Kırmızı etin, demir, B vitamini ve protein yönünden zengin besinler arasında olduğunu belirten Medical Park Bursa Hastanesi Diyet Uzmanı Nilgün İstek etin uygun olmayan yöntemlerle saklanmasının ve pişirilmesinin bir takım sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
Kırmızı etin birçok besin maddesinden daha zengin ve iyi bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan İstek, "Ancak hayvansal kaynaklı besinlerin aynı zamanda doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalı. Bu nedenle özellikle kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hastalıkları olanlar tüketimde daha da dikkatli olmalı" dedi.
Kurban Bayramı'nda et ürünlerine bağlı olarak yaşanabilecek riskleri azaltmak için bazı önlemler gerektiğini belirten Diyetisyen Nilgün İstek, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:
"Et yemeği pişirilirken yağ ilavesi yapılmamalı. Etteki görünür yağlı kısımlar pişirmeden önce ayrılmalı ve bayramda her öğün et yemeği yenilmemeli. Bu nedenle bir öğün et yemeği yenildiyse diğer öğün sebze yemeği yenilerek durum dengelenmeye çalışılmalı. Et yemeği yenildiğinde, porsiyonunun çok fazla olmamasına dikkat edilmeli, yeşil sebzelerden oluşan salata, taze sıkılmış meyve suyu tüketmeye özen gösterilmeli. Ayrıca bayramda yemeklerde tuzu fazla kullanmaktan sakınılmalı. Gün içerisinde birden bire ve fazla miktarda yemek yenilmesi yerine, öğünler sıklaştırılarak, öğünlerde yenilen miktar hafifletilmeli. Öte yandan bayramda ikram edilen tatlıların da çok sık tüketilmemesine dikkat edilmeli, öğün aralarında tatlı ihtiyacını karşılamak için meyvelerden yararlanılmalı. Öğün atlanmamalı, bayram ziyaretlerine aç gidilmemeli, gidilen yerdeki ikramların ölçüsüne dikkat edilmeli. Bir diğer önemli konu ise Kurban Bayramı'nda yeterli düzeyde su içmeye özen gösterilmesidir."
Kurban Bayramı'nda hayvanın kesilmesinden hemen sonra etin yenilmesi yerine dinlendirilmesinin uygun olduğunun altını çizen Nilgün İstek, "Yapılacak yemeğin sağlık ve lezzet açısından kalitesini etkileyen saklama koşullarına da dikkat edilmeli. Hayvanın kesilmesinin hemen sonrasında et pişirilmemeli, dinlenmeye bırakılmalıdır. Bunun için eti buzdolabında birkaç gün bekletmek daha uygun olacaktır. Dinlendirmeden pişirme, ette oluşan katılığın ortadan kalkmasını engeller, sindirim sorunlarına yol açabilir" dedi.
Diyetisyen Nilgün İstek, donmuş etin buzdolabının iç kısmında çözdürülmesi gerektiğini de söyledi. İstek, "Çözülme sonucu oluşan suyun diğer besinlere geçişini önlemek için temiz bir kap içinde ve buzdolabının alt kısmında muhafaza edilmeli. Çözdürülmüş olan besin tekrar dondurulmamalı" dedi.