Bursa’nın 300 bine yaklaşan nüfusuyla en büyük ilçelerinden biri olan İnegöl’de sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorlukları Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediği soru önergesiyle Meclis’e taşıdı. Her geçen gün büyüyen İnegöl’ün il olmayı hak ettiğini belirten Öztürk, İnegöl Devlet Hastanesi’nde randevu bulmakta güçlük yaşayan vatandaşların Bursa’daki hastanelere yöneldiğini, ilçede yeterli sayıda doktorun bulunmadığını ve buna bağlı olarak İnegöl’ün hak ettiği sağlık hizmeti ve yatırımı alamadığını ifade etti.
Soru önergesine yazılı cevap veren Koca, İnegöl Devlet Hastanesi’nin kapasitesinin yeterli olduğunu belirtince Öztürk, Koca’ya, İnegöl Devlet Hastanesi’nden randevu talebinde bulunarak yanıt verdi.
"İş kazaları yoğun: Mikro el cerrahisi uzmanı yok"
Verdiği soru önergesinde “Şehirde mobilya ve tekstil üretimi öne çıkarken; bu iki riskli sektörde çalışan işçilerimiz sıklıkla iş kazası yaşamakta; işbu kazalarda telafisi güç veya imkansız zararlar meydana gelmekte ve erken müdahale edilmediği için kalıcı uzuv kayıpları yaşanmaktadır. Bu durumun başlıca sebeplerinden bir tanesi İnegöl’de ‘mikro el cerrahisi’ alanında ihtisaslaşmış hekim olmamasıdır” şeklindeki açıklamasıyla Öztürk, ilçede yaşanan iş kazalarına da dikkat çekti.
“İnegöl’ün hava kalitesi insan sağlığını tehdit ediyor”
İnegöl’ün hava kalitesinin bilhassa kış aylarında insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını ve bu durumun başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğunu da soru önergesiyle gündeme getiren Hasan Öztürk, “Ne var ki İnegöl ilçemizde 2016 yılında açılan kemoterapi ünitesi, 2019 yılında kapatılmıştır” diyerek yapılan yatırımların da sonlandırıldığını vurguladı.
Öztürk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde şu soruları bakana yöneltti:
"Bursa ili İnegöl İlçesinde yer alan 456 Ada 1 parseldeki taşınmazın imar planındaki mevcut durumuna bakılarak İnegöl’ümüze yeni bir Devlet Hastanesi kazandırılması 2024 yılı planı içerisinde mevcut mudur? Bu yönde bir plan mevcut ise ilgili taşınmaz Sağlık Bakanlığı bünyesinde midir, taşınmaz Sağlık Bakanlığı bünyesindeyse ilgili planın başlangıç ve bitiş tarihi ne zamandır? Taşınmaz Sağlık Bakanlığı bünyesinde değilse planlama, kamulaştırma, ihale ve inşa süreçlerine ne zaman başlanacaktır?"
Koca: Olağanüstü hallerde personel görevlendirmesi yapıyoruz
“Bursa’nın İnegöl ilçesindeki doktor sayısının ve hastane kapasitesinin yetersiz olduğuna ilişkin” yazılı soru önergesine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevabı şöyle oldu:
“Bursa il merkezine 45 km uzaklıkta yer alan İnegöl ilçesinin TÜİK 2022 verilerine göre nüfusu 294.485 kişidir. İlçede 2014 yapımı 370 yatak kapasiteli İnegöl Devlet Hastanesi AII rolünde hizmet vermektedir. İnegöl Devlet Hastanesinin 2022 yılı yatak doluluk oranı %54 ve 2023 yılı ilk altı ay yatak doluluk oranı ise %60 olarak gerçekleşmiştir.
Ülke geneli tüm sağlık tesislerimizin sağlık personeli planlamasında olduğu gibi, Bursa ili İnegöl ilçesindeki sağlık tesislerinin doktor ve sağlık planlaması, sağlık hizmetinin sunumu açısından vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyetine yol açmayacak şekilde planlanmaktadır. Ayrıca olağanüstü hallerin oluşması durumunda da mevcut sağlık hizmeti, sağlık personeli görevlendirilmesi yöntemiyle de desteklenmektedir.”
"Vatandaş özel hastanelere mecbur bırakılıyor"
Sağlık Bakanlığı’nın verdiği cevap üzerine Hasan Öztürk, Cumhuriyet Halk Partisi İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin ile birlikte Alo 182 – Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ni (MHRS) arayarak İnegöl Devlet Hastanesi’nden randevu almak istedi. Hastanenin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniği’nden randevu almak isteyen Şahin’e Alo 182 hattı personeli en yakın tarih olarak 15 gün sonrasını işaret etti. Şahin, personelin 27 Kasım Pazartesi gününden önce randevu veremeyeceğini belirtmesi üzerine şu anda bir randevu almak istediğini söylese de bunun mümkün olamayacağı cevabını aldı. Personel, hastanenin 15 gün boyunca randevularının dolu olduğunu ve sistemin de en yakın tarihli randevu için 15 gün sonrasına izin verdiğini söyledi.
"En erken randevu 15 gün sonrasına"
Sağlık Bakanlığı’nın İnegöl Devlet Hastanesi’nin yüzde 55 – 60 kapasite ile herhangi bir kapasite sorunu yaşamadığını söylemesinin doğruluk taşımadığını belirten Hasan Öztürk, şöyle konuştu:
“Duyduğunuz gibi aslında randevu yok, 15 günden uzak randevu veremediklerini ve 15 gün dolu olduklarını söylüyorlar. Dolayısıyla 15 güne kadar sen, mecbur özel bir doktora veya farklı bir hastaneye gidip çözüm üretmek zorundasın. Yoksa hasta halde 15 gün nasıl geçirecek insanlar. Bunu Sağlık Bakanlığı’na tekrar ileteceğiz ya da kendileri gelip hastaneleri gezsin.”
"Randevu bulamayan hastalar tanıdık arıyor"
Şahin de Öztürk’ün söylediklerine katılarak, “Bu problem uzun zamandır vardı zaten, vatandaşlar şikayetlerini bolca yapıyor. Randevu almak için bana başvuruyorlar, ‘Başkanım gelin bize randevu alın’ diyorlar. Bir ülkede hastaneye, doktora gitmek için bile torpil arayan duruma geldiysek artık bu ülkenin bütün çivilerinin çıkmış olduğunu gösteriyor” dedi.
Öztürk, vatandaşların iki hasta arasında tanıdık doktorlar aracılığıyla tedavi olmak zorunda bırakıldığını belirterek “Doktorlarımız burada inisiyatif alarak hastanın problemini çözmeye çalışıyorlardır büyük ihtimalle. Görüldüğü gibi İnegöl Devlet Hastanesi’nin ciddi bir kapasite problemi var ve randevu veremiyorlar” sözleriyle Koca’nın yanıtına cevap verdi.