'Anadil ana sütü kadar helaldir'

HAS Parti'yi fesh ederek Ak Parti'ye geçen ve partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Numan Kurtulmuş, anadilin ana sütü kadar helal olduğunu belirterek, "Bu mesele, siyasetin ötesinde, insani olarak herkesin kendi anadilini, kültürünü geliştirmesini, korumasını daha ileriye götürmesini sağlayacak olan imkanlara sahip olmasıyla alakalıdır'' dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Bir dizi etkinliğe katılmak için Bursa'ya gelen AK Parti Ekonomi İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un ilk durağı partisinin İl Başkanlığı oldu. Kurtulmuş burada yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler'e (BM)sert eleştirilerde bulunurken, "Önümüzdeki dönemde Türkiye artık BM'nin sorgulanmanın öncülüğü yapacaktır. Hep beraber bütün insanlık alemi ile birlikte BM'nin adil, kalıcı barışı sağlayacak yeni fonksiyonlara kavuşması Türkiye'nin gayretleriyle gerçekleşecektir" dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı toplantı salonunda partililerle buluşan Numan Kurtulmuş'a, İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Yıldırım İlçe Başkanı Hüdai Yazıcı ve il yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, anadilde savunma ile ilgili olarak yapılan yasal düzenleme çalışmalarına da değindi. Anadilde savunma hakkı yıllardır pratik olarak uygulandığını belirten Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Son 1,5 yıldır terörle yapılan etkin mücadelenin sonucu olarak, terörde zemin kaybeden örgüt maalesef buradaki açığını kapatmak için KCK üzerinde siyasi adım atamaya çalıştı. Bu siyasi adımın kullandığı en önemli argüman ise anadilde savunma yapma hakkıydı. 'Buyurun anadilde savunma yapın' deseniz belki bir kısmı anadilini konuşamayacak kadar anadillerini bilmiyorlar. Ama sonuç itibariyle bunu bir siyasi argüman olarak kullandılar. Meclis, AK Parti'nin kararlılığıyla bu siyasi argümanı, KCK'nın elinden almak için ve halkımızı rahatlatmak için bu adımı attı. İnşallah Meclis'te de yasalaşacağını ümit ediyoruz."

Anadilin, ana sütü kadar helal olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Hiçbirimiz hangi anadille dünyaya geleceğimizi tespit etme şansına sahip değiliz. Siyasetin ötesinde insani olan, herkesin kendi anadilini, kendi kültürünü geliştirmesi, korumasını sağlayacak imkânlara sahip olmasıdır. En temel meselelerimizden birisi halkın bu konuda özgürlüğünü sağlamak, Türkiye'nin birliğini koruyarak, resmi dilin Türkçe olduğu gerçeğini muhafaza ederek, ama asla anadil meselesini ayrışmanın bir aracı haline getirilmesine müsaade etmeden Türkiye'de herkesin kendi dilini, kendi kültürünü geliştirmesi imkânını ortaya koymaktır" dedi.

'TÜRKİYE, KÜRT MESELESİNDE CESUR OLMALI'

Kurtulmuş, ayrıca anadilde savunma hakkının Kürt meselesinin çözümü için insani bir adım olduğunu da dile getirerek, "Hiçbir komplekse ve hiçbir korkuya kapılmadan bütün vatandaşlarımızın kendi kültürlerini, kendi dillerini, geleneklerini öğrenmelerini ve geliştirmelerini sağlayacak düzenlemeleri yapmak zorundayız. Türkiye, Kürt meselesi çözümünde cesur olması lazım" şeklinde konuştu.

SEDAT YALÇIN'IN KONUŞMASI

Toplantıda bir selamlama konuşması yapan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa hakkında genel bilgi verdikten sonra, "AK Parti Bursa İl Başkanlığı olarak bu kentte siyaset yapmaktan hep gurur duyduk. Bu şehir her dönemde AK Parti'ye büyük destekler verdi. En son genel seçimlerde yüzde 53 gibi rekor oya ulaşarak teşkilatlarımız ve Bursalılar AK Parti'nin bu kentteki varlığının altını kalın bir çizgiyle çizdiler. Sizin ziyaretinizin hem partimizin Bursa'daki faaliyetleriyle hem de teşkilatımızın motivasyonu ile ilgili önemli bir adım olacağını düşünüyoruz" dedi.

KURTULMUŞ'TAN BURSA'YA ÖVGÜ...

Bursa'da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Numan Kurtulmuş da, "Bazı şehirler var ki, o şehirlere girerken rahatlıyorsunuz. Bursa bu şehirlerimizden bir tanesi... Bursa yıllar içinde gelişiyor. Bursa'nın ileride daha önemli bir cazibe merkezi olacağını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha güçlü bir Bursa'nın içinde olacağımız aşikârdır. İnşallah Bursa halkı önümüzdeki yerel seçimlerde bütün belediye başkanlıklarını ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı da AK Partili arkadaşlara vererek, hem hizmetin daha güçlü bir şekilde olmasını sağlayacaklar, hem de Bursa bu özelliği ile de öne çıkacaktır" diye konuştu.

Kurtulmuş, daha sonra gündemdeki konular hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. BM'de dün yapılan oylama sonucu Filistin'e 'Üye olmayan gözlemci devlet' statüsü verilmesinden dolayı, Filistin yöneticilerini ve halkını kutladı. Numan Kurtulmuş, daha sonra uyguladığı politikalardan dolayı BM'ye eleştirilerde bulundu. Dünya sisteminin artık bugünkü BM'nin yapısıyla taşınamaz bir noktaya geldiğini vurgulayan Kurtulmuş şöyle devam etti:

'DÜNYA 5 ÜLKENİN KEYFİNE BIRAKILAMAZ'

"Sayın Başbakanımızın daha önce BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma ve ardından Bali'deki Uluslararası Demokrasi Forumu'nda yaptığı konuşmada ifade ettiği gibi BM'nin sorgulanma vakti gelmiştir. BM artık dünyada barışı sağlayan bir kurum olmaktan daha çok, savaşı engelleyemeyen bir kurum haline geldi. Artık şu soruyu sormanın vakti gelmedi mi; 5 tane ülkenin keyfine biz dünyayı bırakabilir miyiz? BM'nin bu yapısı dünya sisteminde barışı sağlamıyor. Tam tersine güçlülerin despot olduğu bir dünyanın meydana gelmesini sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye artık BM'nin sorgulanmasının öncülüğü yapacaktır. Hep beraber bütün insanlık alemi ile birlikte BM'nin adil, kalıcı barışı sağlayacak yeni fonksiyonlara kavuşması Türkiye'nin gayretleriyle gerçekleşecektir."

'DARBE KOMİSYONU'NUN RAPORU ÖNEMLİ ADIM'

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun TBBM Başkanlığı'na hazırladığı raporu teslim etmesine de değinen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu gelişmenin Türkiye'nin geçmişiyle, özellikle de darbelerle yüzleşmesi açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

"İnşallah bu komisyonun raporlarının icabı yerine getirilir" diyen Kurtulmuş, "Darbeler ve 28 Şubat üzerinden geçmişe dönük rövanşist bir mantıkla bunları gündeme getirmiyoruz. Türkiye'nin 2023'ünden bahsediyorsak, Türkiye'nin 2050 yılında daha büyük bir ülke olmasından ve Türkiye'nin dünya dengelerini değiştirecek bir ülke olmasından bahsediyorsak, bunun en önemli adımı Türkiye'nin geçmişinden emin olmasını sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ileriye gitmesin ilk yolunun arkasını emniyete almasına bağlı olduğunu ifade eden Numan Kurtulmuş, "Bunun yolu da darbelerle yüzleşmekten geçiyor. Bu karanlık dönemleri bu ülkeye reva görenlerin hesap vermesinden geçiyor. Böyle bir hesaplaşmayı Türkiye yapmazsa yarın öbür gün, yine aynı tehditlerle karşı karşıya kalırız. Bu raporun önemli bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Numan Kurtulmuş'a vazo hediye etti.