Son zamanlarda 'Beyaz Kod'u çok duyar olduk. Bununla birlikte sağlıkta şiddet haberlerini de...
Gün geçmiyor ki sağlıkçılara yönelik yeni bir şiddet haberi ile irkilmeyelim. Önceleri neredeyse hiç duymadığımız şiddet haberlerini son yıllarda çok sık duyar olduk. Bu ayrı bir araştırma inceleme konusu.
Sağlıkçıları hedef alan şiddet olayları o kadar çok oluyor ki, yasa bunun için, "Beyaz Kod"u işaret etmiş ve bu konuda düzenleme ihtiyacı duyulmuş.
Oysa bu raddeye getirmeden önceki safhalarda, yani sağlıkçı şiddet görmeden önceki safhalarda neler oluyor, bunlar incelenmiyor, irdelenmiyor. O safhaları incelemek, kök sebep analizleri yapmak daha uygun olmaz mı?
Sağlıktaki diğer kodlar için de aynı gereksinim söz konusu.
"Kırmızı Kod" alarmına ihtiyaç duymadan yangının önlenmesine yönelik kontrollere ilişkin düzenlemeler daha etkili olsa, "Mavi Kod" alarmına ihtiyaç duymadan yani hastaların kalbi ve solunumu durmadan daha önceden uyarıcı mekanizmalar geliştirilse, bebekler kaçırılmadan aynı şekilde önlem ve kontrol mekanizmaları geliştirilse daha iyi olmaz mı?
Beyaz, Pembe, Mavi ve Kırmızı kodlar ile diğer kodlar...
Yani tehlike oluşmadan riski görüp üstesinden gelmek akıllıca değil midir?
Tüm sağlık çalışanlarının bu kodları ve ihtiyaç duyulduğunda bu kodları aktive ederek nasıl bir davranış şekli sunulması gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.
Bu, yasal gereklilikleri yerine getirmek anlamında da önemlidir.
Dilerim gerekli olmazlar, gerekli olurlarsa da doğru bilgilerle doğru davranışlar sergilenir.
Ama yine de, kodlardan önce hastanelerde önlem ve kontrol amaçlı iyileştirmeler yapmanın en akıllıcası, özellikle "Beyaz Kod" için!
İyileştirmeler için ise yalın düşünmek, yalın metodolojiler kullanmak ve konulara bu şekilde yaklaşmak; hatta "hata türleri risk analizleri" yaparak risk faktörlerimizi mümkün olduğunca aşağı çekmek gerek.