SON DAKİKA
Hava Durumu

Demokrasi görünümlü kakistokrasi!

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2019 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2019 09:39

Bir önceki yazımda size kleptokrasiyi anlattım, yani bir ülkede hırsızların legal şekilde demokrasinin olanaklarını kullanarak, halkı ikna ederek ya da amiyane ifade etmem gerekirse "halkı kandırarak" ya da daha da amiyane ifadeyle "halkı dolandırarak" iktidara gelmelerini ve gitmemek için her yolu denediklerini ama sonlarının hiç de iyi olmadığını özetlemiştim. Bu yazımda ise yine başka ilginç bir yönetim şekli olan "kakistokarsi" rejimini anlatacağım. Hazır mısınız?

Arkanıza yaslanın ve entelektüel seviyesi yüksek olanların bildiği, benim gibi orta seviye genel kültüre sahip(!) insanların da yeni yeni duyduğu "kakistokrasi" neymiş hep birlikte öğrenelim...

Siz toplum içerisinde kendini nereye koruyorsunuz, hangi kesime daha yakınsınız? Cahillere mi, akıllı ve zekilere mi? Uyanık ve kurnazlara mı yoksa aptallara mı yakınsınız? Herkes kendini uyanık zanneder... Ama ne profesörlerin, ne akıllı geçinen uyanıkların kandırılıp dolandırıldıklarını da duyduk!

Kim kendini aptal olarak kabul edebilir ki? Her insan kendini çok zeki ve uyanık zanneder...

Peki o zaman bu kleptokratlara ve kakistokrasi rejimini kuranlara kim oy veriyor?

Toplumların nitelikli insanlar yerine yeteneksiz cahiller tarafından yönetildiği kakistokrasi sistemi hiç de yabancı gelmeyecek...

Şöyle bir soru yönelteyim size: Bir toplum bilgi ve birikime sahip, yetenekli insanlar yerine hiçbir vasfı olmayan, liyakatsiziler tarafından yönetilirse ne olur?

Bizim ülkemiz (kağıt üstünde) demokrasiyle yönetiliyor, dünyanın büyük bir kısmı da bu yönetim biçimini benimsiyor ama çoğunlukla bu durum 'sözde' kalıyor. Yani, dediğim gibi sadece kağıt üstünde.

Her ne kadar konu başlığım cahillerin yönetimi olsa da, kakistokrasinin karşıtı bir rejim daha var, o da "meritokrasi" yani akıllı ve zeki insanların bir araya gelerek, toplumun her bireyi için sistem geliştirmesi ve bu sistemle ülkeyi yönetme biçimi...

Eşit hak ve temsiliyet hakkının olduğu demokrasi bir yanda, soyluların yönetimde olduğu aristokrasi öte yandayken biz vatandaş olarak hangisini seçeceğiz? Meritokratik bir yönetim biçimini bir topluma benimsetmek mümkün mü? Yönetenlerin liyakat usulü yönetime gelmesi ya da halkın böyle insanlardan oluşan ya da oluşacak bir partiye oy vermeleri, olanaksız görünüyor. Hele ki, cahillerin ferasetine güvenilen ülkelerde liyakat sahibi eğitimli akıllı insanlardan korkulur, hasbelkader, makam ve mevkii sahibi olmuş eğitimli gibi görünen cahillerin hışmına uğrarlar! Çünkü o ülkede kontrol demokrat görünümlü kakistokratların eline geçmiştir!

Tıpkı kleptokraside olduğu gibi bu kelimenin kökeni de antik Yunan'a dayanıyor. Kakisto; kötü, yetersiz anlamına gelen bir kelime, krasi de, güç, hükmetmek, yönetmek anlamına geliyor. Size ne kadar tanıdık geliyor bilmiyorum ama yetersizlerin, kötülerin halka hükmetmesi yönetimde olmasına kakistokrasi deniyor. Bu durum sadece geri kalmış ülkeler için geçerli değil, pekâlâ bu durum için dünyanın süperi ABD'yi de örnek göstermek mümkün. Hele ki, şimdiki seçilmiş Başkan Donald Trump'ı düşündükçe, böyle biri süper ABD'nin nasıl da başkanı olur, Amerikalılar nasıl olur da bu kadar boş bir adamı kendilerine başkan seçer, anlaşılır gibi değil, deseniz de, önceki başkanlara bakıldığında durumun da çok da farklı olmadığı görülür. Gerçi ABD'de başkanların sembol olduğu, kontrolün farklı odaklarda bulunduğu bilinen bir gerçek ama her halde Trump gibisi ne ABD'ye ne de bir başka ülkeye nasip olmaz(!)

2019'un son günlerini yaşadığımız şu dönemde dünyanın birçok ülkesindeki yönetim şekillerine baktığımızda çoğu zaman yöneticilerin yetersiz olduğunu görürüz. Bu kişilerin sistemde birer istisna olduğu düşünülür. Dünyanın her yerinde bu insanlar görevden gittikten sonra hak edenlerin yerine geleceğine inanılır ama o sistem değişikliği hiçbir zaman gerçekleşmez.

Çünkü çark bir kez işlemeye, sistem çalışmaya, rejim yerleşmeye başladı mı, o sistemi değiştirmek sonrasında büyük bir yıkım getirebilir... Bakınız Irak'a, Libya'ya ve hatta Sovyetler'e...

Hem kakistokrasilerde ve kelptokraside kontrolü ele alan siyasetçiler ülkenin bütün yönetim organlarını kendilerine bağlarlar... Öyle bir bağlılıktır ki bu, kendileri düştüğü an ülkelerini de beraberlerinde batırıp giderler...

Hal böyle olunca demokrasiden yahut meritokrasiden uzaklaşan toplumların kakistokrasiden gördüğü bir fayda da yok, çünkü toplumlar bu durumu seçerek yaşamıyor, gerek hukukun gerek halkın yaklaşımları nedeniyle zorunlu olarak geçiş yapılıyor.

Kimse 'bizi niteliksizler yönetsin' diyerek sandığa gitmez. İdeal yönetim biçiminin hayal olduğunu bilse de kakistokrasinin temel problemi başta olanların yetersiz olmaması da değil. Bazı ülkelerde halkı bu yönetimlere muhtaç bırakan bir sistem oluşur. Çünkü muhalefetin beceriksizliği, halkı kakistokratlara mahkum eder. Alternatifsiz kalan iktidardaki parti ummadığı bir şekilde onlarca yıl iktidarda kalır...

Bu sistemde başa geçenler yeteneksiz oldukları için sundukları hiçbir vaadi gerçekleştiremeseler bile halk onları baş tacı etmeye devam eder.

Allah'tan bizim ülkemizde halkımız çok uyanık, fazla uyanık, asla kakistokratlara oy vermez, beceriksiz yöneticileri hemen, şak diye anlar ve liyakata önem veren partileri tercih eder(!) Sadece bugün değil, 20 yıl önce de böyleydi, 50 yıl önce de... Öyle ki, kendisine ilk işçi haklarını kazandıran lideri bile bir çırpıda harcar, asgari ücretinin artmasını sağlayan partiyi bile vatan haini ilan eder.

Bizim vatandaşımız çok akıllıdır çook, asla hayyıınlara oy vermez, hele kendisini kandırana, yalan söyleyene, sözünü tutmayana, kendi kendisiyle çelişen, kendini yalanlayan liderlere hiç oy vermedi, vermez ve vermeyecek(!)

Peki kutsal kitabımız Kur'an'da yazdığı söylenen "her toplum layık olduğu gibi yönetilir" ifadesi gerçek mi?

Evet... Her ne kadar kelimesi kelimesine öyle yazmasa da, Enfal suresi 53. ayet şöyle diyor: "Bir toplum, kendilerinde bulunanı değiştirmedikçe, Allah da onlara verdiği nimeti değiştirmez. Şüphesiz Allah işitendir; bilendir"

YAZININ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.