SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahallenizin demografik profili artık bir tık uzağınızda

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2024 00:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2024 00:51

Bursa’nın Kent Anayasası 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı için Bursa Planlama Ajansı kurulmuş, bir Danışma Kurulu oluşturulmuş ve başkanlığı Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya verilmişti. Kayıhan Hoca ile yaptığımız görüşmede, Bursa Planlama Ajansı’nın kurulmasında en önemli ihtiyacın kent hakkındaki bilgilerin yetersizliği olduğunu söylemişti. Dün (26 Kasım Salı günü) Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Mor Haritam’ projesi tanıtıldı. Mor Haritam projesiyle cinsiyet, yaş ve eğitim durumu konusunda mahalle bazlı demografik verilere internet üzerinden kentte yaşayanlar olarak da rahatlıkla ulaşabileceğiz.

Proje, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla fonlanıyor ve BM Kadın Birimi Türkiye tarafından yürütülüyor. Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Adana’da kullanılan proje Bursa’da da hayata geçirilecek. TESEV Araştırma Direktörü Dr. Itır Akdoğan Mor Haritam projesinin nasıl kullanılacağını anlattı.

Diğer şehirlerden farklı olarak Bursa için tasarlanan Mor Haritam projesinde veriler otomatik olarak güncellenecek. Bu, ilk kez Bursa ile başlamış oluyor. Verilerin güncellenmesi ve yeni veri setlerinin eklenmesi belediyenin ukdesinde olacak.

Mor Haritam projesinde ne var derseniz. Kendi mahallenizdeki yaşayan kadın veya erkek sayısının yaşa göre dağılımını, eğitim durumunu bulabilirsiniz. Kadın dayanışma merkezleri, Bursa Yuvam, BUSMEK kurs merkezleri, Gençlik Merkezleri gibi belediye tarafından sunulan hizmetlerin nerelerde olduğunu görebilirsiniz. Kendi mahalleme baktığımda çocuk ve genç nüfusunun daha fazla olduğu bir mahalle yaşadığımı öğrendim. Çevredeki birçok mahallenin aksine hem kadın hem erkek nüfusunun eğitim durumunun lisans düzeyinde yoğunlaştığını gördüm. Mahallemde yaşayan 18 bin 223 kişiden 175’i okur yazar değil, ilkokul mezunu 2 bin 21 kişiyken yüksekokul veya fakülte mezunu 3 bin 607 kişi bulunuyor. Mahalle bazlı bazı veriler şaşırtıcı olsa da ‘Hiç Evlenmedi’ kategorisinde Görükle’nin olması şaşırtmadı. :)

Bursa’nın merkezinde 2’si Bursa Uludağ Üniversitesi’nde olmak üzere sadece 6 tane Gençlik Merkezi bulunuyor. 2 kamu üniversitesinin olduğu, gençliğin bu kadar yoğun yaşadığı bir kentte 6 tane Gençlik Merkezi olması az geldi. Bursa’da birer tane Büyükşehir Belediyesine ait İstihdam ve Kariyer Ofisi ve Sosyal Destek Hizmetleri bulunuyor.

Belediye Meclisi’nde Halk Kart uygulamasından kimlerin yararlandığı çok tartışılan konular arasında olmuştu. Bu projede Halk Kartı hangi mahallede, kaç kişinin kullandığına ulaşabiliyorsunuz. Mor Haritam projesi sadece 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’nın hazırlanmasında yarar sağlayacak bir uygulama değil biz gazeteciler için de bir yol gösterici olmuş.

Itır Akdoğan’ın konuşmasından birkaç cümleyi aktarmak gerekirse; doğru, temiz ve kapsayıcı veri toplanırsa o veri doğru kararlar almak için faydalı olacak. Kamu kurumlarının en önemli sorunlarından biri verilerin kapsayıcı toplanamaması ki Akdoğan, harika bir veri toplansa bile analizin bütüncül yapılması ve sadece tek bir birimin değil belediyedeki diğer birimlerin de işine yararsa ancak dönüştürücü kararlar alınabileceğini söylüyor.

Akdoğan, ‘kent hakkı’ndan bahsetti. Kent Hakkı; kamusal mekanının kentte yaşayan herkes tarafından kullanılabilme, mekânın nasıl planlanacağı hakkında söz sahibi olma hakkı. Otobüs durakları, parklar gibi… Akdoğan, kadınların da kentte mutlu olma hakkını talep etmesi gerektiğini savunuyor. Mor Haritam uygulaması, Ankara’da kadın dayanışma merkezleri, parkların aydınlatılması, parklardaki panik butonlarına, Eskişehir’de bütün bir veri setinin güncellenmesine, büyükşehir ve ilçeler arasındaki veri sisteminin güçlendirilmesine vesile oldu. Mor Haritam uygulamasının Bursa’da da yenilikler sağlayacağını umuyoruz.

Uygulamayı incelemek isteyenler için linki bırakalım: https://morharitam.bursa.bel.tr/

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.