SON DAKİKA
Hava Durumu

BESOB Başkanı Bilgit'ten hakkındaki iddialara yanıt

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, Kestel Soğuksu'da yapılmak istenen sanayi bölgesinde arsasının olduğu iddialarına yönelik açıklama yaptı. Bilgit, bölgeden arsa almadığını, sanayi bölgesinin yapımındaki girişimlere ilişkin dahlinin olmadığını belirtti. 

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2024 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BESOB Başkanı Bilgit'ten hakkındaki iddialara yanıt

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, Kestel Soğuksu'da yapılmak istenen sanayi bölgesinde arsasının olduğu iddialarına yönelik açıklama yaptı. Bilgit, bölgeden arsa almadığını, sanayi bölgesinin yapımındaki girişimlere ilişkin dahlinin olmadığını belirtti. 

Bursaport.com haber sitesindeBursa’ya ileri teknoloji adıyla bir OSB daha: Halka değil ranta hizmet” başlıklı bir haber yayımlandı. Haberi bir kısmında Kestel’in kırsal Soğuksu ve Seymen mahallelerinde yapılmak istenen ‘İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi’ için girişimlerin 2017 yılında başladığı ve arsaların satın alındığı anlatıldı. Ziraat Mühendisi Sinan Keleş, bölgede bahsedilenden daha büyük bir proje yapılmak istendiğini belirterek, “Gizlenen gerçek, bu alan 6,5 milyon metrekareyi kapsayacak. Tarım alanları vatandaşlardan alınmaya başlayınca öğrendik ne olduğunu. O dönemlerde İbrahim Burkay ve Fahrettin Bilgit (Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı) buradan yerler satın aldı. Burkay’lar burada bütün arsaları toplayamayacağı için TOKİ’yi de devreye sokarak kamulaştırma yaptılar” ifadelerini kullanmıştı.

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, adının geçtiği konuya açıklama getirdi. Bilgit, bölgeye gitmediğini ve bölgede herhangi bir yer satın almadığını belirtti. Bilgit, “Benim İbrahim Burkay ile Soğuksu mevkiine bir ziyaretim hiç olmadı. Böyle bir yer alma şansına da hiç sahip değilim. Mali durumum uygun değil. Böyle bir yer almış olsam kimseden çekinmeden açıklarız. İddiayı ortaya atanlara da seslenmek isterim. Bizim böyle bir yer almışlığımız yoktur” açıklamasında bulundu. 

Soğuksu’daki sanayi bölgesiyle bir ilgilerinin olmadığını açıklayan Bilgit, sanayi ruhsatı alınmış, altyapısı tamamlanmış, hazır ve nazırda bekleyen Çataltepe’yi işaret etti. Kestel ilçesi Çataltepe mevkiine yapılmak istenen sanayi sitesi, TOKİ’nin projeden çekilmesiyle 15 yıldır tamamlanamadı. 3 bin 159 hak sahibi esnaf mağdur oldu. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak 2008 yılında başlayan Çataltepe projesinin bitmesi için mücadele ettiklerini söyleyen Bilgit, “Bursa’mızın olmazsa olmazıdır. Bursa’nın tüm paydaşlarıyla birlikte, yani Ticaret Sanayi Odası’nın da orada hak sahibi üyeleri vardır. 2008 yılında başlayıp Çataltepe’de 125 dükkânın inşasının tamamlandığı, daha sonra alt yapının yüzde 85’inin bittiği bir yer. Daha sonra 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile başlanmamış işler kalsın denilince TOKİ devreden çıktı. TOKİ devreden çıkınca küçük işletmeler bunu kendi imkanlarıyla yapmak zorunda kaldı. Biz buraya kamu desteği bekliyoruz” sözleriyle konuyu dile getirdi. 

Yerel seçimler sürecinde aday tanıtımında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizzat konuyu ilettiğini belirten Bilgit, Erdoğan’a 2008’de Fomara’da düzenlenen mitingde Küçük Sanayi Sitesi müjdesini verdiğini, 125 dükkân bittikten ve alt yapılar tamamlandıktan sonra projenin yarım kaldığını, kamu desteği beklediklerini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli talimatı AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a vermiş. Davut Gürkan bu sorunu nasıl çözecek? Bilgit, “Burayı siyasi irade, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı devreye girip, TOKİ 125 dükkânı yaptı ve 10 yıllığına esnafa verdi. Böyle bir destek bekleniyor. Davut Bey’in bu siyasi iradeye harekete geçirmesi gerekiyor” dedi.
Bilgit, başka şehirlerde yapılan işlerden örnekler verdi; Konya’da TOKİ 5 bin tane dükkân yapıyor. Kayseri’de Çataltepe projesiyle aynı yıllarda bir proje başladı, şu anda faaliyete geçti. Burada proje neden yarım kaldı? Bilgit, “TOKİ, üyelerle muhatap olunca 3 başlılık oldu. Devrede BESOB, ortak üye ve TOKİ vardı. Paraların toplanmasında da sıkıntılar olunca gecikmelere sebep oldu. Bursa artık 4 milyona giden bir nüfustadır. Yalova yolunda birçok esnaf kentsel dönüşüm nedeniyle mağdur oldu” diye konuştu. 

“Bursa’mızın acil ihtiyacıdır. Burası küçük işletmelerindir” diyen Bilgit, kamu desteğiyle çalışmaların hızlanmasını talep etti ve esnafın mağduriyetinin bir an önce giderilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.