SON DAKİKA
Hava Durumu

Gemlik Belediye Başkanı: Sanayi kaynaklı kirlenmede sınır aşıldı

Deniz kıyısındaki kimya sanayinin kapasite artırımına karşı Gemlik halkı "Körfezime Dokunma" etkinliğiyle bir araya geldi. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, sanayi kaynaklı kirlenme konusunda Gemlik’in sınırı aştığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2022 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gemlik Belediye Başkanı: Sanayi kaynaklı kirlenmede sınır aşıldı

Gemlik halkı, ilçe kıyısında 43 yıldır faaliyet gösteren MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş.'nin kapasite artırımı ve derin deniz deşarj projesinin bakanlıkça onaylanmasına tepkili. Gemlik Belediyesi'nin "Körfezime Dokunma" çağrısıyla halk ve çevre gönüllüleri Gemlik İskele Meydanı'nda bir araya geldi. İmza kampanyasıyla Bursa Valiliği’ne firmanın “Denizden su alma ve deniz derin deşarj boru hattı” amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına itirazda bulunuldu.

Basın açıklamasına Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, meslek kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda Gemlikli katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından firmanın Gemlik Körfezi’ne kurmayı planladığı derin deniz deşarj projesine ÇED olumlu kararı, proje onayı ve imar planı teklif onayı verildi. Bu izinle firma, saatte 5 bin 500 metreküp denizden su çekebilecek, soğutma amacıyla kullanılacak olan su ısınmış olarak denize geri bırakılacak. Firmanın çalışmasının deniz suyunun ısınmasına, böylece müsilajın görülmesine neden olacağını savunan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, yaptığı konuşmada, sanayi kaynaklı kirlenme konusunda Gemlik’in sınırı aştığını söyledi. Marmara Denizi'nde müsilajın görülmesi nedeniyle seferberlik başlatıldığını hatırlatan Sertaslan, Haliç'in nasıl temizlendiğine dikkat çekti: "Bölge kirletici bütün etkilerden arındırıldı. Haliç, Haliç oldu ama artık tabakhaneler yok orada. Devlet bütün imkanlarını kullandı."

'MARMARA'DA SON 30 YILDA SUYUN SICAKLIKLIĞI 2,5 DERECE ARTMIŞ'

Sertaslan, denizden su çekilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Saatte 5 bin 500 metreküp suyu ısıtarak denize bırakacak. Firma "Biraz ısıtacağız" diyor. Ne demek bu? Bütün Gemlik'in, 120 bin nüfusun bir günde tükettiği su miktarının yedi katını bir saatte denizden çekip, ısıtılmış olarak geri bırakacak. Bakanlık 'suyu 35 dereceden fazla ısıtarak bırakamazsın' diyor. Suyun bırakıldıktan sonra etrafa yarattığı etki 'belli mevsimlerde 1, belli mevsimlerde 2 dereceden fazla olamaz' diyor. Gemlik'te herhangi bir bölgenin 1 veya 2 derece ısınmaya tahammülü yok. Müsilajın sebebi neydi? Denizdeki insan yükü ağırlığı yani azot ve fosfordaki artış. İkincisi; suyun sıcaklığındaki değişimdi. Dünyada son 30 yılda deniz suyu sıcaklığı ortalama 1,5 derece artmış. Marmara'da ise deniz suyu sıcaklığı 2,5 derece artmış. Aradaki farkı kıyıdaki işletmeler yaratmış."

‘RİSK ALABİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ’

Sertaslan, ÇED raporundaki ‘suyun biraz ısınmış olarak’ işlenmeden çıkacağına ilişkin ifadeye tepki gösterdi. “Ne kadar az?” diye soran Sertaslan, “Risk alabilecek durumda değiliz. Burada bir tane daha denize olumsuz etki edebilecek ilave tesis istemiyoruz. Bu sürdürebilir değil” diye konuştu. Firmanın kamuoyuna yaptığı açıklamalarda zeytin ağacına etkisi olmayacağını belirttiğini söyleyen Sertaslan, “Bugün bu yapılacak olanın etkisini sene sonra çocuklarımız görür. Geriye döndürmeleri de mümkün olmayabilir” dedi.

Soğutma tesisinin askı sürecinin 2 Mart 2022’ye kadar devam ettiğini söyleyen Sertaslan, itiraz için imza kampanyası başlattıklarını belirterek tüm Gemliklileri Şubat ayı sonuna kadar devam edecek kampanyaya katılmaya davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.