SON DAKİKA
Hava Durumu

Tıp Fakültelerinin en büyük sorunu

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, Türkiye'deki tıp fakültelerinde eğitimdeki en büyük sorunun kadavra yetersizliği olduğunu belirterek, "Bu konuda kısa vadedeki en kolay çözüm kadavra ithal edilmesi. O yol açılırsa belirli sayıda kadavra ithal edilebilir ve tüm tıp fakültelerine dağıtılır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tıp Fakültelerinin en büyük sorunu

İnsan vücudunun en iyi kadavra üzerinde öğrenildiğini anlatan Taşkınalp, tıp öğrencilerinin, insan vücuduyla ilgili bilgileri teorik olarak ezberlemesine rağmen bu bilgilerin damar, sinir ve organlara dokunulmayınca kalıcı olamayacağını kaydetti. 

Taşkınalp, en iyi yöntemin görerek öğrenmek olduğunu ifade ederek, "Bizim materyalimiz de kadavradır. Onun yerini tutabilecek maketler yapılmış belki ama hiçbir zaman canlı insanı maketle mukayse edemeyeceğimiz gibi kadavrayı da maketle mukayese edemeyiz" diye konuştu.

TÜ Tıp Fakültesi'nde son 6-7 yıldır yeni kadavra açamadıklarını aktaran Taşkınalp, öğrencilere ancak maket üzerinde eğitim verebildiklerini dile getirdi.

Taşkınalp, kadavra sıkıntısı konusunda kısa ve uzun vadeli çözümler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde tıp fakültelerinde eğitimdeki en büyük sorun kadavra yetersizliği. Bu konuda kısa vadedeki en kolay çözüm kadavra ithal edilmesi. O yol açılırsa belirli sayıda kadavra ithal edilebilir ve tüm tıp fakültelerine dağıtılır. İthal kadavranın satışını Rusya ve Azerbaycan gibi ülkeler yapıyor. Belirli bir fiyat karşılığında kadavrayı satıyorlar ama bunun için birtakım yasal değişikliklerin olması lazım. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor."

'Kadavra bağışının artmasını istiyoruz'

Taşkınalp, kadavra bağışının ön plana çıkarılması için tıp fakülteleri ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği'nin çalışmalar yaptığını söyledi. 

Bu yöndeki çalışmalardan sonra kadavra bağışında ciddi bir artış olduğunu dile getiren Taşkınalp, "Üniversitemizde son 15-20 senede 3-4 olan bağış sayısı, son bir yılda aynı sayıya ulaştı. Gönül istiyor ki bağış kadavralar çok daha fazla olsun. Bu yönde daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kişilerin vücutlarını kadavra olarak bağışlamasının hiçbir dini sakıncası olmadığı yönünde açıklaması vardı. Bu yönde vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Vatandaşlar, kadavra olarak bağışladığıkları vücutlarının tıp eğitiminde yeni ve daha iyi doktorların yetişmesini sağlayacağını bildiği zaman bağışçı sayısının artacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.