SON DAKİKA
Hava Durumu

Orhaneli'de mermer ocağına dava: Bursa içme suyu bulamayacak

Çınarcık Barajını besleyen Orhaneli ilçesi Dağgüney Köyü'nde Kocasu Deresi'nin üzerine yapılması planlanan maden ocağına karşı köylüler dava açmıştı. DOĞADER Başkanı Murat Demir, "Vahşi madencilik faaliyetleri devam ederse Bursa içme suyu bulamayacak" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 13:21
Kaynak: PELİN AKDEMİR / BURSAPORT
Orhaneli'de mermer ocağına dava: Bursa içme suyu bulamayacak

Orhaneli ilçesinde Dağgüney Köyü'nde Bursa'nın içme suyunu karşılayacak Çınarcık Barajının üzerinde Kocasu Deresi'nin havzasına Esentaş Madencilik tarafından mermer ocağı yapılmak isteniyordu. Köylüler, toz taşınımı ve su kaynaklarının zarar görmesi nedeniyle mermer ocağına karşı bir yıl önce dava açtı.

13 Kasım Çarşamba günü Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen duruşma sonrası basın açıklaması yapıldı. Dosyanın avukatı Eralp Atabek, bir yıl önce Esentaş Madencilik tarafından mermer ocağı izin proje tanıtım dosyası ve 'ÇED gerekli değildir' raporu alındığını söyledi. Açılan dava üzerine alanda bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra mahkemeden olumlu sonucun çıkmasını beklediklerini söyledi. Mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı devam ederken nihai karar, 30 gün içerisinde açıklanacak.

Avukat Atabek, maden şirketinin alanı kötü durumda bıraktığını belirterek tozlanma, toz yayılımının Çınarcık Barajı için risk oluşturması nedeniyle mermer ocağına karşı olduklarını söyledi.

GÜNEYDER Dernek Başkanı Hüseyin Yücel, "Ağaçlarımız, sularımız çok kirlendi. Biz bu durumdan çok rahatsısız. Dileğimiz mermer ocağı faaliyetinin dururulmasıdır" şeklinde konuştu.

DOĞADER Başkanı Murat Demir ise, "Yaklaşık bir yıldır vermiş olduğumuz mücadelenin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bursa'nın suyunun karşılanacağı havzada mermer ocağı yapılması sadece o köye değil, Bursalıların suyuna yapılmış bir tehdittir. Biz yetkililerden madencilik faaliyetlerine izin verirken nereye izin verdiklerini incelemelerini istiyoruz. Eğer bu vahşi madencilik faaliyetleri devam ederse Bursa içme suyu bulamayacak" diye konuştu.

Kaynak: PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.