SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoğlu Çataltepe'deki taş ocağını Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkiinde tarım arazisi ve orman alanı olarak tanımlanan bölgede faaliyette olan taş ocağı ile ilgili mahkeme sürecini TBMM’ye taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2023 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkoğlu Çataltepe'deki taş ocağını Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkii 203 ada 1 parselde tarım arazisi ve orman alanı olarak tanımlanan bölgede faaliyette olan taş ocağı ile ilgili mahkeme sürecini TBMM’ye taşıdı. Meclise soru önergesi veren Türkoğlu, “Öztimurlar şirketine ait taş ocağı ile ilgili önce yürütmeyi durdurma kararı verilip sonra kaldırılıyor. Yine aynı şekilde ruhsat başvurusu sırasında önce ÇED raporu verilmiyor. Sonra ÇED’e gerek yoktur deniyor. Bu nasıl iştir?” dedi.

Kestel Çataltepe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 300 üyesi adına açılan 2023/8233 dosya numaralı yürütmeyi durdurma davasının Ocak 2023 tarihinden bugüne Danıştay 4'üncü dairesinde bekletilmesinin nedenini sorgulayan Türkoğlu, “Dava dosyaları sırasıyla önce Danıştay 2'nci dairesinde, ardından Danıştay 10'uncu dairesinde, en son olarak da Danıştay 4'üncü dairesinde adeta gezdiriliyor. Bu arada taş ocağı faaliyetini sürdürüyor ve telafisi imkansız kamu zararlarına yol açılıyor. Bu durum adaletin hakkıyla tecellisi açısından manidar değil midir?” diye sordu.

Selçuk Türkoğlu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesi şöyle:

"Son yıllarda ülkemizin pek çok bölgesinde orman ve tarım nitelikli arazilerde mermer ve taş ocakları faaliyetlerinde yoğun artışlar gözlemleniyor. Bu çalışmaların doğaya, çevreye, tarıma, ormanlara zarar vermeyecek şekilde işlevsiz dağlarda tepelerde yapılması gerekirken, ayrıcalıklı şirketlerin kamu yararı bulunan verimli arazilerde de ruhsatlandırıldıkları tespit edilmeye başlandı. Bilinmeli ki; taş ocağı faaliyetleriyle öncelikle orman ve bitki örtüsü, sonra da toprak katmanına büyük zarar veriliyor. Verimli yapı bozuluyor ve acımasızca tahrip edilen arazide toprak erozyonu hızlanıyor, tarım alanları zarar görüyor, yer altı sularındaki ekolojik denge bozuluyor. Ocaklardaki patlatmaların etkisiyle heyelanlar ve çökmeler oluyor, çevreye yayılan tozlar da o bölgede yaşayan insanlarımıza, bitkilere, meyvelere, tarım ürünlerine, ağaçlara zarar veriyor. Tarım alanlarına, derelere gelişigüzel atılan ocaklardan çıkan atıklar, çamurlar da çevreyi mahvediyor, en başta da su kaynaklarını kirletiyor. Aynı zamanda da hem gürültü hem de görüntü kirliliği oluşturuyor. Ocakların işi bitip şirketler çekip gittiklerinde de bıraktıkları yerde dik uçurumlu, içi suyla dolan, bölge insanları ve daha çok da hayvanlar için çok büyük tehlike oluşturan çukurlar kalıyor. Ülkemizde de ne yazık ki, gün geçtikçe artarak devam eden doğa, çevre ve halk sağlığı sorunu haline gelen mermer ve taşocağı faaliyetleri kanun tanımaz ve denetimden uzak, ayrıcalık tanınan bir sektör haline getirilmek isteniyor.

Bu bağlamda; Şu anda Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkii 203 ada 1 parselde tarım arazisi ve orman alanı olarak tanımlanan bölgede faaliyette olan taş ocağıyla ilgili mahkeme süreci Danıştay 4'üncü dairesinde devam etmesine rağmen, faaliyetine devam ediyor olması, telafisi imkânsız kamu zararına yol açma tehlikesi taşımıyor mu?

Bursa Çevre Müdürlüğü tarafından, ilgili arazinin tarım ve orman vasıflı olması nedeniyle ÇED raporunun verilmemesi, ardından taş ocağı sahibi Öztimurlar şirketi tarafından yapılan itiraz başvurusu sonunda, ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ sonucuna ulaşılmasındaki çelişkiyi açıklar mısınız?

Kestel Çataltepe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 300 üyesi adına açılan 2023/8233 dosya numaralı yürütmeyi durdurma davasının Ocak 2023 tarihinden bugüne Danıştay 4'üncü dairesinde bekletilmesinin sebebi nedir?

Kooperatif üyelerinin pek çoğunun içinde 8-9 yüz yıllık zeytin ağaçlarının ve su havzalarının da olduğu tarım ve orman arazisinde, taş ocağındaki yoğun patlamalardan çıkan zehirli gaz ve toz partikülleri nedeniyle mahsul azalması ve kalitenin bozulmasından dolayı doğan milyonlarca liralık zararı, yarın yürütmeyi durdurma çıktığında, kim nasıl ödeyecek?

Bursa 2. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği, sonrasında itiraz üzerine üst mahkemenin kaldırdığı, ardından açılan dava dosyalarının sırasıyla önce Danıştay 2'nci dairesinde, ardından Danıştay 10'uncu dairesinde, en son olarak da Danıştay 4'üncü dairesinde adeta gezdiriliyor olması, adaletin hakkıyla tecellisi açısından manidar değil midir?

Kestel Çataltepe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 300 üyesi adına açılan 2023/8233 dosya numaralı yürütmeyi durdurma davasının Ocak 2023 tarihinden bugüne Danıştay 4'üncü dairesinde bekletilmesinin sebebi nedir?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.