SON DAKİKA
Hava Durumu

Lübnan'da ikinci saldırı; Telsiz patlamalarında 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı

Lübnan'da dün gerçekleştirilen ve 12 kişinin öldüğü 3 bine yakın kişinin de yaralandığı, çağrı cihazları üzerinden yapılan saldırının ardından bir saldırıda bugün yapıldı. Telsizler üzerinden yapılan saldırıda 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 00:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Lübnan'da ikinci saldırı; Telsiz patlamalarında 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı

Lübnan iki gündür çağrı cihazları ve telsizlerle yapılan saldırı ile sarsılıyor. Dün çağrı cihazları üzerinden gerçekleştirilen ve 12 kişinin öldüğü 3 bine yakın kişinin de yaralandığı saldırının şoku süerken bugün benzer bir saldırı daha yapıldı. Bu kez telsizler üzerinden yapılan saldırıda 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı. Telsizlerin İsrail istihbaratı tarafından önceden tuzaklandığı iddia edildi. BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'daki gelişmeleri ele almak üzere cuma günü acil oturumla toplanacağı açıklandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin farklı noktalarında telsizlerin infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 14'e yükseldiği, yaralı sayısının 450'yi aştığı bildirildi.

BMGK, cuma günü acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı Slovenya'nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar yaptığı açıklamada, 15 üyeli konseyin Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan patlamalar nedeniyle cuma günü acil toplanacağını ifade etti. Zbogar yoplantının Arap ülkeleri adına Cezayir tarafından talep edildiğini belirtti.

Telsizlerin Japon menşeili olduğu iddiası

Lübnan'da bugün çok sayıda telsizin aynı anda patlatılmasının ardından sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, telsizlerin Japonya merkezli "ICOM" marka olduğu öne sürüldü. ICOM şirketinin henüz patlamalara yönelik bir açıklama yapmadı.

Telsizlerin İsrail istihbaratı tarafından önceden tuzaklandığı iddia edildi

ABD'li haber sitesi Axios'un konuyla ilgili iki kaynağa dayandırdığı haberinde, patlatılan telsizlerin İsrail istihbarat servisleri tarafından önceden tuzaklanarak Hizbullah'a teslim edildiğini belirtti. Söz konusu telsizlerin, İsrail ile muhtemel bir savaşta kullanılacak acil iletişim sisteminin bir parçası olduğu ifade edildi. Telsizlerin sadece İsrail'le savaş sırasında kullanılması amacıyla üretildiği ve çok sayıda telsizin Hizbullah depolarında saklandığı aktarıldı. Ayrıca İsrail'in çağrı cihazı saldırısının ardından telsizlere yönelik saldırıdaki amacının, Hizbullah saflarında korkuyu artırmak, liderlerine İsrail ile çatışmaya ilişkin politikasını değiştirmeleri yönünde baskı yapmak olduğu öne sürüldü.

İkinci saldırı kararının, Hizbullah'ın ilk saldırıya (çağrı cihazı patlamaları) ilişkin soruşturmasının, telsizlerdeki güvenlik açığını ortaya çıkaracağı değerlendirmesiyle alındığı da iddia edildi.

Öte yandan Lübnan'da dün gerçekleştirilen ve 12 kişinin öldüğü, en az 2 bin 750 kişinin yaralandığı çağrı cihazı patlamalarından İsrail sorumlu tutulmuştu. Hizbullah'tan telsizlerin patlatılmasına yönelik ise henüz bir açıklama gelmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.