Timsah-Nova dünyaya açılıyor

UMAKİT, güneş enerjisiyle çalışan Timsah-Nova aracıyla Avustralya'da yarışa hazırlanıyor. Dünyada sadece 3 ülkede üretilen motoru yüzde 100 yerli yapmayı hedefleyen öğrenciler 2013'de Avustralya'da düzenlenecek "World Solar Challenge" yarışları için destek bekliyor...

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda Uludağ Üniversitesi (UÜ) Makina Topluluğu (UMAKİT) tarafından geliştirilen alternatif Enerjili araçlar kapsamındaki Timsa- Nova projesi kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıda söz alan MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, üniversite oda ilişkilerine önem verdiklerini, proje yarışması, uygulamalı stajlar, bilgisayar programı öğretimi gibi konularda destek verdiklerini belirtti. Mart, "Uludağ Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasına girmesi için üstümüze düşen görevi yerine getiriyoruz. Üniversitemizi dünyanın ilk bin üniversitesi arasında görmek istiyoruz. Bize görev düştüğü gibi, üniversite yönetimine, Bursa dinamiklerine özellikle de sanayicilerimize büyük görev düşmektedir" dedi. Timsah-Nova projesinin önemine dikkat çeken Başkan Mart, bu projede de Uludağ Üniversitesi'nin yanında olduklarının mesajını verdi.

Daha sonra söz alan UMAKİT Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Arı, topluluğun 2004 yılında kurulduğunu ve alternatif enerjileri esas alarak çalışma yaptığını, geliştirilip üretilen araçlarla TÜBİTAK yarışmalarında çeşitli başarılar elde edildiğini kaydetti. Gece gündüz demeden çalıştıklarını anlatan Arı, "Bursa halkı ve sanayisinin desteğiyle artık yürümeyi bırakıp uluslar arası arenada koşmaya başlamak için hazırız. Rektörümüz, dekanımız, bölüm başkanımız değerli danışman hocamız Prof. Dr. Muhsin Kılıç ve MMO ile birlikte timsah ekibi artık daha da sıkı çalışmaya başladı" diye konuştu. "World Solar Challenge" "Dünya Güneş arabaları" yarışı dünyadaki yüzlerce üniversite arasından sadece 30 üniversitenin kabul edildiğini belirten Arı, " Bu dünya üniversiteleri arasında Uludağ Üniversitesini ve Bursa'yı UMAKİT temsil edecek" dedi

YÜZDE 100 YERLİ MOTOR

UMAKİT Teknik Ekip Sorumlusu Hüseyin Yaşar Avustralya kıtasının kuzeyinden güneyine toplam 3 bin kilometrelik bir güzergahı olan yarışın bir hafta süreceğini belirtti. Araçta sınıfının en verimli güneş panellerinin yanı sıra 5 kw/h'lik batarya kullanacaklarını anlatan Yaşar yarışmada dereceye giren takımların Ar-Ge'de fark yarattıkları için öne çıktıklarını, ancak bu yıl benzeri bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.

Öğretim üyeleriyle birlikte geliştirdikleri yerli teknoloji sayesinde rekabet eder konuma geleceklerin bildiren Yaşar, "Aracımıza elektrik motoru, karoseri ve yürür aksamının tasarımı ve üretimi yüzde 100 bize aittir. Yürür aksam ve karoser kısmında dayanım ve hafiflik açısından alüminyum ve karbon fiber malzeme kullanacağız. Bu gelişmeler sonucunda yaklaşık yüzde 70 yerlilik oranı yakalamış oluyoruz. Aracımız en fazla 130 km hıza çıkabilmekle birlikte, 90 km hızla yol alırken akülerden hiç kullanmadan sadece güneşten aldığımız enerjiyle gidebilmektedir. Türkiye Otomotiv sektörünün lokomotifi Bursa'dan çıkacak olan aracımızın dünya yarışında söz sahibi olması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Bursa kamuoyuna proje için destek çağrısı yapan Hüseyin Yaşar "Sayın büyüklerimiz, Bursa'nın önde gelen sanayici ve iş adamları destekleriniz sayesinde, gönül verdiğimiz bu projeyi başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Yapacağınız yardımlar biz gençlerin ve ülkemizin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yaşar, öğrencilerin öncelikle aracın yapım ve geliştirilmesi, daha sonra da 14 kişilik ekibin Avustralya'ya gidebilmesi ve yarışlara katılabilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu yineledi. Danışman öğretim üyeleriyle birlikte Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Yaşar, geliştirecekleri teknolojide yerliliği öncelediklerini bildirdi. Bu tür araçlarının motorlarını üreten firmaların Amerika, Japonya ve Almanya'da olduğunu aktaran Yaşar, genelde yarışmaya katılan üniversitelerin buralara sipariş verdiklerini, Türkiye'de ise üreten bir firma olmadığını belirten Yaşar, "Biz motorumuzu yapacağız" diye konuştu. Daha sonra BAOB giriş salonunda sergilenen araçlarda incelemelerde bulunuldu.