AK Parti'deki temayül yoklaması Bursa basınında geniş yankı uyandırdı. Köşe yazarlarının ağırlıklı yorumu, alınan sonucun Bakan Faruk Çelik'in imzasını taşıdığı yönünde oldu.
Haber Giriş Tarihi: 22.03.2011 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2011 08:47
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İşte Bursa basınında bugün köşelere yansıyan yorumlar:
Ahmet Emin YILMAZ (Olay Gazetesi)
'Temayülden çıkan Çelik gücü'
AK Parti'nin pazar günü yaptığı temayül yoklamasından çıkan sonuçlar, Devlet Bakanı Çelik'in teşkilatlardaki gücünü bir kez daha gösterdi. Tabloda, Çelik'e yakın siyaset yapanlar ezici üstünlükle ilk sıralarda. Ancak Çelik'le siyaset yapanlarla yıldızı barışmayan 3 kişi de listede...
Günlerdir beklenen AK Parti temayülü yapıldı ve bitti. Aday adayları Genel Merkez'in mülakatına katılmak üzere perşembe günü Ankara'ya gidecekler.
Gerçi...
Temayül yoklamasında çıkan sonuçlar aday listelerine aynen yansımayacak ama teşkilat kantarı elbette önemli.
Burada da...
Temayülden 1.317 oy ile Önder Matlı'nın birinci çıktığı görülüyor. 1.057 oy alan İsmet Su ikinci, 1.014 oy alan Hasan Tuğcu üçüncü, 1.008 oy alan Cafer Yıldız dördüncü, 884 oy alan Mustafa Bektaş beşinci, 849 oy alan İsmail Aydın altıncı, 844 oy alan Tahsin Bulut yedinci, 829 oy alan Fatih Acar sekizinci, 818 oy alan Nurettin Avcı dokuzuncu, 811 oy alan Bedrettin Yıldırım onuncu, 807 oy alan Fahrettin Yıldırım onbirinci, 754 oy alan Murat Demir onikinci, 745 oy alan Ali Ömeroğlu onüçüncü, 685 oy alan Cennet Cankılıç ondördüncü, 627 oy alan Tülin Kara onbeşinci, 621 oy alan Dilek Durak onaltıncı, 613 oy alan Necmi Akosman onyedinci, 585 oy alan Hasan Taş da onsekizinci sırayı aldılar.
Listeyi yorumlarken üç değerlendirme yapmak gerekiyor:
Bir...
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in yakın siyaset arkadaşları ezici bir oy oranıyla listenin çoğunluğunu oluşturdular.
İki...
Bürokrat adaylardan Fatih Acar ve Bedrettin Yıldırım'ın aldıkları oylar çok önemli.
Üç...
Çelik'e yakın siyaset yapanlarla yıldızlarının barışmadığı bilinenTahsin Bulut ve Cennet Cankılıç ile Murat Demir arada büyük oy farkları olsa bile teşkilat eğilimi listesine girmeyi başardılar.
Çıkan sonuç ise şu:
Bu tablo tam anlamıyla Faruk Çelik gücünü gösteriyor.
Yüksel BAYSAL (Yeni Dönem Gazetesi)
Bu bir Faruk Çelik listesidir
Ak Parti'nin eğilim (niçin illa da temayül) yoklamasından çıkan sonuçlara ilişkin analizimi aktarmak isterim. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, bu bir Faruk Çelik listesidir. İlk onda yer alan isimlerden sadece biri, Yahsin Bulut hariç, (O İl'in desteklediği aday konumunda), kalanların tamamı Devlet Bakanı Faruk Çelik ekibinin yaptığı anahtar listenin adaylarıdır.
Şimdi sırayla isimleri değerlendirmeye çalışalım.
Liste başında Önder Matlı'nın yer alması, birçok kişiye sürpriz oldu.
Doğrusu benim kestirim (tahmin) listemde de vardı ancak biraz gerideydi.
Önder Matlı'nın birinci çıkmasının en önemli nedeni kuşkusuz sevilen kişiliği...
İşadamı olduğu halde İl Yönetimi'nde görev alması, teşkilatlar tarafından tanınmasına yol açmıştı.
Hem Çelik ekibinin hem de mevcut İl Yönetimi'nin desteğini alan isimdi Önder Matlı...
Dahası maddi anlamda teşkilatları en çok memnun(!) eden kişi olduğunu da burada kaydetmek gerekiyor.
Listenin ikinci sırasında yer alan Avukat İsmet Su, iyi oy alacağı düşünülen isimlerdendi.
Faruk Çelik ekibinden olan İsmet Su, yıllardan beri teşkilatı omuzlamış bir isim olarak hak ettiği yeri aldı.
Eğilim yoklamasında favori görülen Hasan Tuğcu'nun da teşkilatın tam desteğine sahip olduğu ortaya çıktı.
Milletvekili listesinde yer bulma olasılığı oldukça yüksek bir isim...
Eski il başkanı cafer Yıldız il başkanı olduğu dönemdeki kadar popülaritesi olmasa da, teşkilatın onu unutmadığı da belli oldu.
Dördüncü sırayı almak bakalım kendisine milletvekili yolunu açacak mı?
Keles eski Belediye Başkanı Mustafa Bektaş da, beşinci sırayı alarak, iddialı aday olduğunu ortaya koydu.
Belediye başkanlığından ayrılması sorun olarak önüne konmazsa, Dağ yöresinin temsilen milletvekili listesinde Avukat Bektaş'ın yer alması büyük olasılık...
Altıncı sırada kendine yer bulan sürpriz bir isim var; Orhangazi eski İlçe Başkanı İsmail Aydın...
Seday Yalçın ve İl Yönetini'nin desteklediği Tahsin Bulut'u beş oyla da olsa geçerek elde ettiği sonuç, Orhangazi-İznik-Gemlik yöresinin adayı olarak ismi gündeme gelen Nurettin Avcı'nın ciddi bir rakibi ortaya çıkmış oldu.
Diş Hekimi Tahsin Bulut, eğilim yoklamasından yedinci oldu.
Bütün çelme takma çalışmalarına karşın aldığı sonuç Ankara'da elini rahatlatacak gibi görünüyor.
Sedat Yalçın'ın tam desteğini arkasına aldığı düşünülürse, milletvekili sıralamasında şansı olduğu söylenebilir.
Fatih Acar'ın sekizinci, Bedrettin Yıldırım'ın onuncu sırada çıkması gerçekten çok ilginç...
İki bürokrat da Ankara'dan gelip, teşkilat mensuparlından daha çok oy almasının tek izah edilebilir yanı, her ikisinin de güçlü olduğu, listede bulunma olasılıklarının yüksek olmasıdır.
Ve de Bakan Çelik'in desteğini almaları...
Fatih Acar ile Bedrettin Yıldırım'ın arasına, onuncu sıraya İl Genel Meclisi Başkanlığı'ndan istifa eden Nurettin Avcı geldi. Hem bu sonuç, hem de seçilmişlerin istifa etmesini istemeyen genel merkezin olumsuz tavrı Avcı'nın şansını eksiltebilir.
Fahreddin Yıldırım, Murat Demir, Ali Ömeroğlu, 11-12-13 diye sıralanıyorlar.
Doğrusu iyi bir sonuç he üçü için de...
Ana listede de böyle bir yerde olabilirler...
Bu noktada özellikle Cennet Cankılıç'tan söz etmek isterim.
685 oyla on dördüncü sırada çıkan Cankılıç, kadın adaylar arasında Tülin Kara'ya bile fark atarak birinci.
Geçen dönem kıl payı bir oy farkıyla milletvekilliğini kaybeden Cennet Cankılıç'ın önünü kesmek isteyenlere, teşkilatın sahip çıkması karşısında ne yapacakları merak ediliyor.
Bir de teşkilattan veto yiyen isimler var.
Yıldırım gibi büyük bir ilçe başkanlığından ayrılarak aday olan Necmi Akosman, on yedinci ancak olabildi.
İnegöl'den aday yapılıp, Sedat Kızılcıklı'nın alternatifi haline getirilmeye çalışılan Hüseyin Şahin de kötü sonuç alanlardan biri...
Yirminci sırada kendine ancak yer bulabildi.
Günlerce gazetelerde ilanları çıkan Avukat Mehmet Çetin, İl Yönetimi'nin iddialı isimlerinden Nihat Gülçimen, Erzurumlular Dernek Başkanı Ömer Ömeroğulları, İlker Duran, Muammer Subaşı, Enver Karakoç gibi iddialı isimler çok geride kaldılar.
Murat Arat, Mehmet Akkuş, Ferruh Sevimgil, Kenan Sertalp gibi isimler ise tam anlamıyla hüsrana uğradılar.
Hiç biri ilk 80'in içine giremedi.
Yusuf KAYIŞOĞLU (Olay Gazetesi)
Temayül bitti...
(....)
Tabii bu sonucun ortaya koyduğu daha başka sonuçlar da var.
Bakan Çelik'e yakın isimler (İsmet Su, Cafer Yıldız, Nurettin Avcı, Fatih Acar, Hasan Tuğcu, Hüseyin Şahin, Tülin Kara) ön sıralarda yer aldı.
Bu sonuç Ak Parti teşkilatları üzerinde Çelik'in hakimiyetini gösteriyor.
Öte yandan Tahsin Bulut, Murat Demir, Tahsin Kara, Kamuran Çatalkaya, Metin Düvencioğlu gibi isimlerin listenin ön sıralarında yer alması da dikkat çekiyor.
Aynı çerçevede İl Başkanı Sedat Yalçın ve yönetiminin işaret ettiği isimler de var ön sıralarda...
Yıldırım Belediye Başkan Yardımcılığı'ndan son anda istifa edip aday adayı olan Fahrettin Yıldırım, Murat Demir, Tahsin Kara aldıkları oylarla Ak Parti içinde yerlerinin olduğunu göstermiş oldular.
Keles Belediye Başkanlığı'ndan istifa edip aday adayı olan Mustafa Bektaş'ın beşinci sıraya oturması da Ankara için iyi bir aday olduğunu işaret ediyor.
Orhangazi ilçe başkanlığını bırakan İsmail Aydın'ın altıncılığı, Büyükorhan İlçe eski Başkanı Hasan Taş'ın 18. sırada yer almasını da gözardı etmemek gerekiyor.
Bürokrasinden siyaset alanına kayan Fatih Acar, Doç. Dr. Murat Polat, Bedrettin Yıldırım, Yüksel Yaşar, Müfit Aydın, Arzu Ayyıldız, İsmail Selimoğlu'nun teşkilattan aldıkları oylarda ayrı bir değerlendirmeyi gerekli kılıyor.
Temayül öncesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nin girişine sebil kuran, kahve ikramı yaparak en dikkat çekici promosyonun altına imza atan Eczacı Ali Ömeroğlu da kendisine 13. sırada yer bulan bir başka isim...
Yıldırım İlçe eski Başkanı Necmi Akosman ile başkanvekili Ercan Yenice'nin siyaset içindeki yolculukları paralelinde iyi oy aldıkları görülüyor.
Bursa eski Milletvekilleri Faruk Anbarcıoğlu ile Niyazi Pakyürek ise aldıkları oylar karşısında "Keşke aday olmasaydık" diyor olabilirler.
Selahattin ADIGÜZELLER (Olay Gazetesi)
Kedi her zaman kaymak yemez!
AK Parti İl'in temayül yoklamasının sonuçlarına bakınca sadece iki isime üzüldüm...
Biri, Faruk Anbarcıoğlu...
Diğeri, Niyazi Pakyürek...
Aday adayı olmalarını da yadırgamıştım.
İkisi de bir dönem milletvekilliği yapmış, ikinci kez listeye konulmamıştı.
Daha geçen seçimde biletinizin kesildiğini gördüğünüz halde, ne işiniz var bu seçimde tekrar ortaya çıkmaya...
Ve;
Onca isimle birlikte yarışıp, "eski vekil" ünvanınızın saygınlığını sandığa gömmeye...
Kimin gazına geldiniz?
Gaz verenlerin sayısı, temayülde aldığınız oyun sayısını geçseydi bari!
O gaz verenler şimdi içlerinden eminim ki şöyle diyorlar:
"Vekillik sizin neyinize, alın kitabınızı, şiirinizi, türkünüzü gidin evinize!"
Serkan İNCEOĞLU (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AK Parti'de, SOĞUK SAVAŞ işte böyle alevlendi!
AK Parti'nin, Bursa'daki milletvekili aday adayları için teşkilatta düzenlediği temayül yoklaması, yeniden soğuk savaş dönemi başlattı.
Artık...
Rekabet kızışmaya başladı.
Artık...
Lobi faaliyetleri yoğunluk kazanıyor.
Önceki gün...
Sandık buluşmasına varılan sürecin son 48 saati, Bursa'da iktidarın 2 yıl önceki kırılma noktasını anımsattı.
Faruk Çelik ile Sedat Yalçın arasındaki soğuk savaşın, temayül yoklamasındaki anahtar listelerle yeniden tekerrür ettiği konuşuluyordu.
Kongre rekabetine girer gibi...
Her iki tarafın, liste savaşını ortaya koyan veya ima eden açık bir beyanatı olmadı, ayyuka çıkmış saflaşma ve hesaplaşma görüntüsü yoktu.
Böyle bir yaklaşımla adlarının telaffuz edilmesinden, öne sürülmesinden rahatsız olduklarını ve tepki gösterdiklerini de biliyoruz.
En çok oyu toplayan Önder Matlı'nın, başlıca 2 anahtar listede yer aldığını duysak da, oylamada öne çıkan başlıca isimler, soğuk savaş söylemini güçlendiriyor.
Temayül yoklamasının yapılacağı günün ilk saatlerinde, ince mesajların ulaşmaya başladığı, tüm ilçelere yayıldığı konuşuluyordu.
Saat 01:30 sıraları itibariyle oluşan paslaşma iletişim hareketliliğin, saat 03:30'lara kadar devam ettiği de, fısıltı trafiğindeki yerini aldı.
Fısıltı trafiğine sonradan karışan anahtar listelerden, dikkati çeken 2 isim daha var. Bu listelerden birisinin Çelik'e yakın eksenli olduğu, diğerinin de kendi ekseni etrafında olduğu, güne damgasını vuran duyumlar arasındaydı.
Oylama sonuçlarına bakıldığında, Çelik'in belirli bir ağırlığı görülüyor, ancak yukarılardaki isimler arasında, yakın ekip görüntüsü var. Soru işareti olarak da, Ankara'da not edilmesinin sağlanmak isteneceği iddia ediliyor.
Yaşanan süreç...
AK Parti'nin il kongresi sürecine çok benziyor.
Yeniden...
Satranç oynandı.
Yeniden...
Ankara'ya; genel merkeze, "Burası Bursa" denilmek istenir gibi...
Başlıca sıralama bütünlüğü, Yalçın'a yakın isimleri de gösterse de, ağırlığını koyduğu anlamına gelmiyor.
Ankara'nın ne diyeceği önemli!
Peşin hükümden söz edilemiyor.
Çünkü...
İl kongresine tek aday olarak giremeyen ve katılamayan Yalçın, ara çözümle seçilmesi sağlanan 3. ismin yerine, sonradan atanmıştı.
Bursa'da kaybetti, Ankara'da kazandı!
Önceki gün...
Bursa'da yeniden kaybetmiş gibi gözüken tablo, genel merkezin önüne gidecek ve aday listeler de ilan edildiğinde, tarih, kendi lehine tekerrür edecek mi?
Dün...
Bursa'yı, sürprizlerin beklediğinden söz ettik. Kentlerdeki yerel rekabetin ateşi, genel merkeze düşecek.
Aday listenin, mevcut milletvekillerine kıyasla ciddi değişim geçireceği, radikal tercihlerin olacağı, hayret edileceği iddia ediliyor.
Teşkilata yıllarını vermiş, seçilmiş olup kamusal yürütmeye emek vermiş olan bazı isimlerin, artık ektiğini biçmesi gerekiyor. Ancak önderliğin ekibinden anılan bazıların, eskilerin; genel merkezce dikkatli değerlendirileceği konuşuluyor.
AK Parti, kritik seçime giriyor.
Sadece teşkilatların değil, tüm kentin benimseyeceği, diğer siyasi parti seçmenlerini çekecek ve desteğini alabilecek yapılanma, yeni aday listede kendisini gösterecektir.
Ulusal basında, dün çarpıcı bir haber vardı.
Bu arada...
Mevcut kabinedeki bazı isimlerin, başka seçim çevrelerine kaydırılmasından söz ediliyor. Bülent Arınç için Bursa telaffuz ediliyordu. Akıllara, Faruk Çelik'in durumu geliyor.
Okan TUNA (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AKP'nin temayül yoklamasında bakın neler yaşandı?
Pazar günü;
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen temayül yoklaması sıradan bir seçim değil, AKP içindeki güç dengelerinin yarıştığı bir seçim olarak damgasını vurdu.
Yoksa;
Öyle olmasa yani sıradan bir temayül yoklaması olsa cep telefonları bu kadar çalışmaz, ilçe başkanlarına bu kadar baskı kurulmaz, isimler verilmez, bahsedilen "anahtar listeler" çıkarılmazdı.
Bu nedenle;
Saatlerce süren bir yarışta, AKP'nin milletvekili aday adayı 171 kişinin girdiği sandık, fazlasıyla sıradışı bir seçimdi her yönüyle.
Bir kere şu görüldü.
Sedat Yalçın başkanlığındaki il yönetimi, bir siyasi tavır takınıp, bu seçimde bir güç göstermek istedi.
Bunun için de "somut fiiller" gerçekleştirildiği, örnekleriyle anlatılıp durdu kulislerde gün boyu.
Hatta;
Bazı il kurmaylarının, pazar sabahı bile bir ilçe yönetim kuruluyla yaptığı kahvaltıda Yalçın'ın eski başkanlık divanı'nda bulunan biri kadın, 2 aday adayının sandıktan çıkması için özellikle deklare ettiği, ilgili ilçe başkanı ve daha önce görüşülen ilçe başkanlarının da bu "talimatı", alt kademelere ilettikleri, AKP kulislerinde konuşulan en yoğun konuların başında geldi.
Çünkü;
Milletvekilleri Hayrettin Çakmak ile Altan Karapaşaoğlu'nun da desteğini arkasına aldığı konuşulan İl Başkanı Sedat Yalçın'ın, daha önce yardımcısı olan sözkonusu bu 2 isim için özel bir çalışma içine girdiği söylentileri, "tarafsızlık" konusunda sorgulanan konulardan biriydi.
Yanısıra;
Temayül yoklamasında belki en çarpıcı notlardan biri de seçime "şaibe iddiaları"nın karışmasıydı.
Nitekim;
Oy tasnifi sırasında, yazımları yapan İl Başkanı Yalçın'ın iki kurmayının, temayül gözlemcisi olan Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Enver Yılmaz tarafından tasnif masasından kaldırılması ve salon dışına çıkarılması akıllarda soru işareti yarattı.
Devamında da;
Söz konusu kişilerce "asıl oy sahiplerinin oylarının, başka isimlere yazıldığı" iddiaları peşi sıra geldi ki, sayım sonuçlarına zaafiyet düşürüldüğü yorumları da beraberinde geldi.
Hatta;
Gerek oylama günü, gerekse dün, AKP Genel Merkezi adına gözlemci olan Enver Yılmaz'ın bu tespiti fazlasıyla konuşuldu ve de sayımın yeniden yapılması halinde farklı sonuçlar çıkabileceği de ifade edildi, teşkilat mensuplarınca.
Yanısıra;
Şu da görüldü oylama sonucunda.
Özellikle listenin ilk 10 kişilik bölümü, güç dengeleri açısından ciddi bir gösterge olacaktı.
Nitekim, tasnif tamamlanıp sonuçlara bakıldığında da partinin en güçlü siyasi otoritesi Devlet Bakanı Faruk Çelik'in yüzde 90 oranında hoşnut olacağı bir sonuçla karşılaşıldı.
Şunu da belirtmek gerekiyor.
AKP'de iki ayrı grup var.
Bir grup, temayül yoklaması bahanesi ile, Bakan Faruk Çelik'in egemenliğini sona erdirme niyetinde bir portre çiziyordu ki, sandık sonuçları bu grubin aleyhine göründü.
Bu nedenle Çelik'in gücü aslında tescillenmiş oldu.
Elbette ki bu sonuçlar, milletvekilliği yolunda kesin bir yol değil.
Daha işin Ankara'daki mülakat boyutu ve sonrasında da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın süzgeci var.
Konuşulanlar, Ankara'ya çağırılacak isimlerin perşembe itibariyle belli olacağı yönünde.
Şunu da söylemek gerekir ki, bu temayül yoklaması, sanki AKP Bursa teşkilatında bazı taşları bir süre sonra yerinden oynatacağa da benziyor, çünkü beklenen ilk resmi çarpışma gerçekleşti, şimdi bu çarpışmanın sonuçlarının görülmesi bekleniyor.
Mustafa ÖZDAL (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
Temayülün kazananları ve kaybedenleri
Aday adayları ve yerel kamuoyunun merakla beklediği temayülün sonuçları üzerine uzun boylu değerlendirmeler yapılabilir.
Ancak temayül, bir ön seçim niteliği taşımadığı için, sonuçlarının aday listelerinin belirlenmesinde ne kadar etkili olacağını 12 Nisan'da göreceğiz.
Temayülde, listeler savaştı adeta.
Seçim, Bakan Çelik'e yakın olan isimlerle il başkanı Sedat Yalçın'ın desteklediği liste arasındaki çekişmeye sahne oldu.
Bir de iki gruba da yakın olan ve bireysel çalışmalarla öne çıkmak isteyen aday adaylarının lobi çalışmaları vardı.
Üst sıralara baktığımız zaman, seçimin galibinin Bakan Çelik olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sedat Yalçın'ın direkt olarak destek verdiği 3 isimden Tahsin Bulut 7., Cennet Cankılıç 14., Yüksel Yaşar ise 21. oldu.
Üst sıralarda Bakan Çelik'le birlikte hareket eden birçok ismi görebiliyoruz:
İsmet Su, Hasan Tuğcu, Cafer Yıldız, Mustafa Bektaş, İsmail Aydın, Fatih Acar, Nurettin Avcı, Bedrettin Yıldırım, Tülin Erkal Kara, Necmi Akosman ve Müfit Aydın...
Hasan Tuğcu'nun temayülden 3. çıkması, Hayrettin Çakmak için tehlike çanları demek.
Eğer Karadeniz kökenli Tuğcu listeye girerse, Rizeli Çakmak'a şans tanınmıyor.
Bu isimler dışında temayülden birinci çıkan Önder Matlı'ya her iki grup da destek verdi.
Öte yandan Bakan Çelik'e yakın olan bazı isimlere, Yalçın grubu da destek verdi.
Temayülün bir başka dikkat çekici sonucu da, kadın aday adaylarından Cennet Cankılıç (14), Tülin Erkal Kara (15) ve Dilek Durak'ın (16) ön sıralarda ve arka arkaya seçilmesi oldu.
Bu durum, kadınlar arasında çok sıkı bir rekabet olduğunu da ortaya koydu.
Nadir TÜLEK (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AK Parti temayül yoklamasının yaptı, şimdi Ankara yolları...
Haziran ayında yapılacak Genel Seçimlerle ilgili süreç hızla devam ederken, partilerde de milletvekili adaylıkları için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.
AK Parti'de adaylık başvuruları tamamlandı.
Bursa'da 180 aday adayı var. AK Parti Bursa teşkilatının hafta içerisinde gerçekleştirdiği aday tanıtımından sonra, dün bu adaylardan 171'i temayül yoklaması için teşkilat bünyesindeki seçicilerin huzurundaydı.
Mevcut 9 milletvekili temayül yoklamasında liste dışında tutuldu.
Bundan sonraki aşamada listelerin kesinleşmesi var. Aynı şekilde CHP'de de aday adayları teker teker açıklamalarını yapıyor ve milletvekilliğine niyetleniyorlar.
MHP'de de aynı süreç devam ederken, MHP Bursa İl Teşkilatı hafta sonu Genel Başkanları Devlet Bahçeli'yi ağırladı.
Dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi çok hareketli bir gün daha geçirdi. Bir tarafta AK Parti'nin temayül yoklaması gerçekleştirilirken, diğer yanda MHP Genel Başkanı Bahçeli "bu seçimlere hanım eli deysin" yaklaşımıyla partili bayanlarla buluştu.
Gerek MHP'nin toplantısı nedeniyle, ama bilhassa AK Parti'nin temayül yoklaması sırasında kiminle görüştüysem, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin iyi ki yapıldığını ve Bursa'ya kazandırıldığını ifade ettiler.
Görüştüğüm bazı AK Partililer önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Şahin'in adını anamasalar da, yaklaşık 4 bin 500 - 5 bin kişinin derli toplu bir şekilde temayül yoklamasının yapılmış olmasından memnundular.
İçeride nezih bir ortamda oy kullanımı devam ederken, dışarıda ise tam bir tanıtım ve ikram yarışı gözlendi dün AK Partinin temayül yoklamasında.
Saat 10'da başlayan ve 16'ya kadar devam eden organizasyonda aday adayları temayülde oy kullananların gönlüne girmek için tanıtım broşürlerini verme yarışının yanı sıra, öğlen saatinde etli pilav, dürüm ve cantık ikramlarından geri kalmadılar.
Yine dışarıdaki kirliliğe, kağıt ve çöp atıklarına ise diyecek yoktu.
Sonuç olarak AK Parti temayül yoklamasını tamamladı. Oylar kullanıldı, sandık vazifesini yaptı. Bundan sonrası mı? Elbette Ankara yolları...
CHP ve MHP'de de durum aynı.
Onlar da Bursa adayları ile ilgili Merkez yoklaması yapacaklar. Ankara'da verilecek masabaşı kararları...
Ve tabii ki sevinenler ile üzülenler...
Aysın KOMİTGAN (Meydan Gazetesi)
Temayül yoklaması yansımaları!
AK Parti teşkilatları için önemlidir temayül yoklaması...
Teşkilat üyeleri kendilerine verilen bu önemin farkındalığıyla gittiler sandığa...
Önceki gün de yazdığımız gibi listeler havada uçuşuyordu.
Partililer özgür iradeleri yerine kendilerine yazdırılan ya da ellerine tutuşturulan listelerle gittiler sandığa...
Bu alışılagelmiş ama hiç de şık olmayan uygulama iktidar partisinde hala tedavülde anlayacağınız.
Neyse...
AK Parti temayül yoklaması bitti ve şimdi herkes birbirine yoklamanın galibini soruyor.
Açıkçası...
Temayülün galibi yok!
1-1 berabere kaldılar...
Kimler mi?
Devlet Bakanı Faruk Çelik ile İl başkanı Sedat Yalçın'ın listeleri.
Çünkü...
Bakan Çelik'in önem verdiği isimlerden bazıları da Sedat Yalçın'ın verdiği isimler yoklamada ön sıralarda çıktılar.
Onların kimler olduğunu cümle alem biliyor...
Tekrara gerek olmadığından sürprizlere geçelim..
Fatih Acar...
SGK başkan yardımcılığı yapan Acar AK Parti Bursa teşkilatlarından olmayan bir isim.
Buna rağmen 829 oy alması büyük başarı...
Diğer sürpriz kişi...
Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürü Bedrettin Yıldırım.
Yıldırım da 811 oy alan teşkilat dışı isim.
Nagip Vardar yönetiminde yer alan Mehmet Çetin teşkilatta görev yapan biri olduğu halde 302 oy alırken, ilk kez siyasette bu seçimlerde merhaba diyen Mehmet Akkuş 116 oy alma başarısı gösteriyor.
Öte yanda...
10 bin kişiyle miting yapacağı duyurusu yapan Enver Karakoç mitinge o kadar kişi getiremese de bürokrat kimliğiyle 227 oy aldı.
Bu da küçümsenemez...
Hüsran yaşayanlar da yok değildi tabii ki...
Saadet Parti'nin vazgeçilmez adayı Eczacı Ayhan Özbek.
Bu kez rotasını AK Parti'ye çevirdi ama beklenen ilgiyi göremedi.
Özbek'e sandıklardan 131 oy çıktı.
Aslında...
Temayül yoklamasında batı Trakya Türkleri hesaplaşması oldu.
Nasıl mı?
Kısa bir süre önce Batı Trakya Türkleri Derneği kongresi yapıldı.
Ahmet Koç MHP il yöneticiliğinden istifa ederek Hakan Çavuşoğlu'na rakip oldu.
Dernek faaliyetlerine siyaset bulaşmasın ilkesiyle hareket eden Ahmet Koç başkan seçilemedi.
Hakan Çavuşoğlu başkan oldu.
Ve...
Daha başkanlık tebriklerini bitiremeden AK Parti milletvekili, aday adaylığına soyundu.
Elbette...
Bu davranışı tepkilere neden oldu.
Çünkü...
En yoğun destekçisi Ali Ömeroğlu bu yola çıkacağını aylar önce paylaşmıştı Çavuşoğlu ile...
Fakat...
Hakan Çavuşoğlu hemşerisine destek vermek yerine rakip aday adayı olmayı tercih etti.
AK Parti teşkilatları temayül yoklamasında safını çok net ortaya koydu.
Tercihlerini 745 oy verdikleri Ali Ömeroğlu'ndan yana kullandılar.
Çavuşoğlu 269 oyla Ömeroğlu'nun epey gerisinde kaldı.
Mustafa Ülker...
AK Parti de belediye meclis üyeliği yapmış, teşkilatın hep içinde gördüğümüz biri.
O da temayülzedelerden ne yazık ki!
90 oy alabilmiş teşkilat mensuplarından...
Büyük hüsran yaşayan başka biri de Selçuk Mutlu oldu.
Eski Güzelyalı belediye başkanı Mutlu 44 oyla en az oy alanlar listesinde yerini almış!
Uzun ve heyecanlı bekleyiş Pazar günü sona erdi ve aday adayları teşkilat kantarına çıktı. Gün boyu heyecanla yürütülen oylamada, bin oyu geçen aday adayları Önder Matlı, İsmet Su, Hasan Tuğcu ve Cafer Yıldız olarak sıralandı ki; bu sonuç aslında beklenen / söylenen de bir sonuçtu diyebilirim...
Ve fakat
Oylamadan hayli ilginç sonuçlar da çıkmadı değil. Mesela en dikkat çekenlerinden birisi, eski vekillerin hiçbir varlık gösterememesiydi. Nedeni noktasında kendilerinin bir açıklaması muhakkak olacaktır fakat Faruk Anbarcıpğlu'nun, 228 oyla 54'üncü, Niyazi Pakyürek'in de 204 oyla 57'inci olması oldukça dikkat çekti.
Öte yandan,
Bursa teşkilatlarında çalışmadığı ve kanımca 811 kişiyle görüşmediği halde Bedrettin Yıldırım'ın bu kadar oy almasının yanında, teşkilatların "ağabeyi" rolündeki Necmi Akosman'a, ilk 18'de olmasına karşın daha az oy çıkması... Burada Ömer Ömeroğlulları'nın 319 oyla 40'ıncı olmasını da dikkate alırsak Erzurumluların desteği Bedrettin Yıldırım'a olduğunu düşünebiliriz...
Yine,
İlginç sonuçlardan birisi de, Bakan Faruk Çelik'in en yakınında olanlardan Yüksel Yeni'nin, 93 oyla 102'inci sırada yer alması ve yine, aylar öncesinden 10 bin kişiyle miting yapacağını duyuran Enver Karakoç'un 227 oyla ancak 57'inci olabilmesiydi...
Altını çizdiğim bir sonuç da...
Son yerel seçimlerde Saadet Partisi'den aday olduğu halde seçimlere gir(e)meyerek büyük tartışmalara neden olan Ayhan Özbek'in sürpriz AKP aday adaylığıydı ki; Özbek, temayülden 131 oy alarak ancak 81'inci çıkabildi...
Son olarak,
Broşür ve afiş bastırmayan, hiçbir etkin tanıtım faaliyeti yapmayan, AKP'nin başörtülü aday adayı Şükran Misci'nin 429 oyla 28'inci sırada yer alıp, birçok iddialı adayı geride bırakmasını da belirtmem gerekiyor...
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursaport.com
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Köşe yazarları temayül için ne yazdı?
AK Parti'deki temayül yoklaması Bursa basınında geniş yankı uyandırdı. Köşe yazarlarının ağırlıklı yorumu, alınan sonucun Bakan Faruk Çelik'in imzasını taşıdığı yönünde oldu.
İşte Bursa basınında bugün köşelere yansıyan yorumlar:
Ahmet Emin YILMAZ (Olay Gazetesi)
'Temayülden çıkan Çelik gücü'
AK Parti'nin pazar günü yaptığı temayül yoklamasından çıkan sonuçlar, Devlet Bakanı Çelik'in teşkilatlardaki gücünü bir kez daha gösterdi. Tabloda, Çelik'e yakın siyaset yapanlar ezici üstünlükle ilk sıralarda. Ancak Çelik'le siyaset yapanlarla yıldızı barışmayan 3 kişi de listede...
Günlerdir beklenen AK Parti temayülü yapıldı ve bitti. Aday adayları Genel Merkez'in mülakatına katılmak üzere perşembe günü Ankara'ya gidecekler.
Gerçi...
Temayül yoklamasında çıkan sonuçlar aday listelerine aynen yansımayacak ama teşkilat kantarı elbette önemli.
Burada da...
Temayülden 1.317 oy ile Önder Matlı'nın birinci çıktığı görülüyor. 1.057 oy alan İsmet Su ikinci, 1.014 oy alan Hasan Tuğcu üçüncü, 1.008 oy alan Cafer Yıldız dördüncü, 884 oy alan Mustafa Bektaş beşinci, 849 oy alan İsmail Aydın altıncı, 844 oy alan Tahsin Bulut yedinci, 829 oy alan Fatih Acar sekizinci, 818 oy alan Nurettin Avcı dokuzuncu, 811 oy alan Bedrettin Yıldırım onuncu, 807 oy alan Fahrettin Yıldırım onbirinci, 754 oy alan Murat Demir onikinci, 745 oy alan Ali Ömeroğlu onüçüncü, 685 oy alan Cennet Cankılıç ondördüncü, 627 oy alan Tülin Kara onbeşinci, 621 oy alan Dilek Durak onaltıncı, 613 oy alan Necmi Akosman onyedinci, 585 oy alan Hasan Taş da onsekizinci sırayı aldılar.
Listeyi yorumlarken üç değerlendirme yapmak gerekiyor:
Bir...
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in yakın siyaset arkadaşları ezici bir oy oranıyla listenin çoğunluğunu oluşturdular.
İki...
Bürokrat adaylardan Fatih Acar ve Bedrettin Yıldırım'ın aldıkları oylar çok önemli.
Üç...
Çelik'e yakın siyaset yapanlarla yıldızlarının barışmadığı bilinenTahsin Bulut ve Cennet Cankılıç ile Murat Demir arada büyük oy farkları olsa bile teşkilat eğilimi listesine girmeyi başardılar.
Çıkan sonuç ise şu:
Bu tablo tam anlamıyla Faruk Çelik gücünü gösteriyor.
Yüksel BAYSAL (Yeni Dönem Gazetesi)
Bu bir Faruk Çelik listesidir
Ak Parti'nin eğilim (niçin illa da temayül) yoklamasından çıkan sonuçlara ilişkin analizimi aktarmak isterim. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, bu bir Faruk Çelik listesidir. İlk onda yer alan isimlerden sadece biri, Yahsin Bulut hariç, (O İl'in desteklediği aday konumunda), kalanların tamamı Devlet Bakanı Faruk Çelik ekibinin yaptığı anahtar listenin adaylarıdır.
Şimdi sırayla isimleri değerlendirmeye çalışalım.
Liste başında Önder Matlı'nın yer alması, birçok kişiye sürpriz oldu.
Doğrusu benim kestirim (tahmin) listemde de vardı ancak biraz gerideydi.
Önder Matlı'nın birinci çıkmasının en önemli nedeni kuşkusuz sevilen kişiliği...
İşadamı olduğu halde İl Yönetimi'nde görev alması, teşkilatlar tarafından tanınmasına yol açmıştı.
Hem Çelik ekibinin hem de mevcut İl Yönetimi'nin desteğini alan isimdi Önder Matlı...
Dahası maddi anlamda teşkilatları en çok memnun(!) eden kişi olduğunu da burada kaydetmek gerekiyor.
Listenin ikinci sırasında yer alan Avukat İsmet Su, iyi oy alacağı düşünülen isimlerdendi.
Faruk Çelik ekibinden olan İsmet Su, yıllardan beri teşkilatı omuzlamış bir isim olarak hak ettiği yeri aldı.
Eğilim yoklamasında favori görülen Hasan Tuğcu'nun da teşkilatın tam desteğine sahip olduğu ortaya çıktı.
Milletvekili listesinde yer bulma olasılığı oldukça yüksek bir isim...
Eski il başkanı cafer Yıldız il başkanı olduğu dönemdeki kadar popülaritesi olmasa da, teşkilatın onu unutmadığı da belli oldu.
Dördüncü sırayı almak bakalım kendisine milletvekili yolunu açacak mı?
Keles eski Belediye Başkanı Mustafa Bektaş da, beşinci sırayı alarak, iddialı aday olduğunu ortaya koydu.
Belediye başkanlığından ayrılması sorun olarak önüne konmazsa, Dağ yöresinin temsilen milletvekili listesinde Avukat Bektaş'ın yer alması büyük olasılık...
Altıncı sırada kendine yer bulan sürpriz bir isim var; Orhangazi eski İlçe Başkanı İsmail Aydın...
Seday Yalçın ve İl Yönetini'nin desteklediği Tahsin Bulut'u beş oyla da olsa geçerek elde ettiği sonuç, Orhangazi-İznik-Gemlik yöresinin adayı olarak ismi gündeme gelen Nurettin Avcı'nın ciddi bir rakibi ortaya çıkmış oldu.
Diş Hekimi Tahsin Bulut, eğilim yoklamasından yedinci oldu.
Bütün çelme takma çalışmalarına karşın aldığı sonuç Ankara'da elini rahatlatacak gibi görünüyor.
Sedat Yalçın'ın tam desteğini arkasına aldığı düşünülürse, milletvekili sıralamasında şansı olduğu söylenebilir.
Fatih Acar'ın sekizinci, Bedrettin Yıldırım'ın onuncu sırada çıkması gerçekten çok ilginç...
İki bürokrat da Ankara'dan gelip, teşkilat mensuparlından daha çok oy almasının tek izah edilebilir yanı, her ikisinin de güçlü olduğu, listede bulunma olasılıklarının yüksek olmasıdır.
Ve de Bakan Çelik'in desteğini almaları...
Fatih Acar ile Bedrettin Yıldırım'ın arasına, onuncu sıraya İl Genel Meclisi Başkanlığı'ndan istifa eden Nurettin Avcı geldi. Hem bu sonuç, hem de seçilmişlerin istifa etmesini istemeyen genel merkezin olumsuz tavrı Avcı'nın şansını eksiltebilir.
Fahreddin Yıldırım, Murat Demir, Ali Ömeroğlu, 11-12-13 diye sıralanıyorlar.
Doğrusu iyi bir sonuç he üçü için de...
Ana listede de böyle bir yerde olabilirler...
Bu noktada özellikle Cennet Cankılıç'tan söz etmek isterim.
685 oyla on dördüncü sırada çıkan Cankılıç, kadın adaylar arasında Tülin Kara'ya bile fark atarak birinci.
Geçen dönem kıl payı bir oy farkıyla milletvekilliğini kaybeden Cennet Cankılıç'ın önünü kesmek isteyenlere, teşkilatın sahip çıkması karşısında ne yapacakları merak ediliyor.
Bir de teşkilattan veto yiyen isimler var.
Yıldırım gibi büyük bir ilçe başkanlığından ayrılarak aday olan Necmi Akosman, on yedinci ancak olabildi.
İnegöl'den aday yapılıp, Sedat Kızılcıklı'nın alternatifi haline getirilmeye çalışılan Hüseyin Şahin de kötü sonuç alanlardan biri...
Yirminci sırada kendine ancak yer bulabildi.
Günlerce gazetelerde ilanları çıkan Avukat Mehmet Çetin, İl Yönetimi'nin iddialı isimlerinden Nihat Gülçimen, Erzurumlular Dernek Başkanı Ömer Ömeroğulları, İlker Duran, Muammer Subaşı, Enver Karakoç gibi iddialı isimler çok geride kaldılar.
Murat Arat, Mehmet Akkuş, Ferruh Sevimgil, Kenan Sertalp gibi isimler ise tam anlamıyla hüsrana uğradılar.
Hiç biri ilk 80'in içine giremedi.
Yusuf KAYIŞOĞLU (Olay Gazetesi)
Temayül bitti...
(....)
Tabii bu sonucun ortaya koyduğu daha başka sonuçlar da var.
Bakan Çelik'e yakın isimler (İsmet Su, Cafer Yıldız, Nurettin Avcı, Fatih Acar, Hasan Tuğcu, Hüseyin Şahin, Tülin Kara) ön sıralarda yer aldı.
Bu sonuç Ak Parti teşkilatları üzerinde Çelik'in hakimiyetini gösteriyor.
Öte yandan Tahsin Bulut, Murat Demir, Tahsin Kara, Kamuran Çatalkaya, Metin Düvencioğlu gibi isimlerin listenin ön sıralarında yer alması da dikkat çekiyor.
Aynı çerçevede İl Başkanı Sedat Yalçın ve yönetiminin işaret ettiği isimler de var ön sıralarda...
Yıldırım Belediye Başkan Yardımcılığı'ndan son anda istifa edip aday adayı olan Fahrettin Yıldırım, Murat Demir, Tahsin Kara aldıkları oylarla Ak Parti içinde yerlerinin olduğunu göstermiş oldular.
Keles Belediye Başkanlığı'ndan istifa edip aday adayı olan Mustafa Bektaş'ın beşinci sıraya oturması da Ankara için iyi bir aday olduğunu işaret ediyor.
Orhangazi ilçe başkanlığını bırakan İsmail Aydın'ın altıncılığı, Büyükorhan İlçe eski Başkanı Hasan Taş'ın 18. sırada yer almasını da gözardı etmemek gerekiyor.
Bürokrasinden siyaset alanına kayan Fatih Acar, Doç. Dr. Murat Polat, Bedrettin Yıldırım, Yüksel Yaşar, Müfit Aydın, Arzu Ayyıldız, İsmail Selimoğlu'nun teşkilattan aldıkları oylarda ayrı bir değerlendirmeyi gerekli kılıyor.
Temayül öncesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nin girişine sebil kuran, kahve ikramı yaparak en dikkat çekici promosyonun altına imza atan Eczacı Ali Ömeroğlu da kendisine 13. sırada yer bulan bir başka isim...
Yıldırım İlçe eski Başkanı Necmi Akosman ile başkanvekili Ercan Yenice'nin siyaset içindeki yolculukları paralelinde iyi oy aldıkları görülüyor.
Bursa eski Milletvekilleri Faruk Anbarcıoğlu ile Niyazi Pakyürek ise aldıkları oylar karşısında "Keşke aday olmasaydık" diyor olabilirler.
Selahattin ADIGÜZELLER (Olay Gazetesi)
Kedi her zaman kaymak yemez!
AK Parti İl'in temayül yoklamasının sonuçlarına bakınca sadece iki isime üzüldüm...
Biri, Faruk Anbarcıoğlu...
Diğeri, Niyazi Pakyürek...
Aday adayı olmalarını da yadırgamıştım.
İkisi de bir dönem milletvekilliği yapmış, ikinci kez listeye konulmamıştı.
Daha geçen seçimde biletinizin kesildiğini gördüğünüz halde, ne işiniz var bu seçimde tekrar ortaya çıkmaya...
Ve;
Onca isimle birlikte yarışıp, "eski vekil" ünvanınızın saygınlığını sandığa gömmeye...
Kimin gazına geldiniz?
Gaz verenlerin sayısı, temayülde aldığınız oyun sayısını geçseydi bari!
O gaz verenler şimdi içlerinden eminim ki şöyle diyorlar:
"Vekillik sizin neyinize, alın kitabınızı, şiirinizi, türkünüzü gidin evinize!"
Serkan İNCEOĞLU (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AK Parti'de, SOĞUK SAVAŞ işte böyle alevlendi!
AK Parti'nin, Bursa'daki milletvekili aday adayları için teşkilatta düzenlediği temayül yoklaması, yeniden soğuk savaş dönemi başlattı.
Artık...
Rekabet kızışmaya başladı.
Artık...
Lobi faaliyetleri yoğunluk kazanıyor.
Önceki gün...
Sandık buluşmasına varılan sürecin son 48 saati, Bursa'da iktidarın 2 yıl önceki kırılma noktasını anımsattı.
Faruk Çelik ile Sedat Yalçın arasındaki soğuk savaşın, temayül yoklamasındaki anahtar listelerle yeniden tekerrür ettiği konuşuluyordu.
Kongre rekabetine girer gibi...
Her iki tarafın, liste savaşını ortaya koyan veya ima eden açık bir beyanatı olmadı, ayyuka çıkmış saflaşma ve hesaplaşma görüntüsü yoktu.
Böyle bir yaklaşımla adlarının telaffuz edilmesinden, öne sürülmesinden rahatsız olduklarını ve tepki gösterdiklerini de biliyoruz.
En çok oyu toplayan Önder Matlı'nın, başlıca 2 anahtar listede yer aldığını duysak da, oylamada öne çıkan başlıca isimler, soğuk savaş söylemini güçlendiriyor.
Temayül yoklamasının yapılacağı günün ilk saatlerinde, ince mesajların ulaşmaya başladığı, tüm ilçelere yayıldığı konuşuluyordu.
Saat 01:30 sıraları itibariyle oluşan paslaşma iletişim hareketliliğin, saat 03:30'lara kadar devam ettiği de, fısıltı trafiğindeki yerini aldı.
Fısıltı trafiğine sonradan karışan anahtar listelerden, dikkati çeken 2 isim daha var. Bu listelerden birisinin Çelik'e yakın eksenli olduğu, diğerinin de kendi ekseni etrafında olduğu, güne damgasını vuran duyumlar arasındaydı.
Oylama sonuçlarına bakıldığında, Çelik'in belirli bir ağırlığı görülüyor, ancak yukarılardaki isimler arasında, yakın ekip görüntüsü var. Soru işareti olarak da, Ankara'da not edilmesinin sağlanmak isteneceği iddia ediliyor.
Yaşanan süreç...
AK Parti'nin il kongresi sürecine çok benziyor.
Yeniden...
Satranç oynandı.
Yeniden...
Ankara'ya; genel merkeze, "Burası Bursa" denilmek istenir gibi...
Başlıca sıralama bütünlüğü, Yalçın'a yakın isimleri de gösterse de, ağırlığını koyduğu anlamına gelmiyor.
Ankara'nın ne diyeceği önemli!
Peşin hükümden söz edilemiyor.
Çünkü...
İl kongresine tek aday olarak giremeyen ve katılamayan Yalçın, ara çözümle seçilmesi sağlanan 3. ismin yerine, sonradan atanmıştı.
Bursa'da kaybetti, Ankara'da kazandı!
Önceki gün...
Bursa'da yeniden kaybetmiş gibi gözüken tablo, genel merkezin önüne gidecek ve aday listeler de ilan edildiğinde, tarih, kendi lehine tekerrür edecek mi?
Dün...
Bursa'yı, sürprizlerin beklediğinden söz ettik. Kentlerdeki yerel rekabetin ateşi, genel merkeze düşecek.
Aday listenin, mevcut milletvekillerine kıyasla ciddi değişim geçireceği, radikal tercihlerin olacağı, hayret edileceği iddia ediliyor.
Teşkilata yıllarını vermiş, seçilmiş olup kamusal yürütmeye emek vermiş olan bazı isimlerin, artık ektiğini biçmesi gerekiyor. Ancak önderliğin ekibinden anılan bazıların, eskilerin; genel merkezce dikkatli değerlendirileceği konuşuluyor.
AK Parti, kritik seçime giriyor.
Sadece teşkilatların değil, tüm kentin benimseyeceği, diğer siyasi parti seçmenlerini çekecek ve desteğini alabilecek yapılanma, yeni aday listede kendisini gösterecektir.
Ulusal basında, dün çarpıcı bir haber vardı.
Bu arada...
Mevcut kabinedeki bazı isimlerin, başka seçim çevrelerine kaydırılmasından söz ediliyor. Bülent Arınç için Bursa telaffuz ediliyordu. Akıllara, Faruk Çelik'in durumu geliyor.
Okan TUNA (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AKP'nin temayül yoklamasında bakın neler yaşandı?
Pazar günü;
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen temayül yoklaması sıradan bir seçim değil, AKP içindeki güç dengelerinin yarıştığı bir seçim olarak damgasını vurdu.
Yoksa;
Öyle olmasa yani sıradan bir temayül yoklaması olsa cep telefonları bu kadar çalışmaz, ilçe başkanlarına bu kadar baskı kurulmaz, isimler verilmez, bahsedilen "anahtar listeler" çıkarılmazdı.
Bu nedenle;
Saatlerce süren bir yarışta, AKP'nin milletvekili aday adayı 171 kişinin girdiği sandık, fazlasıyla sıradışı bir seçimdi her yönüyle.
Bir kere şu görüldü.
Sedat Yalçın başkanlığındaki il yönetimi, bir siyasi tavır takınıp, bu seçimde bir güç göstermek istedi.
Bunun için de "somut fiiller" gerçekleştirildiği, örnekleriyle anlatılıp durdu kulislerde gün boyu.
Hatta;
Bazı il kurmaylarının, pazar sabahı bile bir ilçe yönetim kuruluyla yaptığı kahvaltıda Yalçın'ın eski başkanlık divanı'nda bulunan biri kadın, 2 aday adayının sandıktan çıkması için özellikle deklare ettiği, ilgili ilçe başkanı ve daha önce görüşülen ilçe başkanlarının da bu "talimatı", alt kademelere ilettikleri, AKP kulislerinde konuşulan en yoğun konuların başında geldi.
Çünkü;
Milletvekilleri Hayrettin Çakmak ile Altan Karapaşaoğlu'nun da desteğini arkasına aldığı konuşulan İl Başkanı Sedat Yalçın'ın, daha önce yardımcısı olan sözkonusu bu 2 isim için özel bir çalışma içine girdiği söylentileri, "tarafsızlık" konusunda sorgulanan konulardan biriydi.
Yanısıra;
Temayül yoklamasında belki en çarpıcı notlardan biri de seçime "şaibe iddiaları"nın karışmasıydı.
Nitekim;
Oy tasnifi sırasında, yazımları yapan İl Başkanı Yalçın'ın iki kurmayının, temayül gözlemcisi olan Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Enver Yılmaz tarafından tasnif masasından kaldırılması ve salon dışına çıkarılması akıllarda soru işareti yarattı.
Devamında da;
Söz konusu kişilerce "asıl oy sahiplerinin oylarının, başka isimlere yazıldığı" iddiaları peşi sıra geldi ki, sayım sonuçlarına zaafiyet düşürüldüğü yorumları da beraberinde geldi.
Hatta;
Gerek oylama günü, gerekse dün, AKP Genel Merkezi adına gözlemci olan Enver Yılmaz'ın bu tespiti fazlasıyla konuşuldu ve de sayımın yeniden yapılması halinde farklı sonuçlar çıkabileceği de ifade edildi, teşkilat mensuplarınca.
Yanısıra;
Şu da görüldü oylama sonucunda.
Özellikle listenin ilk 10 kişilik bölümü, güç dengeleri açısından ciddi bir gösterge olacaktı.
Nitekim, tasnif tamamlanıp sonuçlara bakıldığında da partinin en güçlü siyasi otoritesi Devlet Bakanı Faruk Çelik'in yüzde 90 oranında hoşnut olacağı bir sonuçla karşılaşıldı.
Şunu da belirtmek gerekiyor.
AKP'de iki ayrı grup var.
Bir grup, temayül yoklaması bahanesi ile, Bakan Faruk Çelik'in egemenliğini sona erdirme niyetinde bir portre çiziyordu ki, sandık sonuçları bu grubin aleyhine göründü.
Bu nedenle Çelik'in gücü aslında tescillenmiş oldu.
Elbette ki bu sonuçlar, milletvekilliği yolunda kesin bir yol değil.
Daha işin Ankara'daki mülakat boyutu ve sonrasında da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın süzgeci var.
Konuşulanlar, Ankara'ya çağırılacak isimlerin perşembe itibariyle belli olacağı yönünde.
Şunu da söylemek gerekir ki, bu temayül yoklaması, sanki AKP Bursa teşkilatında bazı taşları bir süre sonra yerinden oynatacağa da benziyor, çünkü beklenen ilk resmi çarpışma gerçekleşti, şimdi bu çarpışmanın sonuçlarının görülmesi bekleniyor.
Mustafa ÖZDAL (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
Temayülün kazananları ve kaybedenleri
Aday adayları ve yerel kamuoyunun merakla beklediği temayülün sonuçları üzerine uzun boylu değerlendirmeler yapılabilir.
Ancak temayül, bir ön seçim niteliği taşımadığı için, sonuçlarının aday listelerinin belirlenmesinde ne kadar etkili olacağını 12 Nisan'da göreceğiz.
Temayülde, listeler savaştı adeta.
Seçim, Bakan Çelik'e yakın olan isimlerle il başkanı Sedat Yalçın'ın desteklediği liste arasındaki çekişmeye sahne oldu.
Bir de iki gruba da yakın olan ve bireysel çalışmalarla öne çıkmak isteyen aday adaylarının lobi çalışmaları vardı.
Üst sıralara baktığımız zaman, seçimin galibinin Bakan Çelik olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sedat Yalçın'ın direkt olarak destek verdiği 3 isimden Tahsin Bulut 7., Cennet Cankılıç 14., Yüksel Yaşar ise 21. oldu.
Üst sıralarda Bakan Çelik'le birlikte hareket eden birçok ismi görebiliyoruz:
İsmet Su, Hasan Tuğcu, Cafer Yıldız, Mustafa Bektaş, İsmail Aydın, Fatih Acar, Nurettin Avcı, Bedrettin Yıldırım, Tülin Erkal Kara, Necmi Akosman ve Müfit Aydın...
Hasan Tuğcu'nun temayülden 3. çıkması, Hayrettin Çakmak için tehlike çanları demek.
Eğer Karadeniz kökenli Tuğcu listeye girerse, Rizeli Çakmak'a şans tanınmıyor.
Bu isimler dışında temayülden birinci çıkan Önder Matlı'ya her iki grup da destek verdi.
Öte yandan Bakan Çelik'e yakın olan bazı isimlere, Yalçın grubu da destek verdi.
Temayülün bir başka dikkat çekici sonucu da, kadın aday adaylarından Cennet Cankılıç (14), Tülin Erkal Kara (15) ve Dilek Durak'ın (16) ön sıralarda ve arka arkaya seçilmesi oldu.
Bu durum, kadınlar arasında çok sıkı bir rekabet olduğunu da ortaya koydu.
Nadir TÜLEK (Bursa Hakimiyet Gazetesi)
AK Parti temayül yoklamasının yaptı, şimdi Ankara yolları...
Haziran ayında yapılacak Genel Seçimlerle ilgili süreç hızla devam ederken, partilerde de milletvekili adaylıkları için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.
AK Parti'de adaylık başvuruları tamamlandı.
Bursa'da 180 aday adayı var. AK Parti Bursa teşkilatının hafta içerisinde gerçekleştirdiği aday tanıtımından sonra, dün bu adaylardan 171'i temayül yoklaması için teşkilat bünyesindeki seçicilerin huzurundaydı.
Mevcut 9 milletvekili temayül yoklamasında liste dışında tutuldu.
Bundan sonraki aşamada listelerin kesinleşmesi var. Aynı şekilde CHP'de de aday adayları teker teker açıklamalarını yapıyor ve milletvekilliğine niyetleniyorlar.
MHP'de de aynı süreç devam ederken, MHP Bursa İl Teşkilatı hafta sonu Genel Başkanları Devlet Bahçeli'yi ağırladı.
Dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi çok hareketli bir gün daha geçirdi. Bir tarafta AK Parti'nin temayül yoklaması gerçekleştirilirken, diğer yanda MHP Genel Başkanı Bahçeli "bu seçimlere hanım eli deysin" yaklaşımıyla partili bayanlarla buluştu.
Gerek MHP'nin toplantısı nedeniyle, ama bilhassa AK Parti'nin temayül yoklaması sırasında kiminle görüştüysem, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin iyi ki yapıldığını ve Bursa'ya kazandırıldığını ifade ettiler.
Görüştüğüm bazı AK Partililer önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Şahin'in adını anamasalar da, yaklaşık 4 bin 500 - 5 bin kişinin derli toplu bir şekilde temayül yoklamasının yapılmış olmasından memnundular.
İçeride nezih bir ortamda oy kullanımı devam ederken, dışarıda ise tam bir tanıtım ve ikram yarışı gözlendi dün AK Partinin temayül yoklamasında.
Saat 10'da başlayan ve 16'ya kadar devam eden organizasyonda aday adayları temayülde oy kullananların gönlüne girmek için tanıtım broşürlerini verme yarışının yanı sıra, öğlen saatinde etli pilav, dürüm ve cantık ikramlarından geri kalmadılar.
Yine dışarıdaki kirliliğe, kağıt ve çöp atıklarına ise diyecek yoktu.
Sonuç olarak AK Parti temayül yoklamasını tamamladı. Oylar kullanıldı, sandık vazifesini yaptı. Bundan sonrası mı? Elbette Ankara yolları...
CHP ve MHP'de de durum aynı.
Onlar da Bursa adayları ile ilgili Merkez yoklaması yapacaklar. Ankara'da verilecek masabaşı kararları...
Ve tabii ki sevinenler ile üzülenler...
Aysın KOMİTGAN (Meydan Gazetesi)
Temayül yoklaması yansımaları!
AK Parti teşkilatları için önemlidir temayül yoklaması...
Teşkilat üyeleri kendilerine verilen bu önemin farkındalığıyla gittiler sandığa...
Önceki gün de yazdığımız gibi listeler havada uçuşuyordu.
Partililer özgür iradeleri yerine kendilerine yazdırılan ya da ellerine tutuşturulan listelerle gittiler sandığa...
Bu alışılagelmiş ama hiç de şık olmayan uygulama iktidar partisinde hala tedavülde anlayacağınız.
Neyse...
AK Parti temayül yoklaması bitti ve şimdi herkes birbirine yoklamanın galibini soruyor.
Açıkçası...
Temayülün galibi yok!
1-1 berabere kaldılar...
Kimler mi?
Devlet Bakanı Faruk Çelik ile İl başkanı Sedat Yalçın'ın listeleri.
Çünkü...
Bakan Çelik'in önem verdiği isimlerden bazıları da Sedat Yalçın'ın verdiği isimler yoklamada ön sıralarda çıktılar.
Onların kimler olduğunu cümle alem biliyor...
Tekrara gerek olmadığından sürprizlere geçelim..
Fatih Acar...
SGK başkan yardımcılığı yapan Acar AK Parti Bursa teşkilatlarından olmayan bir isim.
Buna rağmen 829 oy alması büyük başarı...
Diğer sürpriz kişi...
Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürü Bedrettin Yıldırım.
Yıldırım da 811 oy alan teşkilat dışı isim.
Nagip Vardar yönetiminde yer alan Mehmet Çetin teşkilatta görev yapan biri olduğu halde 302 oy alırken, ilk kez siyasette bu seçimlerde merhaba diyen Mehmet Akkuş 116 oy alma başarısı gösteriyor.
Öte yanda...
10 bin kişiyle miting yapacağı duyurusu yapan Enver Karakoç mitinge o kadar kişi getiremese de bürokrat kimliğiyle 227 oy aldı.
Bu da küçümsenemez...
Hüsran yaşayanlar da yok değildi tabii ki...
Saadet Parti'nin vazgeçilmez adayı Eczacı Ayhan Özbek.
Bu kez rotasını AK Parti'ye çevirdi ama beklenen ilgiyi göremedi.
Özbek'e sandıklardan 131 oy çıktı.
Aslında...
Temayül yoklamasında batı Trakya Türkleri hesaplaşması oldu.
Nasıl mı?
Kısa bir süre önce Batı Trakya Türkleri Derneği kongresi yapıldı.
Ahmet Koç MHP il yöneticiliğinden istifa ederek Hakan Çavuşoğlu'na rakip oldu.
Dernek faaliyetlerine siyaset bulaşmasın ilkesiyle hareket eden Ahmet Koç başkan seçilemedi.
Hakan Çavuşoğlu başkan oldu.
Ve...
Daha başkanlık tebriklerini bitiremeden AK Parti milletvekili, aday adaylığına soyundu.
Elbette...
Bu davranışı tepkilere neden oldu.
Çünkü...
En yoğun destekçisi Ali Ömeroğlu bu yola çıkacağını aylar önce paylaşmıştı Çavuşoğlu ile...
Fakat...
Hakan Çavuşoğlu hemşerisine destek vermek yerine rakip aday adayı olmayı tercih etti.
AK Parti teşkilatları temayül yoklamasında safını çok net ortaya koydu.
Tercihlerini 745 oy verdikleri Ali Ömeroğlu'ndan yana kullandılar.
Çavuşoğlu 269 oyla Ömeroğlu'nun epey gerisinde kaldı.
Mustafa Ülker...
AK Parti de belediye meclis üyeliği yapmış, teşkilatın hep içinde gördüğümüz biri.
O da temayülzedelerden ne yazık ki!
90 oy alabilmiş teşkilat mensuplarından...
Büyük hüsran yaşayan başka biri de Selçuk Mutlu oldu.
Eski Güzelyalı belediye başkanı Mutlu 44 oyla en az oy alanlar listesinde yerini almış!
İşte...
Beraberlikle biten temayül yoklamasından yansımalar böyle...
Mustafa GÜLTEKİN (Meydan Gazetesi)
Temayülden çıkan ilginç sonuçlar!
AKP'deki
Uzun ve heyecanlı bekleyiş Pazar günü sona erdi ve aday adayları teşkilat kantarına çıktı. Gün boyu heyecanla yürütülen oylamada, bin oyu geçen aday adayları Önder Matlı, İsmet Su, Hasan Tuğcu ve Cafer Yıldız olarak sıralandı ki; bu sonuç aslında beklenen / söylenen de bir sonuçtu diyebilirim...
Ve fakat
Oylamadan hayli ilginç sonuçlar da çıkmadı değil. Mesela en dikkat çekenlerinden birisi, eski vekillerin hiçbir varlık gösterememesiydi. Nedeni noktasında kendilerinin bir açıklaması muhakkak olacaktır fakat Faruk Anbarcıpğlu'nun, 228 oyla 54'üncü, Niyazi Pakyürek'in de 204 oyla 57'inci olması oldukça dikkat çekti.
Öte yandan,
Bursa teşkilatlarında çalışmadığı ve kanımca 811 kişiyle görüşmediği halde Bedrettin Yıldırım'ın bu kadar oy almasının yanında, teşkilatların "ağabeyi" rolündeki Necmi Akosman'a, ilk 18'de olmasına karşın daha az oy çıkması... Burada Ömer Ömeroğlulları'nın 319 oyla 40'ıncı olmasını da dikkate alırsak Erzurumluların desteği Bedrettin Yıldırım'a olduğunu düşünebiliriz...
Yine,
İlginç sonuçlardan birisi de, Bakan Faruk Çelik'in en yakınında olanlardan Yüksel Yeni'nin, 93 oyla 102'inci sırada yer alması ve yine, aylar öncesinden 10 bin kişiyle miting yapacağını duyuran Enver Karakoç'un 227 oyla ancak 57'inci olabilmesiydi...
Altını çizdiğim bir sonuç da...
Son yerel seçimlerde Saadet Partisi'den aday olduğu halde seçimlere gir(e)meyerek büyük tartışmalara neden olan Ayhan Özbek'in sürpriz AKP aday adaylığıydı ki; Özbek, temayülden 131 oy alarak ancak 81'inci çıkabildi...
Son olarak,
Broşür ve afiş bastırmayan, hiçbir etkin tanıtım faaliyeti yapmayan, AKP'nin başörtülü aday adayı Şükran Misci'nin 429 oyla 28'inci sırada yer alıp, birçok iddialı adayı geride bırakmasını da belirtmem gerekiyor...
En Çok Okunan Haberler