CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, pazar günü gerçekleşen ve sınav günü itibariyle çeşitli iddiaların merkezi olan LGS ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
Son yıllarda sınavlarla ilgili güvensizliğin oluştuğunu belirten Karabıyık, iddiaların ve şaibelerin incelenmesi, araştırılması yönünde bir yazılı soru önergesi verdiklerini hatırlattı. Karabıyık, iddiaların yanı sıra soruların zorluğuna da değindi:
"Pandemi döneminde, eğitim sisteminin doğru yönetilmediği bir süreçten geçiyoruz. Öğrenciler, öğretmenler, veliler bu süreçte büyük sorunlar yaşadı. Milyonlarca öğrenci eğitime uzaktan ya da yüz yüze erişemedi. Buna rağmen zor soru soruldu. Milli Eğitim Bakanlığı 2 milyon 339 bin öğrencinin eğitime bu süreçte imkansızlıklar nedeniyle erişemediğini kendi itiraf ederken, sadece 664 bin öğrenciye tablet dağıttıkları ile övünüyor."
"Öğrencilerin LGS'deki başarısı geçen sene yüzde 11'e düştü"
Pandemi sürecinden önce özel okullar ile devlet okulları arasında büyük bir makas olduğunu söyleyen Karabıyık, şöyle devam etti:
"Türkiye'de zengin vatandaşlar ile yoksul vatandaşların eğitim harcamaları arasında 32 kat fark olduğu resmi rakamlara yansımaktaydı. Devlet okulları arasında ise, bölgeler, iller hatta okullar arasında bile ciddi nitelik ve nicelik farkı bulunmaktaydı. Sosyo - ekonomik durumu iyi olan bölgelerde öğrenciler iyi imkanlarla nitelikli eğitime erişirken diğer bölgelerdeki çocuklar imkansızlıklarla mücadele ediyordu. Pandemi bu eşitsizlikleri daha da derinleştirdi, çocuklar arasında var olan makasın açılmasına neden oldu. Bu şartlar altında, bir tarafta çocuğunu özel okula gönderen, özel ders aldıran, özel deneme testleri yaptıran veliler varken, diğer tarafta 15 aydır eğitime erişemeden, ya da hiçbir deneme testine bile giremeden sınava giren yüzbinlerce öğrenci var. Bu öğrenciler aynı sınav ile 'sınandı'."
Üniversite giriş sınavının Temel Yeterlilik oturumundakine benzer seviyede sorular olduğu ifade edildiğini aktaran Karabıyık, 4+4+4 sisteminin ilk mezunlarının geçen sene verildiğini hatırlattı. Öğrencilerin LGS'deki başarısının geçen sene ortalamanın yüzde 11 düştüğünü söyleyen Karabıyık, "Bu sonuç 4+4+4 sisteminin başarısızlığını gözler önüne sermişken pandeminin başlaması ve bu sürecin iyi yönetilememesi, buna rağmen öğrencilere bu kadar ağır sorular sorulması, zaten stresli bir dönem geçiren öğrencilerin moralinin daha da bozulmasına ve stresinin artmasına neden oldu." diye knouştu.
"Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufa yönlendirilen tek bakanlık oldu"
Pandemi döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'na ek bütçe verilmesi, eğitimden tasarruf edilmemesi gerektiğini söyleyen Karabıyık, "Bunu yapmadıkları gibi yetersiz gördüğümüz o bütçenin dahi tamamını kullandırmadılar. Milli Eğitim Bakanlığı, pandemi sürecinde tasarrufa yönlendirilen tek bakanlık oldu." dedi.
"AKP iktidarında ilk günden itibaren eğitim sistemi bir yap-boza dönüştü" diyen Karabıyık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Öğretim programlarında değişiklikler yapıldı. Eğik yazı uygulamasına geçildi, bu uygulamadan vazgeçildi, 4+4+4 sistemine geçildi, FATİH Projesi başladı, bir soru işareti olarak devam ediyor, okul türleri değiştirildi, okulların kapıları tarikat ve vakıflara sonuna kadar açıldı, yandaş yöneticilerin atanması ile liyakat yok edildi. Bu yapbozun sonucu olarak, eğitimde başarının her gün azalarak geldiği noktayı çok net görüyoruz."