İYİ Partili vekiller Bursa'daki arbedeyi Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Bursa Milletvekilleri Selçuk Türkoğlu ve Hasan Toktaş, Bursa’da AK Parti Bursa İl Başkanlığı önünde boş benzin bidonlu akaryakıt zammı protestosunun engellenme girişimiyle ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 14:38
https://www.bursaport.com

İYİ Parti Bursa Milletvekilleri Selçuk Türkoğlu ve Hasan Toktaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle AK Parti Bursa İl Başkanlığı önünde boş benzin bidonlu akaryakıt zammı protestosunun engellenme girişimiyle ilgili olarak soru önergesi verdi. 

Sorular arasında, “Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan hakkında; yasaların dokunulmazlık hakkı tanıdığı milletin vekillerinin, vatandaşlar adına yapmak istedikleri görsel etkinliğin engellenmesine ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın toplantı ve gösteri özgürlüğü tanıyan maddesinin ihlal edilmesine neden olmaktan herhangi bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?” sorusu da var.

İYİ Parti Milletvekilleri Selçuk Türkoğlu ve Hasan Toktaş, TBMM Başkanlığına sundukları soru önergelerinde şu ifadelere yer verdiler: “Anayasa'nın 34. maddesi; fikirlerin silahsız ve saldırısız, başka bir ifade ile barışçıl bir şekilde ortaya konulabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını güvence altına almıştır.

Aynı maddenin birinci fıkrasında da, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” denilmek suretiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesinin izin alma koşuluna bağlanamayacağı açıkça ifade edilmiştir.

Ayrıca Anayasa’nın 26. maddesinde de açıkça, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir” yazmaktadır.

Nitekim, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 3. maddesi de bu konuyu, “Herkesin önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu” hükmü ile düzenleme altına almıştır. Bu kapsamda; İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı da Anayasa ve kanunların verdiği bu hakkı, akaryakıt zamlarını protesto etmek amacıyla 18-07-2023 Salı günü kullanmak istemiş, üstelik zorunlu olmadığı halde, aynı tarihte yazılan bir dilekçe ile de Bursa Valiliği’ni bilgilendirmiştir.

Ancak demokratik protesto içerikli bu basın açıklaması, kolluk kuvvetlerinin müdahalesi ile engellenmek istenmiştir ve olay basın yayın organlarında da habere konu olduğundan, kamuoyunda da geniş yankı bulmuştur.

Bu durumda aşağıdaki sorulara cevap aranması gereği hasıl olmuştur: SORU 1- İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’nın 18-07-2023 tarihinde Bursa’nın Şehreküstü Meydanı’nda düzenlediği, akaryakıt zamlarını protesto amaçlı basın açıklaması sırasında, Bursa Milletvekilleri Hasan Toktaş ve Selçuk Türkoğlu’nun da içinde bulunduğu partililere müdahale ederek zor kullanma emrinin verilmesiyle ilgili herhangi bir araştırma veya soruşturma yaptırdınız mı? SORU 2- Basın açıklamasının yapıldığı alanda bulunan AK Parti İl binasının kapısına, zam protestosu içim sembolik amaçlı boş benzin bidonu bırakmak isteyen İYİ Parti Milletvekilleri Hasan Toktaş ve Selçuk Türkoğlu ile partili vatandaşlara karşı zor kullanılması talimatını veren Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan hakkında; vatandaşlar adına yapmak istedikleri görsel etkinliğin engellenmesine ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın toplantı ve gösteri özgürlüğü tanıyan maddesinin ihlal edilmesine neden olmaktan herhangi bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?” SORU 3- Vatandaşın özgürce protesto hakkını düzenleyen Anayasa’nın 26. ve 34. maddeleri ile 2911 Sayılı Toplanma ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 3. maddesinin verdiği demokratik protesto hakkının kullandırılmamış olmasının, Bakanlığınızı bağlayan Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nda herhangi bir yaptırım içeren karşılığı yok mudur? Varsa, bu maddenin gereğini yerine getirmek zorunda değil misiniz?”