"Hasta ve çalışan güvenliğini ihmal etmeyen, tesis güvenliğini ön planda tutan, israfı önleyen, bilimsel doğrulardan ayrılmayan, zamanı iyi kullanan ve kaliteli iş üreten, sürekli iyileşme ve gelişmeyi hedefleyen her türlü davranış modelini akılda geliştirip, kalıcı olmasına özen göstererek uygulanan bir yaklaşım" olarak kabul ettiğimiz "Yalın Sağlık"; hasta ve hasta yakınlarının güvenliği, çalışanların yani doktor, hemşire ve diğer hastane personelinin, hastane tesislerinin güvenliği ile ilgili giderek artan sorunların ilacı mıdır?
Hastanelerdeki tıbbi hatalara bağlı ölümler, israf, hastane çalışanlarının yaşadığı fiziki şiddet ve tükenmişlik, hastane yangınları ve veri kaybı gibi afetler bu sorunlara örnektir ve gün geçmiyor ki basın aracılığı ile çeşitli örneklerini duymayalım, okumayalım.
Bu sorunlardan "hasta güvenliği" sorunu en önemlilerden biridir ve hastanelerde "önlenebilir tıbbi hatalar"dan dolayı ölümler ciddi boyuttadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde önlenebilir tıbbi hatalardan dolayı yılda 252 bin insan hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise bu bildirimler hâlâ yapılmadığından bir istatistik veri yoktur ve ABD'ye göre en az 3 katı olduğu tahmin edilebilir.
Önlenebilir tıbbi hataların önüne geçmeyi ilke edinmiş ABD'deki hastanelerde ölüm sayısının 160 bine indirilebildiği belirtiliyor. Bu nasıl oluyor? Hastanelerde "Yalın Sağlık" ve kalite iyileştirme metotları ile. Hastalar üzerinde gelişen bu hataların giderilebilmesi için sağlıkta yalın felsefe ve yalın mantığa ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacın giderilmesinde ise doktorların, hemşirelerin ve diğer hastane çalışanlarının başta hastaneleri yönetenlerin güncel bilgilerle donatılmaları ve yalın sağlığı öğrenmeleri ve sağlık ordusunun bilimsel bilgilerinin güncelleştirilmesi şarttır.
Ayrıca sağlığın ekonomik boyutunun yönetilmesi yani israftan arındırılması da yalın sağlığın en önemli bir başka boyutudur. Sağlığın kaliteli olarak ihtiyacı olanlara optimum maliyetle sunulması yalın sağlığın temelidir. Özellikle devlet ve üniversite hastanelerinde verimlilik ve kalite boyutunda Yalın Sağlık ile katkı verilebilir.
Üniversite ve Devlet Hastanelerinde hastaların hastanede yatış süresi ortalama 1 haftayı bulmaktadır. Oysa güncel tedavi uygulamalarıyla bu yatış süresi yüzde 75 kısalabilir. Böylelikle mevcut yatak kapasitemizi yüzde 75 artırabiliriz.
Bugün devasa hastanelerin ve yeni nesil donanımlarının gözlerimizi kamaştırmasının rehavetine kapılmadan bu yapılara yalın sağlık yönetim modelini eklemeliyiz.
Gelişen tıbbi bilgi ve teknolojilerin izin verdiği hızlı iyileşme ve erken taburculuk protokolleri ile birçok tıbbi müdahale günübirlik niteliğe büründü. Yani yalın sağlıkta esas olan ve olmazsa olmaz güncel tıbbi bilgilerle donanmış bir sağlık ordusu ve bilgi teknolojilerinin kullanımı karşımıza çıkıyor.
Günübirlik müdahalelerin artmasıyla gelecekte hastaneler yataklı ünitelerin az olduğu hatta olmadığı, sadece ameliyathane, yoğun bakım, acil ünite ve ileri teknoloji ile tanılama ünitelerinin olduğu hastane modellerine dönüşecektir. Hatta tele-tıp teknikleri ile hastalarımızın sağlık hizmeti evlerde başlayacaktır. Daha sonra aile hekimlikleri ile hizmet devam edecek, gerekiyorsa hastalar hastanelere sevk edilecek veya başvuracaklardır. Hızlı iyileşme ve erken taburculuk protokolleri kullanıldıkça hastanelerdeki yataklar daha akılcı ve tasarruflu kullanılıp mevcut yatakların verimliliği artmış olacaktır.
Yani "Yalın Sağlık" ile sağlık hizmetinin modelinin değişimi zorunlu hale gelecek yani sorunlarımızın ilacı olacaktır.