SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozbey açıkladı; Yeraltı suyunda alarm, 250 metreye indi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, belediye faaliyetlerini değerlendirdi. Uludağ'daki yangın sonrası yangın yönetmeliklerine uyum vurgulandı. BUSKİ projeleri, içme suyu altyapısı, enerji ve atıksu tesisleri başta olmak üzere çeşitli konular ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2025 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2025 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
Bozbey açıkladı; Yeraltı suyunda alarm, 250 metreye indi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Belediye ve iştiraklerinin faaliyetlerini bugün (27 Mart) yapılan aylık değerlendirme toplantısında kamuoyuyla paylaştı. 

BUSKİ'nin çalışmalarının ana gündemi oluşturduğu değerlendirme toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediye Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Bozbey, öncelikle Uludağ'da Kervansaray otelinin yanmasına ilişkin açıklamada bulundu. 

'EKSİKLİKLERİ GİDERMEYEN YERLERİN TAM KAPANMASI GEREKİYOR'

Kayak hocasının ve babasının yangında hayatını kaybettiğini, annenin entübe edildiğini belirten Bozbey, "Toplamda aslında otelde 12 kişinin olduğu tespiti yapıldı ve 12 kişiden 9'u da kendi olanaklarıyla çıktı. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, bu yapı tekrar gidip arkadaşlarımız tarafından izlendi ve tamamen tespitleri yapıldı, eksiklikleri döküldü ve ardından eksiklikler Valilik ve Alan Başkanlığı olmak üzere ilgili dairelere iletildi. 12 kişinin neden otelde kaldığı araştırma konusu. Otellerde daha önce denetimleri yapılmış olmalarına rağmen yangın yönetmeliğine uygunsuzluklar var mı bu konularda denetim yaptılar ve denetim sonuçlarını bugüne kadar yapılan tüm denetim sonuçlarını valiliğimiz olmak üzere Bakanlığa ve alan başkanlığına ilettiler. Sezon kapandıktan sonra böyle bir olayın olması facianın önlenmesi oldu" diye konuştu. 

Bozbey, afet ile ilgili toplu alanlarda personele yangın eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti. Bozbey, geçen yıl Uludağ'da itfaiye personelinin üç katına çıkarıldığını, itfaiye eri sayısını 18'e çıkardıklarını, araç sayısını da 3'e çıkardıklarını ekledi. Bozbey, "Otellerin, konaklama alanların ya da diğerlerinin yangın yönetmeliğine uygun yapı yapma zorunluluğu vardır. Bu taleplerimiz, denetimlerimiz devam edecek. Eksiklikleri giderilmeyen yerlerde de tam kapatmanın, yani içeride kimse olmayacak, olması gerekir" dedi. 

'GÖZALTILAR BİZE ADALETİ SORGULATIYOR'

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına değinen Bozbey, polisin ev baskınıyla gözaltı yapmasına tepki göstererek, "Bizlerin sorumluluğu çok fazla. Polisin gelip almasına gerek yok. Burada bize demokrasiyi, adaleti sorgulatıyor. Bu ülkede 86 milyon civarında insan yaşıyor. Hiç birimiz bunu hak etmiyoruz. Herkes adil bir şekilde yargılansın" diye konuştu. 23 Mart'ta 400 bine yakın insanın sandığa gittiğini söyleyen Bozbey, Ekrem İmamoğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi. 

'22 ADET İÇME SUYU DEPOMUZU TAMAMLADIK'

Bozbey, genel konuşmasının ardından BUSKİ Genel Değerlendirme Toplantısı'na başladı. Bozbey, BUSKİ'ye ilişkin çalışan ve abone sayısına dair genel bilgilendirmede bulundu. Son bir yıl içerisinde 394 kilometre içme suyu hattının yapıldığını aktaran Bozbey, "22 adet içme suyu depomuzu tamamladık. İnegöl ve Çınarcık isale hatları ile Harmancık’ta prefabrik su deposu gibi önemli projeler de tamamlandı. Temiz suya erişim insanların en temel hakkıdır. Bu nedenle su altyapımızın güçlendirilmesi için yoğun çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU HATLARI

Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Gemlik'te yapılan çalışmalarla kalıcı çözümler ürettiklerinin altını çizen Bozbey, "Osmangazi Demirtaş ve Mustafakemalpaşa'da iki yeni içme suyu arıtma tesisini hizmete aldık. Günlük 53 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştık. Keles'te 1850 metreküp kapasiteli arıtma tesisimiz devam ediyor. İnegöl Dipsizgöl, Orhaneli Gümüşpınar, Gemlik Şükriye ve Keles Menteşe’de 4 yeni sulama göleti inşa edildi. Özellikle kırsalda gölet talepleri geliyor" dedi. 

Bozbey, barajlarda bulunan su miktarından geçen yılın yarısından daha az aldığını, yani metrekareye yeterli miktarda yağmur yağmadığını söyledi. Bursa'nın iklim değişikliğinden etkilenen kentlerden bir tanesi olduğunu belirten Bozbey, yeraltı su seviyesinin 250 metreye indiğini söyledi. Bozbey, "Bazı konuları tarımda da düşünmek zorundayız. Daha fazla suya ihtiyaç duyan ürün değil daha az suya ihtiyaç duyan ürünlere dönüşmek ve değişim göstermek zorundayız. Bursa'da daha çok su isteyen meyvelere ağırlık verildiğini görüyoruz ama doğru değil. Az suya ihtiyaç duyan, verimi daha fazla olan ürünlere yönelmemiz gerekiyor" diye konuştu ve 4 adet sulama göletinin olduğu bilgisini ekledi. 

İnegöl'den asfalt konusunda çok şikayet geldiğini söyleyen Bozbey, enerji üretimine dair bilgiler de paylaştı. Barajların üzerinde geniş enerji sistemlerini gerçekleştirilip gerçekleştirelemeyeciğini, Devlet Su İşleri'nin buna müsaade etmeyeceğini aktaran Bozbey, ancak göletlerde çok yüksek rakamlarda güneş enerjisi sağlanabildigini, yurt dışında örnekleri olduğunu, bu örneklere bakarak çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. 

'BURSA'DA HER 10 KİŞİDEN 9'UNUN ATIKSUYU MODERN YÖNTEMLERLE ARITILIYOR'

Bozbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"BUSKİ olarak çevreyi ve toplum sağlığını koruma sorumluluğumuzla, 2024 yılında 132 Atıksu Arıtma Tesisi ve 109 Terfi Merkezi ile 147 milyon metreküpten fazla atıksuyu arıtarak alıcı ortamlara mevzuata uygun şekilde deşarj ettik. Arıtma süreçlerinde oluşan 717 bin ton fazla aktif çamur da yakılarak bertaraf edildi. 2024 yılı TÜİK verilerine göre Bursa'da yaşayan nüfusun yüzde 88,8’i İleri Biyolojik Arıtma Tesisleriyle doğrudan hizmet almaktadır. Paket arıtmalar, doğal sulak alanlar ve vidanjörle taşınan sistemler de dahil edildiğinde bu oran yüzde 93,1’e ulaşmaktadır. Yani bugün Bursa’da her 10 kişiden 9’unun atıksuyu, çevreyi koruyan modern yöntemlerle arıtılmaktadır."

Bozbey, "Yüzde 30 derin su kaynaklarından karşılanıyor. Fabrikalar çekiyor, tarımsal sulama için çekiliyor, biz çekiyoruz. Onun için 250 metreye kadar düştüğünü görüyoruz. Bursa’mızın su ihtiyacı planlamaya göre yıllık bazda yüzde 85 oranında Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15 oranında ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanacak şekilde yapılmıştı. Ancak son dönemde yaşadığımız kuraklık koşulları nedeniyle bu kaynaklarda ciddi bir azalma yaşandı. Barajlarımızın ortalama doluluk oranı şu anda yüzde 40,4 seviyesinde. Günlük 450 bin metreküp su tüketen kent merkezimiz için, barajlara hiç su gelmemesi durumunda dahi 137 günlük rezervimiz bulunmaktadır" diye konuştu. 

Kayıp kaçak oranında açıklamalarda bulunan Bozbey, "Hizmet alanımıza dahil olan 9 ilçemizde, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Yenişehir, İnegöl, Orhangazi, İznik, Büyükorhan, Keles ve Harmancık’ta, kayıp-kaçak oranları yüzden 30 ila yüzde 55 arasında değişmektedir. Bu oranları kent merkezindeki seviyeye düşürmek amacıyla önemli altyapı yatırımlarına devam ediyoruz" dedi. 

Okullarda su tasarrufuna yönelik egitimler verildiğine değinen Bozbey, "Bugün Bursa’da günlük 450 bin metreküp su ihtiyacımız var. Yaz olduğunda bu 550 bin metreküpe çıkıyor. Su tasarrufu bilinci hepimizin uyması gereken bir konu" dedi. 

ÇINARCIK BARAJI PROJESİ 

2011 yılında projesine başlanan Çınarcık Barajının aslında Devlet Su İşlerinin yapması gerektiğini ancak yapımının BUSKİ'ye bırakılmasına tepki gösteren Bozbey, proje kapsamında 68 kilometrelik isale hattı, toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 içme suyu deposu ve günde 300 bin metreküp kapasiteli modern bir İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa edildiğini, bu yatırımlar için toplam 130 milyon Euro + KDV tutarında sözleşmeler imzalandığını söyledi. 

Çınarcık Barajının tamamlanmasıyla 2060 yılına kadar su sorununun kalmadığının söylendiğini fakat barajların istenilen oranlarda su toplamadığına dikkat çeken Bozbey, "Normalde 28 Nisan 2026’da tamamlanması planlanan LOT-1 Hamsu ve LOT-2 Temiz Su hatlarından oluşan toplam 70 kilometrelik isale hattını, öz kaynaklarımızdan 150 milyon TL’yi devreye alarak Ağustos 2025 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca Su Acil Eylem Planımız kapsamında, Çınarcık isale hattını Dobruca İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne bağlayacak olan 3 kilometrelik bağlantı hattı da yine öz kaynaklarımızla, 100 milyon TL yatırımla aynı tarihe kadar tamamlayacağız. Yoksa yazın su sorunu yaşayacağız. Bu hattı başladığımızda Bursalılara önemli bir yatırım yapmış olacağız" diye konuştu. 

6 adet Atıksu Arıtma Tesisinin yapımının devam ettiğini söyleyen Bozbey, ilerleyen günlerde tesislerin açılışının gerçekleştirileceğini ekledi. Bozbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"İznik Kırıntı-Özekdere Sulama Göleti ile 500 Dekar Alan Sulanacak. Yapımı devam eden membranlı gölet, 120 bin metreküp suyu depolayarak 500 dekarlık bir alanın sulanmasına olanak sağlayacak. Böylece tarımsal üretimi destekliyor, çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Ayrıca İnegöl, Kestel ve Keles’te sulama tesislerinin iyileştirilmesi, kanalların rehabilitasyonu ve sondaj-etüt çalışmalarını kapsayan 4 farklı sulama yatırımı devam ediyor."

'155 KAÇAK DEŞARJ TESPİT EDİLDİ'

Nilüfer Çayı’nın temiz akması ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj etkisinin azaltılması amacıyla yürütülen çalışma kapsamında, tespit edilen 155 yağmur suyu deşarj noktasından uygunsuz olanların körlenmesi işlemlerine devam edildiğini belirten Bozbey, "Bu kapsamda 30 nokta tamamlanmış olup, kalanların 15 Mayıs 2025’e kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. Şimdi derelere gelecek. Ayvalıdere üzerinde ne kadar var? Hepsini tespit edeceğiz. Fabrikaların Kaçak deşarjlarını butonladık, kapattık. Verdikçe bunlar geri tepecek. Üç gün sonra fabrikalar bağırmaya başlayacak, fabrikayı su bastı diye" dedi. 

Uyarı sistemini kuracaklarını, dere kirletildiği anda uyarının geleceğini belirten Bozbey, Nilüfer Çayı'nın temizlenmesinin Marmara Denizi’ne katkı sağlayacağını belirterek, "Böyle giderse Marmara Denizi, canlının olmadığı bir deniz haline dönüşme ihtimali çok kuvvetli" dedi. 

Bozbey, yatırımların maliyetli olduğunu söyleyerek, "Bursa iklim değişikliğinden en çok etkilenen kentlerden bir tanesi. Kredi ile bile yapsa bu krediyi karşılama zorunluluğumuz var. Bu nedenle BUSKİ kendi işlerini yapmak zorunda. Büyükşehir BUSKİ'ye katkı sağlamak zorunda. Bu nedenle su tüketimi önemli. BUSKİ'nin gerçek anlamda kendine yetecek ve ileri yıllarda sorun yaşamayacak bir kurum haline dönüştürmemiz gerekiyor" dedi. 

BELEDİYENİN BORCU

Bozbey, konuşmasının sonunda belediyenin borcunu her ay olduğu gibi paylaştı. Belediyenin toplam borcunun 31 milyardan fazla olduğunu söyleyen Bozbey, "2 milyar 300 milyon civarında bir borcu azaltmışız" dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursaport.com En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.