SON DAKİKA
Hava Durumu

Rengârenk bir Altın Karagöz daha

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2024 15:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2024 15:56

Bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, 23 ülkeden 720 dansçının katılımıyla ve gösterilerin Bursa’nın 17 ilçesine yayılımıyla gerçekleşti.

Yarışma, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un katkılarıyla hayata geçti. Ana sponsoru Referans Holding olan yarışmaya, Durmazlar Holding, Sütaş, Hayat Hastanesi, Bursa Kültür AŞ, Burfaş, Bursa Su ve Kardelen Kestane Şekerleri destek verdi.

Dünyanın dört bir yanından Bursa’ya gelen dansçılar, hem kendi kültürlerini dansları ve kostümleri ile sergilediler, hem de ev sahibi Türkiye başta olmak üzere diğer ülke dansçıları ile kaynaştılar.
7 Temmuz günü saat 18:00’de Atatürk Caddesi Heykel Önü’nde gerçekleşen Mehter Takımı’nın gösterisi ve açılış konuşmaları sonrası tüm ekiplerden oluşan kortej Reşat Oyal Kültür Parkı’na kadar yürüdü. Özel kostümler içinde, şarkılar ve danslarla yürüyen korteje yol kenarlarında biriken (çok fazla olmasa da) insanlar sevgi gösterisinde bulundu.

Aynı akşam Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda Karagöz Halk Dansları ve Kılıç Kalkan ekibimizin gösterileri ile başlayan açılış gecesinde 3'er, finalden bir gece önce 8'er dakikalık performans sergileyen ekipler; Karagöz Halk Dansları ekibimizin gösterisi ile başlayan final gecesinde 5'er dakikalık gösteriler ile jürinin karşısına çıktılar.

Gösteriler sırasında sahnede hangi ülke varsa, barkovizyona o ülkenin görüntüleri ve bayrağı yansıdı. Böylece her ülke kendi tanıtımını yapmış oldu.

Bir hafta boyu kentin çeşitli bölgelerinde gösteriler yapan Bolivya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, Japonya, Kazakistan, Kolombiya, Kosova, K.K.T.C., Kuzey Makedonya, Letonya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Tayland, Türkmenistan ve Uruguay ekiplerine, 27 yerel halk dansları topluluğu de eşlik etti.

Tüm gösterilerde yer alan Japonya, Kolombiya ve Tayland ekipleri yarışmaya katılmadı ancak final gecesinde onlar da 3'er dakikalık birer performans sergiledi.

7 Temmuz gecesi Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda başlayan yarışma, 11 Temmuz Perşembe akşamı yapılan yarı final yarışmaları ve 12 Temmuz akşamı yapılan final yarışmaları ile yine aynı sahnede nihayetlendi.

Ödülistan

Uluslararası Jüri’nin yaptığı değerlendirmeler sonucunda 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın birincisi seçilen Özbekistan ‘Altın Karagöz’, ikincisi seçilen Türkmenistan ‘Gümüş Karagöz’, üçüncüsü seçilen Bulgaristan ‘Bronz Karagöz’ oldu. Yarışmada TÜRKSOY Özel Ödülü’ne Macaristan, mansiyon ödülüne Kazakistan layık görüldü.

Derece alan ülkelerin isimlerine ve Türk soylu olmalarına bakınca, ister istemez 'Ödülistan' sözcüğü geldi dilime.

Yarışmacılar arasında Türkiye yoktu. Türkiye yarışmaya bir kez katılmış ve onda da birinci olmuştu. Daha sonra katılmamaya, sadece ev sahipliği yapmaya karar verdi. (Yarışma tarihçesine bakınca, Altın Karagöz’ü en çok Gürcistan ve Bulgaristan’ın kazandığını görüyoruz.)

Orta Avrupa ülkelerinin danslarını izlerken Titanic filminin alt kamaralarda yaşayan halkın Çigan müziği eşliğinde dans ettiği sahneler canlandı gözümde. Bazı danslar coşkulu, bazıları durağandı. Bazıları ise akrobatik hareketler içeriyordu. Türkî cumhuriyetlerin dansları ise diğerlerine göre hem daha sert, hem daha yumuşak, hem daha enerjik, hem daha zarifti. At üzerinde yay gerip ok attığımız, ırmak boyuna kurduğumuz obalarda yaşadığımız o eski Orta Asya çağlarımızı çağrıştıran farklı bir ruh taşıyordu. Çin, Bolivya, Kolombiya ve Japonya ekiplerinin dansları ise uzak coğrafyaların rüzgârlarını estiriyordu.

Gözüme takılanlar

- Basın toplantısında olsun, açılış konuşmalarında olsun, BKTSV’nin taze başkanı Metin Atış’ın henüz mikrofona alışamadığını ve elindeki metni yeterince iyi okuyamadığını görüyoruz. Yerel seçimler öncesi başkanlık koltuğuna oturan, festivalin de ana sponsorlarından biri olan Atış Grup’tan Metin Atış, eminim ki ilerleyen etkinliklerde daha etkin ve daha heyecansız konuşacaktır.

- Bursa 36 yıldır süregelen halk dansları yarışmasını unutmuş gibi. Dünyanın dört bir yanından gelerek Bursa’nın farklı ilçelerinde gösteri yapan ekiplere ilgi yeterince yoğun değildi. Korteji izlerken kulak misafiri olduğum konuşmalarda ise halkın ne festivalden ne de yarışmadan haberi olmadığına, bazılarının ise Bursa’nın böyle bir etkinliğe yıllardır ev sahipliği yaptığını dahi bilmediğine şahit oldum. Oysaki festival ve yarışma haberleri basında yer almış, dış mekân reklamlarında duyurulmuştu ve duyurulmaya devam ediyordu.

- Festival biletlerinde rakamlar epey yükseklere tırmanmışsa da, Altın Karagöz’ün açılış ve kapanış gecesi biletleri gayet makul rakamlara satıldı.

- Bursa kültür ve sanat hayatının mimarlarından olan ve 1994–1999 döneminde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker, ilerleyen yaşına rağmen elinde bastonuyla her akşam Açıkhava Tiyatrosu’na gelerek, gösterileri en öndeki koltuğundan izledi. (Ayrıca, festival kapsamındaki her konseri de başından sonuna izlemeye devam ediyor.)

- Tekrar Atış Grup’a dönecek olursak, grubun festivale verdiği katkı ile şehrin dokusuna kattığı yapı birbiri ile yarışır. Hangisi daha önde derseniz, yarış devam ediyor derim…

- 13 Temmuz gecesi, saat 01:32 itibarıyla yaptığım paylaşım: “Yarışmayı izlemeye toplu taşıma ile gelenler yarışmanın sonunu göremediler. Çünkü metro seferlerini düşünerek mecburen erken kalkmak zorunda kaldılar. Bu geceye, hatta festivale özel metro seferleri bir-iki saat daha devam edebilirdi diye düşündüm. Ben eve dönerken metro efendi çoktan ışıkları kapatmış, uykuya dalmıştı. Metroya güvenip de evden araçsız çıkmış olsam, Külkedisi misali eve balkabağı içinde dönecekmişim.”

- Toplu taşıma sefer saatlerinin şehrin yaşama durumuna göre güncellenmesi gerek. İnsanları bir yere davet ediyorsanız, o insanların evlerine nasıl döneceğini de düşünmeniz lazım değil mi?

- Festivale ve yarışmaya emek veren, katkı sağlayan ve katılan herkese tek tek teşekkürler. Seneye görüşmek üzere…

Başından sonuna 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması fotoğraf ve video albümü için TIKLAYINIZ...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.