'Turizm Zirvesi Bursa için milattır'

Skal Bursa Kulübü Başkanı Hasan Eker, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Bursa Turizm Zirvesi'nin Bursa'da bir milat olduğunu belirtirken, zirve ile Bursa'nın turizmdeki ana stratejisinin belirlendiğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursaport.com

Bursa Skal Turizm Profesyonelleri Derneği tarafından, 3 Kasım 2012 tarihinde Merinos AKKM'de düzenlenen, 1. Bursa Turizm Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı. Almira Otel'de düzenlenen basın toplantısına Skal Bursa Kulübü ve 1. Bursa Turizm Zirvesi Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Eker, Skal Bursa Kulübü Asbaşkan'ı Mustafa Sezencan, Yönetim Kurulu Üyeleri Meltem Işık Mısırlıoğlu ve Ersin Yazıcı katılırken, sektör temsilcileri de hazır bulundu.

Skal Bursa Kulübü ve 1. Bursa Turizm Zirvesi Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Eker yaptığı açıklamada, zirve konuşmacılarımızın görüşleri doğrultusunda hazırlanan ve Bursa turizminde başlıca yapılması gerekenler şeklinde sıralanan önemli maddelerin Bursa adına takipçisi olacaklarını söyledi. Hasan Eker, "Görevimizin büyük bir bölümü tamamlanmıştır, Fakat bitmemiştir. Bundan sonra yapmamız gereken, tüm maddelerin bitirilmesini takip etmek ve bu konuları sürekli gündemde tutmak olacaktır" dedi.

Turizm Zirvesi sonrası çıkan sonuçların, bir kitapçıkta toplandığını belirten Eker, başta Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olmak üzere tüm Bakanlık yetkinliklerine, tüm Bursa milletvekillerine, Bursa Valiliği ve tüm belediye başkanlarına, Sivil Toplum kuruluşlarına, turizmcilere gönderileceğine dikkat çekti.

YAPILMASI GEREKENLER

Bursa Turizm Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Tanıtım AŞ, Skal Bursa, TÜRSAB, GÜMTOB ve Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) tarafından yapılması gerekenler ayrıntılı şekilde raporlanırken, ana başlıkları halinde şöyle sıralandı;

1. Bursa Osmanlı şehri dokusunu korumalı ve geliştirmelidir. 2. Muradiye-Tophane-Ulucami-Yeşil arasındaki bölgede tüm satıcılar, binalar, dükkanlar Osmanlıyı yansıtmalıdır. 3. Tarihi şehir merkezinde yüksek yapılaşmadan kaçınılmalıdır. 4. Uludağ'da alt yapı yatırımları süratle bitirilmeli, yeni pistler hizmete açılmalıdır. 5. Uludağ'da spor tesisleri ve yazın çevre düzenlemeleri yapılmalıdır. 6. Bursa Havayolları kurulmalıdır. Fakat öncelikle THY veya başka bir havayolu şirketine bağlı olarak, Bursa Hava Yolları Markası ile uçmalıdır. 3 uçakla ve Bombardier veya ATR gibi 70 kişilik uçaklar ile faaliyete başlamalıdır. Büyük ölçekli uçakla başlamak finansal zorluğa neden olabilir. 7. Seyahat acentalerı, oteller ve esnaf daha fazla denetlenmelidir. 8. Turistlerin 24 saat zaman geçirebileceği, aktif bir şehir dizayn edilmelidir. Su fiskiyeleri gibi ilgi çekici yatırımlar yapılmalıdır. 9. Tarih ve inanç turizmi ile ilgili değerlerimiz korunmalı ve aslına uygun onarımı yapılmalıdır. 10. Koza yetiştiriciliği ve ipek dokuma teşvik edilmelidir. Bursa ipeği tekrar marka olmalıdır. 11. Şehir içindeki turist otopark sorunları ivedilikle çözülmeldir. 12. Şehrimiz yurt dışında hiç tanınmamaktadır. Önemli bütçeler ayrılarak Bursa Tanıtım AŞ tarafından düzenli ve profesyonel tanıtımlar yapılmalıdır. 13. Osmanlı kenti Bursayı yansıtan logo tasarlanmalıdır. 14. Öncelikli Hedef Pazar İstanbul olmalıdır. Tanıtımda İstanbul'a ayrı önem verilmeli. İstanbullular'ın Bursaya tatile gelmesi sağlanmalıdır. 15. Bakanlıklar STK'lar tarafından daha sık ziyaret edilmeli. Turizm Bakanlığımızın Bursaya ilgisi arttırılmalıdır. 16. Şehir merkezindeki lokanta ve restaurantlarda yöresel yemekler ve Osmanlı isimleri ile yemek menülerine ağırlık verilmelidir. 17. Bursa Apart ve Butik otel yatırımlarına ağırlık vermelidir. 18. Termal turizmin gelişmesi için sağlık serbest kurulması sağlanmalıdır. 19. Termal turizm ile ilgili olarak Avrupa da devlet ve sigorta kurumları ile anlaşmalar yapılmalıdır. 20. İznikte konaklama tesisi yapılmalıdır.

TURİZM ZİRVESİ DEVAM EDECEK

Turizm Zirvesi'nin Bursa'da bir milat olduğunun altını çizen Eker, sözlerini söyle sürdürdü; "Zirve'de yerel ve ulusal bazda ilgililerin görüşleri toplanmış, Bursa'nın turizmdeki ana stratejisi belirlenmiştir. Termal turizmde yurt dışı ile ilişkiler geliştirilmiş, Bursa'nın turizm otoriteleri ile ilişkileri güçlenmiştir.Turizmcilere sosyal ortam sağlanmış ve Sivil toplum STK dayanışmasına ve hareketine örnek teşkil etmiştir. Skal derneğinin ana misyonlarından bir tanesi üyelerinin bulunduğu bölge turizminin gelişmesidir. Bu misyondan hareketle ve derneğimizin üye yapısının uygun olması gücüyle, 1. Bursa Turizm Zirvesi'nin organizasyonuna karar vermiştik. Şu anda zirvenin sonucuna baktığımızda gelecek yıllarda devam etmesi konusunda cesaretlendik."