eden bir başka büyük kahraman daha olmamıştır.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında, güzide orkestramız Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte Öğretmenler gününü Başöğretmenimize adayarak hep birlikte kutlamak için tüm Bursalıları konserimize bekliyoruz.”
Kerem Tunçer
KEREM TUNÇER KİMDİR?
Bursa doğumlu olan Kerem Tunçer, ilk, orta ve lise öğrenimini Bilkent Üniversitesi'nde tamamladı. 2019’da Axel Wilczok ve Michael Barenboim’in keman sınıfından mezun olarak lisans diplomasını alan Tunçer, 2019-21 yılları arasında da Barenboim-Said Akademie’de kompozisyon dalında Artist Diplomasını Stephan Winkler ile tamamlayıp, aynı zamanda 2020 yılında HMTM Hannover’de şeflik öğrenimine başladı.
Yeni müzik ve oda müziği ile aktif şekilde ilgilenen Tunçer, 2018’de Berlin’de yaşayan Türk arkadaşları ile Quartet Parantez adında bir yaylı dörtlü kurdu. Bilkent Müzik Günleri’ne, Bodrum Müzik Festivali’ne ve Ayvalık Uluslararası Müzik Festivali’ne davet edilen grup halen konserlerine devam ediyor.
2020 yılında Klasik Keyifler Sei Solo projesi kapsamında Mert Moralı ve Can Bilir’in kendisine ithaf ettiği yeni solo keman eserlerinin prömiyer kayıtlarını tamamlayan Tunçer’in, aynı yıl 13 kişilik ensemble için yazdığı “Post Truth”, 2021 Nisan ayında şef Giuseppe Mentuccia’nın yönettiği Barenboim Said Akademi Orkestrası tarafından kaydedildi.
2017 yılında şeflik kariyerine Rengim Gökmen’in Karşıyaka Oda Orkestrası ile düzenlediği şeflik mastserclassı ile başlayan Tunçer, katıldığı ilk masterclassta en genç katılımcı olmasına rağmen 33 şefin arasından ilk 14’e, ardından da ilk 6’ya girdi.
İlk şeflik deneyiminden itibaren bu alana ağırlık veren Tunçer, Karşıyaka Oda Orkestrası, Avrasya Filarmoni Orkestrası, Berliner Symphoniker ve HMTM Hannover Sinfonietta’yı yönetti. 2022-23 konser sezonunda ise sırası ile Orkestra Akademik Başkent, Bilkent New Music Ensemble, CRR Genç Oda Orkestrası’nı yönetti ve Istanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile AKM’de debut konserini gerçekleştirdi.
2018 yılında Çev Sanat bursiyeri olmaya hak kazanan Tunçer, 2019 yılında Çev Sanat tarafından “İbrahim Yazıcı Ödülü” ile onurlandırıldı.
2022 yılında Borusan Kocabıyık Vakfı’nın müzik bursu programına kabul edilen Tunçer, halen eğitimini Çev Sanat ve Borusan Kocabıyık Vakfı’nın destekleri ile Orkestra Şefliği Master programında ünlü şef Eiji Oue ile Hannover’de sürdürüyor.