SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın 'Kent Anayasası' 4: Bursa'nın bilinmeyen fayları

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2024 23:51

Bursa'nın planı üzerine konuşulur da depreme değinilmeden olur mu? Bursa'nın bilinen fay hatlarının yanında bir de henüz bilinmeyen ya da kamuoyuyla henüz paylaşılmayan fay hatlarının olduğunu da öğreniyoruz. Peki hangi kamu binaları fay hattı üzerine yapılmış? Kayıhan Hoca da 'Bilsem açıklarım' diyor ve yetkili kurumlara kamuoyuyla paylaşmaları için çağrıda bulunuyor...

‘FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN HASTANELERDEN BİRİ BURSA’DA’

Bursa’nın bir diğer sorunu depreme hazırlanmak amacıyla yapılan kentsel dönüşüm. Akpınar Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm sadece binaların yenilenmesini kapsıyor, sosyal donatıları kapsamıyor. Kentsel dönüşüm vizyon projesinde nasıl yer alıyor?

Kentsel dönüşüm konusuna Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yaklaşımını önemli buluyorum. Kentsel dönüşüm dendiği zaman depreme dayanıksız olduğu belirlenen bir binanın yıkılıp yerine bir başka binanın yapılması söz konusuydu. Örneğin, 5 katlı bir binada 50 daire varsa 100 daireye çıkartılıyor, 9 kata çıkartılıyor, bunun adı da kentsel dönüşüm oluyordu. Bu binanın yenilenmesi. Oturanların ceplerinden para çıkmaması ve müteahhitte para kazandırmak için yapılan bir girişim.

Kentte yaşayan insanların ihtiyaçlarına uygun bir dönüşümün sağlanması gerekir. Bunun için Bozbey bina bazında yenileme değil, o binaların bir araya gelerek oluşturdukları büyük parseller aracılığıyla bir yenilemenin hayata geçirilmesinden söz ediyor. Kentin ihtiyacı olan eğitim kurumları, sağlık kurumları, eğlence mekanları, yeşil alanları da gözeterek dönüşümün sağlanması. Fakat Altıparmak gibi bir yerde bu söylediklerimizi gözetmenin olanaklarının sınırlı olduğunu, o bölgede yıllarca yaşamış birisi olarak, ben de biliyorum. Ama tamamen bunu dışlayarak sırf bina yenileme yaklaşımının benimsenmesi de doğru değil. İvedi olarak adım atmamız gerekiyor. Çünkü belki de bu röportaj yayınlandığı sürede Bursa’da bir deprem olmuş olacak. O yüzden bir an önce harekete geçmek lazım. Bir önceki dönemden yapılan bir antlaşmayla Japonya’dan gelen bir ekiple JICA (Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı) projesi yürütülüyor. Bu proje aslında Bursa’da daha önce yeterince bilgi sahibi olmadığımız bazı fayların varlığını da ortaya çıkarmış durumda.

Kayapa Fay Hattı’nı mı diyorsunuz?

Bir tek onu söylemiyorum. Başka faylar üzerinden de tartışılması gerekir. Bundan yaklaşık iki yıl önce Jeoloji Mühendisleri Odası’nın açıklamasında Türkiye’de 4 hastanenin fay hattı üzerinde kurulduğu iddia edilmişti. Bunlardan biri Bursa’da olduğu söylenmişti. Sağlık Bakanı’na sordum. Henüz hangi hastanenin olduğu bilgisi bize verilmedi. Fay hattı üzerinde bir hastane var, siz onun fay hattı üzerinde olduğunu bilmiyorsunuz, en sevdiğiniz insanlar o hastanede tedavi edildiği sırada veya görev yaptığı sırada bir deprem oluyor. Fay hattı üzerinde olduğu için o depremde onları kaybediyorsunuz. Bunlar kabul edilebilir yaklaşımlar değil. Fay hattı üzerinde hangi hastane varsa o hastanenin bir an önce duyurulması ve kapatılması gerekir ki insanları koruyabilelim. 6 Şubat depremleri sırasında Hatay’da çok sayıda hasta, sağlık çalışanı maalesef hayatını kaybetti. Fay hattı üzerinde yapılmış bazı kamu binaları olduğu, kamuya açık alanlar olduğu bilgisi de bize verilmiş durumda. Bu alanların bilgi alma hakkı nedeniyle bir an önce kamuya açıklanması gerekir. Ben de hangi binanın fay hattında olduğu bilgisine sahip değilim, bilsem açıklarım.

Vizyon projesinde fay hattında bulunan hastanenin veya binaların taşınması söz konusu mu?

Fay hattında bulunan bütün binaların taşınması ve ivedi olarak içerisinde insan bulunmasının engellenmesi yaklaşımını benimsiyoruz. Ama kaç bina var, kamuya açık alanlar kimlerindir bunların ayrıntılı olarak ortaya konması gerekir. Bu proje içerisinde bu alanda çalışan bilim insanlarımız var. Onlar da JICA projesiyle bilgi paylaşımı üzerinden önümüzdeki aylarda bize daha fazla bilgi verecekler.

'BURSA PEK ÇOK ALANDA GERİ BIRAKILMIŞ DURUMDA'

Bursa’nın ulaşımını da felç eden Acemler diye bir düğümü var. Stadyumun yanında yeni yapılan fakat henüz açılmayan Ali Osman Sönmez Hastanesi var. Diğer tarafında ise Down Town konutları ve yaşam merkezi var. Stadyumla hastane yan yana bu şekilde kalacak mı?

Bu şekilde kalmama şansı var mı? Hepsi bitmiş. Stadyumu alma şansımız yok, korkunç bir maliyet. Hastane bir an önce açılsın diye bakıyoruz, Bursa’da hasta yatağı, yoğun bakım yatağı bulmakla ilgili sorun var. Burada yapılabilecek en doğru şey artık bu bölgede asla bir yapılaşmaya izin verilmemesi. Yoksa bu tren maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi’nin olumsuz yönetimi yüzünden kaçmış görünüyor.

Tren demişken Bursa’ya hızlı tren ne zaman gelir?

Ben de merak ediyorum. İlk açıklamalar 2016 yılında hızlı trenin Ankara’dan Bursa’ya ilk seferini yapacağı biçimindeydi. Üstünden 8 yıl geçti. Bize verilen bilgiler, trenin 2026 yılında Ankara-Bursa arası yolcu taşımaya başlayabileceği biçiminde. Her yıl aynı şeyi söylediler. Henüz başaramadılar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yol yaptık, tren yaptık sözleri Bursa için geçerli değil. Bursa pek çok alanda geri bırakılmış durumda. Ulaşım bunlardan biri. İyi çalışan bir havalimanımız yok. Deniz yollarından yararlanma olasılıklarımız çok düşük. Eskiden hiç olmazsa bir feribot vardı, feribotu kaldırdılar şimdi deniz otobüsüyle bir deniz ulaşımı söz konusu.

...

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.