SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey'den sanayicilere uyarı: '2025'de teşhir edeceğiz'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, seçimden sonraki 9 aylık başkanlık dönemini basınla paylaştı. Ulaşımdan turizme kentin sorunlarına yönelik yaptıkları çalışmaları paylaşan Bozbey, hazırlanan planla yeniden 'Yeşil Bursa'ya dönüşün adımlarının olacağını söyledi. Bursa'nın 48 günlük suyunun kaldığını da hatırlatan Bozbey, 2025 yılından itibaren kirliliğine neden olan kuruluşları teşhir edeceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2024 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2024 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bozbey'den sanayicilere uyarı: '2025'de teşhir edeceğiz'

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve başladığı günden bu yana geçen 9 aylık dönemini basın mensuplarına anlattı. Öğrencilere, kadınlara, çiftçilere sağlanan desteklerle kentin ulaşım, turizm, çevre alanındaki sorunlarına dikkat çeken Bozbey, "İnsan sağlığıyla oynayanları, havamızı, derelerimizi kirletenleri 2025 yılından itibaren teşhir edeceğiz" dedi. Bozbey, 'Kent Anayasası' olarak anılan '2050 Çevre Düzeni Planı'nın Yeşil Bursa'ya dönüşün adımı olacağını söyledi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 20 Aralık cuma günü saat 10.30'da gerçekleştirilen "Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı"nda 9 aylık süreçteki faaliyetlerini anlattı. Bozbey, öğrencilere,  kadınlara, çiftçilere sağladıkları destekleri kamuoyuyla paylaştı. Bursa'yı örnek kent haline getirmek istediklerini söyleyen Bozbey, 2025 yılında projelerle kente değer katmaya devam edeceklerini belirtti. Hak edene destek vermeye çalıştıklarını söyleyen Bozbey, Bursa'da 5 liraya öğrencinin bir yerden bir yere ulaşabildiğini ifade etti. 

Bozbey, kadınlara verilen bircok desteğin yanı sıra herkesin internet üzerinden ulaşmak istediği yeri hızlı ve kolayca bulabileceği Mor Haritam uygulamasını ve çiftçiler için damla sulama boru üretimi yapacak olan Tarım Plast Fabrikası'nı hayata geçirdiklerini anlattı. Bozbey, "Pandemiyle gıdanın, toprağın, suyun, enerjinin kıymetinin farkına vardık. Bursalıları sağlıklı gıdayla buluşturmayı amaçlıyoruz" dedi. 

'BATIDAKİ ÖZEL OKULLAR VE SANAYİ BÖLGELERİ TRAFİK SORUNUNA NEDEN OLUYOR'

Ulaşım sorununa değinen Bozbey, herkes için erişilebilir bir toplu taşıma sistemi için çalışmalar yürüttüklerini, trafik sorunuyla ilgili İstanbul'dan bilim insanlarıyla çalışmalara başladıklarını aktardı. Bozbey, "Toplu ulaşımı kullananlar için her ay 350 milyon lira civarında BURULAŞ'a bir destek yapıyoruz. Gittiğin kadar öde ilk defa uygulanan bir sistem. Kadınların gece belirli bir saatten sonra istediği yerde inebilmesini sağlamak önemli bir şey. 17 ilçemizde de asfaltlama çalışmaları, yeni yol çalışmaları kapsamında 96 bin ton sıcak asfalt döktük. 287 kilometrede yol yaptık" diye konuştu. Bobzey, 2025 yılı içerisinde Çalı- Demirtaş arasında raylı sisteminin fizibilite raporlarının devam ettiğini aktardı. 

Özel okul ve sanayi bölgelerinin şehrin batısında yoğunlaşması nedeniyle trafik sorununun yaşandığını hatırlatan Bozbey, "Talep geldiğinde asla batı tarafına özel okul vermeyeceğimizin bilinmesi gerekiyor. Mevcutlar yeterli. Devamlı batıya yapılan sanayi bölgelerinin trafigimizi ne hale getirdiğini biliyoruz" sözleriyle trafik sorununun azaltılması için alternatif projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. 

'BURSA TURİZMDEN EN AZ PAYI ALAN KENTLERDEN' 

"Bursa turizmden en az payı alan kentlerden biridir" diyen Bozbey, kentte geceleyen turist sayısının 1,4 olduğunu söyledi. 12 bin yıllık geçmişe sahip ören yerlerinin olmasına rağmen turizm konusunda geri bırakılmış bir kent olduğunu savunan Bozbey, "Hanlar Bölgesi akşam 7'den itibaren kimsenin olmadığı bir bölge haline geliyor. O alanın 24 saat yaşaması gerekiyor. Geçmişe yönelik bor çok tarihi birikimimiz var fakat turist gelmiyor" dedi. Aktopraklık, İznik gibi yerlerin turizm açısından çekici hale getirilmediğini kaydeden Bozbey, Bursalıların bile turizm ve tarihi yerleri bilmediklerini, önce kentte yaşayanlara kentin tanıtılması gerektiğini belirtti. 

Hıristiyan Kilisesi'nin ilk konsilinin yıl dönümü nedeniyle Papa Francis'in 2025 yılında İznik'e geleceğini hatırlatan Bozbey, İznik'in tanımıyla birlikte Bursa'yı dünya gündemine getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bozbey, "Aktopraklık bir ören yeri. Bir müze ve konaklama ünitesi yapılmış. 7 yıl önce bitmiş ancak neden 7 yıl boyunca kullanılmamış? İki kere hırsız girmiş, içerisindeki kabloları çalmışlar. 8 bin 500 yıllık tarihe sahip bir alanda bina çürümek üzere" diye konuştu. 

Bursa'nın geleceğini şekillendirecek 1/100 binlik Plan için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bozbey, "Plan olmadan kentsel dönüşüm, ulaşım gibi alt hizmetleri sağlıklı yürütmemiz olanaklı değil. Bursa'nın tekrar 'Yeşil Bursa'ya dönüşünün adımları olacaktır" diyerek 2026 yılında onaylanması için hazır hale getireceklerini kaydetti.

'BURSA'NIN 48 GÜNLÜK SUYU VAR'

Bursalıları su konusunda tasarruf yapmaya çağırdığını söyleyen Bozbey, şu an itibariyle kentin 48 günlük suyunun kaldığını belirtti. Kentin içme suyunu sağlayacak Çınarcık Barajı'nın henüz hayata geçirilemediğine dikkat çeken Bozbey, suyun kente ulaşması için ishale hattının Devlet Su İşleri değil BUSKİ tarafından yapıldığını, bu nedenle Belediyeye ait bir kurumun borçlandırıldığını, "160 milyon euro kredi alınarak Çınarcık Barajı ishale hattı projesi başlamış. Ancak DSİ'nin yapması durumunda BUSKİ olarak bu kadar borclanmazdik. Dövizin bir lira artması demek Buskinin borcunun 350 milyon lira artması demek. DSİ'nin ben yapacağım demesine rağmen proje BUSKİ'ye bırakılmış. Keşke devlet bunu üstlenip, yapmış olsaydı" sözleriyle anlattı. İlave kuyular açtıklarını ve yakın barajlardan su sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Bozbey, Çınarcık Barajı'nın kullanılmasıyla Bursa’nın 20 yıllık suyunun karşılanmış olacağını söyledi. 

'2025 YILINDAN İTİBAREN TEŞHİR EDECEĞİZ'

Bursa'nın havasının kirli olduğunu belirten Bozbey, şöyle konuştu:

"Havamız kirli. Dün Bursa'nın üzerinde bir kara bulut vardı. O kara bulut tamamen kirli havanın oluşturduğu bir buluttu. İş dünyasına sesleniyorum, siz isterseniz havamız temiz olur, derelerimiz temiz akar. Her ne kadar bu konuda yetkilerimiz sınırlı olsa da asla müsamaha göstermeyeceğiz. İl Çevre Müdürlüğüne de sesleniyorum, lütfen müdahale edin. İnsanlarımız zehirli hava soluyorlar. Domatesler soframıza o sularla sulanarak geliyor. Yerleri belli, kimlerin olduğu belli, hangi fabrikadan atıkların geldiği belli. Arıtma tesisini çalıştırmayanlar, filtreleri çalıştırmayanlar... Orhaneli'yi gidin görün, zehir soluyorlar. Topraktan ve ağaç yapraklarından numune aldırdık, sonuçlar felaket. O tesisin kapanması lazım. Bunu için de mühürlemeyi yaptık. Savcılığa da suç duyurusunda bulunduk. İnsan sağlığına kastedenleri, havamızı, derelerimizi kirletenleri 2025 yılından itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak teşhir edeceğiz."

Üç gün önce Çekirge Teras projesi için bir yazı geldiğini söyleyen Bozbey, "Yaklaşık 100 milyon lira para harcanmış. Bunu haracayan Büyükşehir Belediyesi. Bursalıların parası. Protokol yok, tahsis yok. Nasıl yapılmış biz de anlamıyoruz. 3 kere ihale yapılmış kimse burada bir tahsis var mı diye sormamış. Atmışlar imzayı para ödemişler. Şu anda Yılkom İnşata devrediliyor" diye konuştu. 

Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut borç durumu hakkında da bilgi verildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.