SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da kadınlar İkbal ve Ayşenur için eylemde

Bursa'da kadınlar Kadın Platformu öncülüğünde İstanbul'da katledilen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için oturma eylemi ve basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Kadınlara ne yapacağını söyleyen diliniz erkekleri cesaretlendiriyor" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 00:03
Muhabir: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da kadınlar İkbal ve Ayşenur için eylemde

PELİN AKDEMİR/ BURSAPORT

Bursa Kadın Platformu, dün İstanbul'da Semih Çelik tarafından katledilen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için Fomara Meydanı'nda saat 19.00'da oturma eylemi ve basın açıklamasında bulundu. 

"Bugün İkbal için, Ayşenur için, Rojin için bağırırken sıradaki ben olabilirim" diyen kadınlar "Aile değil, kadınız. Kadınlar isyandayız", "İtaat yok, isyan var", "Makbul kadın olmayacağız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. "Boşanmak istediğimiz, istemediğimiz hayatlara 'hayır' dediğimiz için öldürülüyor. Mahkemeler erkekleri akladığı için öldürülüyoruz. Her gün öldürülüyoruz" dedi. 

İstanbul sözleşmesinden vazgeçilmesi, kadınları koruyan 6284 kanununun kaldırılmasının konuşulduğunu söyleyen kadınlar, "Susma, haykır, kadınlar öldürülmesin" dedi. "Savaş en çok kadınlarımız ve çocukların hayatlarını alıyor" diyen kadınlar, savaşa karşı da sloganları attı. 

'KADINLAR KARAKOLLARA DEĞİL SOSYAL MEDYAYA BAŞVURUYOR'

Platform adına basın açıklamasını Figen Ovat okudu. Ovat, açıklamasında, "İstanbul’da bir erkek iki kadını katlederken devlet koruyucu, önleyici ve caydırıcı hiçbir adım atmıyor. Beyoğlu’nda bir kadını taciz eden, yere düşürüp saldırıda bulunan erkekler suç kayıtlarına rağmen serbest bırakılıyor; sosyal medyada yayılması ve tepkilerin yükselmesi sonucu tekrar yakalanıyor. Devlet; yargısıyla, kolluğuyla şiddete maruz kalanların beyanlarına göre değil, sosyal medya tepkilerine göre görevini yapmaya tenezzül ediyor. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlar seslerini duyurabilmek, şiddetten uzaklaşabilmek için karakollara değil sosyal medyaya başvuruyor" dedi. 

'SOKAKLARI KADINLAR İÇİN TEDİRGİN HALE GETİRMEYE ÇALIŞTIĞINIZI BİLİYORUZ'

Kadınların şiddetten uzak bir yaşam kurmalarının olanaksız hale getirildiğini söyleyen Ovat, "Sokakları kadınlar için güvensiz ve tedirgin hale getirmeye çalıştığınızı biliyoruz. ‘O saatte dışarıda ne yapıyordu?’ sözleriyle, ‘güçlü aile birliği’ politikalarıyla bizleri aileye, evlere, dört duvara mahkum etmek istediğinizi biliyoruz.Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor. Kadınları güçlü, kutsal olarak tanımladığınız şiddet, baskı, sömürü dolu ailenin ‘makbul’ ferdi haline getirmek istiyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz" dedi. 

Erkek şiddetinin üstünü ‘alkollüydü, uyuşturucu, bağımlısıydı, psikolojik sorunları vardı’ gibi bahanelerle örtülmeye çalışıldığını söyleyen Ovat, "Şiddetin kaynağı patriyarka, faili ise erkeklerdir. Arkasına saklandığınız bahaneler, faili görünmezleştirmek için oluşturduğunuz magazinsel hikayeler değil. Erkek şiddetini muğlaklaştırmak için algı operasyonları ile faillerin ırkını ya da mültecilik konumunu öne çıkarmak kadına yönelik şiddeti engellemez. Çünkü biz bu ülkede her ırktan, her sınıftan, her kesimden erkeğin şiddet uyguladığına tanık olduk. Biz bu ülkede hiçbir kadının eşit ve güvenceli koşullarda özgür bir şekilde yaşamadığını biliyoruz" diye konuştu.

'BU ÜLKEDE KADINLAR KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR'

DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, "Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans diyenlerin yönetmiş olduğu bu ülkede kadınlar artık ne sokakta ne evlerde kendini güvende hissetmiyor. Bir günde üç kadının katledildiği bir düzende elbetteki bunu cins kırım olarak ifade etmek gerekiyor. Bunu sıradan bir cinnet vakası olarak değerlendirenler bizi buna inandırmasınlar. Biz bunu devlet politikası sonucunda failleri koruyan, cezasız bırakan, gereken önlemleri almayan iktidarın politikaları sonucu olduğunu biliyoruz. Kadın cinayetleri politiktir" diye konuştu. Boz, iktidarın kadın kırımı politikalarına karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerini söyledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.