SON DAKİKA
Hava Durumu

Kar yağışı Bursa'yı ne zaman terk edecek?

Pazar akşam saatlerinde etkisini arttıran kar yağışı, Bursa'da kaç gün sürecek? İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, Bursa'da hafta boyunca havanın nasıl olacağını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2021 04:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2021 04:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kar yağışı Bursa'yı ne zaman terk edecek?

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'da beklenen kar yağışı Cumartesi gece saatlerinden itibaren kendini gösterdi. Pazar akşam saatlerinde etkisini arttıran kar yağışı, başlaması planlanan yüz yüze eğitimin 2 gün ertelenmesine neden oldu. Balkanlar'dan gelen soğuk hava kütlesi, Marmara'yı, bütün Ege bölgesini, Akdeniz'in iç kesimlerini, Karadeniz'i etkisi altına aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, Bursa'yı bekleyen hava durumunu değerlendirdi. Sıcaklıkların Perşembe gününden itibaren düşmeye başladığını ifade eden Dr. Demirhan, Bursa'da Salı ve Çarşamba günlerine dikkat çekti.

Ekstrem hava koşullarının sık sık yaşandığını kaydeden Demirhan, meteoroloji verilerinin düzenli olarak takip edilmesi, meteorolojik uyarıların dinlenmesi gerektiğini bildirdi. Dr. Demirhan, "Soğuk hava, Doğu'ya doğru ilerliyor. Kuzey'den esen rüzgarlar soğuk havayı kuvvetlendiriyor. Tipi etkisi de var." dedi.

Salı ve Çarşamba günü sıcaklıklar eksilere düşüyor

Bursa'da genellikle gece saatlerinde sıfır derecenin altında seyretmesinin beklendiğini söyleyen Dr. Demirhan'ın beş günlük hava tahmini değerlendirmesi şöyle:

Pazartesi: Soğuk hava etkisini devam ettirecek. Gün içerisinde sıfırın altında olsa da Pazar günü kadar güçlü bir kar yağışı olmayacak. Kar yağışının devam edecek.

Salı: Sistemin en güçlü olduğu gün. Kuvvetli kar yağışı bekleniyor. Sıcaklıklar eksi 4 dereceye kadar düşebilir. Kar yağışı gece saatlerinde kuvvetlenebilir.

Çarşamba: Sıcaklık eksi 5 dereceye kadar düşebilir. Kar yağışı devam edecek.

Perşembe: Kar yağışı devam edecek fakat kuvvetli olmayacak. Meteoroloji verilerini takip etmek gerekir. Çarşamba gününe kadar devam eden kuvvetli kar yağışı bu gün buza dönüşebilir.

Cuma: Kar yağışı hafifleyecek. Soğuk hava dalgası İç Anadolu ve doğu Anadolu Bölgesi'ne doğru ilerleyecek. Sıcaklıkların artması bekleniyor.

Kar yağışının ardından sıcaklıkların artmasıyla kar örtüsünün yumuşayacağını söyleyen Dr. Demirhan, 28 ile 55 derece eğimli olan bölgelerde çığ oluşma riski uyarısında bulundu.

'15-16 derece değişimler meteorolojide normal'

Demirhan, Şubat ayında 17 derece sıcaklıklar görülürken bir anda eksilere düşmesine ilişkin, "Meteorolojik şartlarla, iklim şartlarını birbirine karıştırmamak lazım. 15-16 derecelik değişimler meteorolojide normaldir. Soğuk bir hava kütlesi bölgeyi bir anda soğutabilir. Bölgeyi terk ettiğinde ise sıcaklıklar bir anda artabilir. Ancak uzun vadede veriler incelendiğinde 'Şubat ayında sıcaklıklarda artış olmuş' diyebiliyorsak iklime bağlayabiliriz. Şuan için gayet normal. Günümüzdeki meteorolojik şartları iklim değişikliğine bağlamak doğru değil." diye konuştu.

'2016 ve 2020 yılları son 141 yılın en sıcak yıllarıydı'

Uzun yıllar boyunca veriler incelendiğinde sıcaklıkların artma eğilimde olduğunu belirten Demirhan, "2020 yılı Avrupa'daki en sıcak yıldı. Sıcaklıklar, global ortalamalarda da 1.02 derecenin üzerindeydi. 2016 ve 2020 yılları son 141 yılın en sıcak yıllarıydı. Sıcaklıkların artmasıyla beklentimiz, yağışlardaki düzensizlikti. Bir anda seller oluyor, ancak hemen akabinde kurak bir süreç yaşanıyor. Yağışlardaki düzensizlik iklim değişimiyle beraber beklenen bir şey." ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.